Hoge Donk 40, Etten-Leur

Inleiding.

Het BAKHUIS is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw en bevindt zich tegenover de boerderij bij de ingang van het erf.

Omschrijving.

Het eenlaagse gebouwtje heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit handvorm baksteen met rechte muurankers. Op het zadeldak liggen rode Oudhollandse dakpannen. De korte voorgevel die naar de Hoge Donk is gekeerd bevat de toegangsdeur. In de topgevel is een klein halfrond venster geplaatst. De topgevel is afgewerkt met vlechtingen en heeft een getrapte tuit als bekroning. Ook de achtergevel is op deze wijze afgewerkt. Midden op het dak bevindt zich een vierkante baksteen schoorsteen. In de rechterzijgevel is een schuifvenster met gedeeld bovenlicht gezet. Hierbij staat op de hoek een ijzeren waterpomp, vermoedelijk uit de jaren dertig. Rechts is rond 1980 een vierkante, nu dichtgezette raamopening gemaakt. De overige gevels zijn blind.

Waardering.

Het bakhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, met name de opbloei van de landbouw in Midden-Brabant in de late negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het is van belang vanwege een steeds groter wordende typologische zeldzaamheid.

525729
Langgevelboerderij.

Inleiding.

Het complex bestaat uit de LANGGEVELBOERDERIJ (1) en de er tegenover gelegen VLAAMSE SCHUUR (2) en het BAKHUIS (3). Het complex dateert uit het derde kwart van de negentiende eeuw. De boerderij is rond 1980 gemoderniseerd. Het complex bevindt zich op een viersprong in een oud akkerbouwgebied.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, met name de opbloei van de landbouw in Midden-Brabant in de late negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het complex is belangrijk vanwege gaafheid van ex- en interieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Als geheel is het van belang vanwege een steeds groter wordende typologische zeldzaamheid.

Bakhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Hoge Donk 40 4879 NB Etten-Leur BY Ja