Kerk St. Willebrord, St. Willebrord

Inleiding.

De LOURDESGROT werd gebouwd in 1925 en verving daarmee een in 1885 op een andere plaats gebouwde Lourdesgrot.

Omschrijving.

De grot bestaat uit een grote betonnen opbouw met klimmende rotspartijen. In de open ruimte in het middendeel, met marmeren vloer, bevindt zich een marmeren altaartafel met zuiltjes en bronzen plaquettes. Hierop zijn Bernadette, een engel en Maria in mandorla afgebeeld. In de achterwand van de altaartafel zijn marmeren votiefsteentjes geplaatst. Naast de altaartafel bevindt zich een smeedijzeren kaarsenstandaard. Rechts in een nis is een polychroom Mariabeeld geplaatst met de tekst: Que soy era immaculada counceptiou. De grot en het rechter zijgedeelte zijn afgesloten door een smeedijzeren hekwerk. Het hekwerk sluit aan op de buitenpreekstoel van kunststeen, gebosseerd en van een ingewerkt kruis voorzien.

Waardering.

De Lourdesgrot is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, met name de ontwikkeling van het katholicisme en de stichting van nieuwe bedevaartplaatsen in het Interbellum. De grot heeft kunsthistorische waarde vanwege de stijl en ornamentiek. Het gehele complex heeft een bijzondere betekenis voor het aanzien van de streek. De ensemblewaarde is ook gelegen in de hoogwaardige kwaliteit van de beelden en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen en wegen. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid en de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen. Het complex heeft zeldzaamheidswaarde vanwege de typologische zeldzaamheid van het processiepark.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525726
Complexnaam
Complex St. Willebrord
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding.

Het complex bestaat uit de R.K. ST. WILLEBRORDKERK (1) en het omliggende processiepark met BEELDEN (2) en LOURDESGROT (3) in Traditionalistische stijl met elementen van Neo-Gotiek. De voorganger van deze kerk uit 1841 is omgebouwd tot buurthuis en staat naast de eveneens niet van Rijkswege beschermde pastorie. De huidige kerk is gebouwd in 1925-1926 in opdracht van bouwpastoor P. Bastiaansen. De architect was J.H.H. van Groenendaal en tezamen bouwden zij de kerk naar het voorbeeld van de Rozenkranskerk te Lourdes. De bouw van de kerk was het resultaat van een gericht streven tot verheffing van de bevolking van St. Willebrord en het stichten van een bedevaartsplaats. Het processiepark werd kort na de oplevering van de kerk aangelegd. De beeldengroepen, bestaande uit het Mariabeeld, een Piëta, Kruisiging en Grafleggingsbeeld werden geplaatst in 1932-1934. De Lourdesgrot met buitenpreekstoel was in 1926 de vervanger van een grot uit 1885 aan de Dorpsstraat. De laatste werd afgebroken toen de nieuwe grot gereed kwam.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, met name de ontwikkeling van het katholicisme en de stichting van nieuwe bedevaartplaatsen in het Interbellum. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van processieparken. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de plaats in het oeuvre van de architect. Het geheel heeft een bijzondere betekenis voor het aanzien van de streek. De ensemblewaarde is ook gelegen in de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen en wegen. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur en vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen van het complex. Het complex heeft zeldzaamheidswaarde vanwege de typologische zeldzaamheid van de kerkplattegrond en het omliggende processiepark.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Dorpsstraat 117 4711 EG St. Willebrord Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Religieuze gebouwen Vanwege onderdelen kerk Lourdesgrot van de Heilige Maria Inviolata
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 8292 Rucphen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1926 1926 vervaardiging
Naar boven