Lijndonkseweg 12, Bavel

PUT behorende tot een boerderijcomplex uit 1928.

Op het erf van de boerderij bevindt zich een ronde waterput van betonringen.

Verder bevinden zich op het erf een haag van haagbeuk en beuken, twee walnoten, een pereboom en enkele andere fruitbomen.

Waardering

De put met erf is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de ontwikkeling van de landbouw in Midden-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een waardevol complex. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.

526111
Boerderijcomplex Lijndonkseweg

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX uit 1928 bestaande uit een in Ambachtelijk-Traditionele stijl opgetrokken boerderij met schuur en put.

Omschrijving

De boerderij ligt met de voor- of noordgevel parallel aan de weg in de landelijke omgeving van het gehucht Lijndonk. In het portiek bij de voordeur een gevelsteen met het opschrift A.

Kouwenberg en het jaartal. Aan de zuidkant achter het woongedeelte van de boerderij een keukenuitbouw, deze behoort niet tot het monument.

De boerderij is als zodanig niet meer in gebruik.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de ontwikkeling van de landbouw in Midden-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.

Waterput met haal Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Lijndonkseweg 12 4854 NK Bavel Ja