Lijndonkseweg 12, Bavel

BOERDERIJ uit 1928, opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl.

Omschrijving

De boerderij heeft een L-vormige plattegrond. Mansardedak aan de voorkant gedekt met Tuile du Nord-pannen opzij en aan de achterkant muldenpannen. Het opgaande werk bestaat uit rose/rood/paars machinale baksteen (Belgisch formaat) gemetseld in kruisverband. De voorgevel van het woongedeelte is van een rode strengperssteen, voorzien van geel siermetselwerk in fries met een granito plint, lateien en lekdorpels.

Het woongedeelte aan de oostkant van de boerderij is vijf traveeën breed en symmetrisch van opzet met de voordeur in het midden, geflankeerd door twee schuifvensters met T-vormige indeling.

Boven de voordeur een gemetselde dakkapel. De vensters hebben in de bovenlichten glas-in-lood van gekleurd gehamerd glas.

De kozijnen zijn voorzien van houten rolluiken, waarvan de kast zich op zolder bevindt.

Het bedrijfsgedeelte aan de westkant van de boerderij bevat twee voerdeuren met daartussen twee stalramen en hooiluik op de verdieping. Geheel westelijk de staldeuren. De muuropeningen hier zijn respectievelijk voorzien van een segment- en een ellipsboog.

Het interieur van het woonhuis heeft een opkamer en kelder met daarin een spekkuip en twee aardappelnissen. In de woonkamer een zwart marmeren schoorsteenmantel. In achterkamer, die oorspronkelijk de keuken was, een tegelvloer met rand in de kleuren: wit, bruin/rood, geel en zwart en een brede boerenschouw met daarin witte dubbelgebakken tegels. In de gang een imitatie marmeren lambrizering.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de ontwikkeling van de landbouw in Midden-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een waardevol complex. Het geheel is ook inwendig gaaf bewaard gebleven en is als zodanig zeldzaam.

519122
Boerderijcomplex Lijndonkseweg

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX uit 1928 bestaande uit een in Ambachtelijk-Traditionele stijl opgetrokken boerderij met schuur en put.

Omschrijving

De boerderij ligt met de voor- of noordgevel parallel aan de weg in de landelijke omgeving van het gehucht Lijndonk. In het portiek bij de voordeur een gevelsteen met het opschrift A.

Kouwenberg en het jaartal. Aan de zuidkant achter het woongedeelte van de boerderij een keukenuitbouw, deze behoort niet tot het monument.

De boerderij is als zodanig niet meer in gebruik.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de ontwikkeling van de landbouw in Midden-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.

Lijndonkseweg 12 4854 NK Bavel Ja
M 206 Nieuw-Ginneken