't Withof, Etten-Leur

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding.

Kleine kapel in Neogotische stijl uit 1850 en 1882. Aan de zuidoostkant van Huize Adama de aangebouwde kapel van architect P. Soffers (Ginneken). De opdracht kwam van de tweede algemene overste Mère M. Louise Steyvers. Rector Timmermans legde de eerste steen. Inzegening in 1853 door Mgr. Van Hooydonk. De kapel werd in 1852 bekostigd door Zr. Magdalena, die zojuist ingetreden was en haar erfdeel afstond aan de congregatie. In 1882 werd de kapel met een transept vergroot. De tweede inzegening vond plaats door deken en pastoor F.L. Maes. De kapel werd in 1887 gepolychromeerd. Bij de bouw van de grote kapel in 1908 (onderdeel IV), werd de kapel in de hoogte in tweeën gedeeld. Boven bleef ze kapel en beneden refter en na de verbouwing in de tachtiger jaren van de twintigste eeuw ontvangstzaal. Het priesterkoor van de kapel werd in 1908 afgebroken voor de bouw van de grote kapel. De kapel ligt aan de noord-oost- en zuidwestkant ingeklemd tussen de onderdelen II en IV. Het schip van de kapel ligt met zijn noodwestkant aan de tweede (pand)hof van het gesticht. De andere zijde van het schip ligt aan een lange smalle derde (pand)hof.

Omschrijving.

De zeer eenvoudig gedetailleerde kapel, oorspronkelijk met kruisvormige plattegrond, heeft een schip van vijf traveeën met transept. Het opgaande werk aan de buitenkant bestaat uit handgevormde gele baksteen (IJsselformaat) met zware geprofileerde steunberen. Spitsboogvensters. De oorspronkelijke vijf gebrandschilderde ramen uit de ateliers van Stalins en Jansen (Antwerpen) zijn in 1983 vervangen door ramen uit het atelier van Swart (Breda). Het dak heeft een leibedekking. Op de viering een zeshoekige vieringtoren. De kapel heeft een gepolychromeerd gestukadoord kruisribgewelf op rijk bewerkte bladkapitelen en driedelige muurzuilen. In het onderste gedeelte van de kapel in de ontvangstzaal, twee eiken Neogotische gebeeldhouwde deuren uit 1850, afkomstig uit het atelier van Peters-Dievoort (Turnhout). In de spitsboog van de ene deur het hart van Maria met de woorden: "Spes nostra salve". In de spitsboog van de andere deur is het hart van Jezus met de tekst: "In corde tuo reconde nos".

Waardering.

Het object is van algemeen belang als onderdeel van een complex dat van waarde is vanwege de cultuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de transformatie van een herenhuis tot een omvangrijk katholiek complex met een meer dan regionale uitstraling, het heeft typologische waarde als vertegenwoordiger van een congregatieklooster met een gecompliceerde gebruiks- en bouwgeschiedenis. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de gelaagdheid en opeenvolging van diverse varianten van de katholieke neogotiek en vanwege de plaats in het werk van de architect P. Soffers. De kapel is in het bijzonder van belang vanwege de sobere Neogotische vormen. Het heeft ensemblewaarde vanwege de relatie tot de dorpse omgeving. Het is als geheel zeldzaam.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525717
Complexnaam
't Withof
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

OPVOEDINGSGESTICHT " 't Withof", opgericht in 1820, nu klooster 't Withof genoemd. De kostschool werd geleid door de Zusters "Penitenten Recollectinen der Onbevlekte Ontvangenis van de derde orde van St. Franciscus". De officiële naam van het gesticht was vanaf 1855: "Zedelijk Lichaam Opvoedingsgesticht 't Withof". De inventarisstukken van het klooster behoren niet tot het rijksmonument. De voorgevel of de noord-oostelijke gevel van het huis Adama was eerder al een rijksmonument onder nummer 15380.

Omschrijving

Het gesticht start in Huize Adama (onderdeel I), het oorspronkelijke woonhuis van de schout van Etten en Sprundel, Jonkheer Hendrick van den Broeck, die in 1580 waarschijnlijk de eerste bewoner was. Rond dit "Huize Adama" vormt zich het opvoedingsgesticht. In en vanuit dit gesticht ontstaan in de 19de en 20ste eeuw verschillende vormen van onderwijs en opvoeding. Ook verzorgden de zusters een bewaar- en dorpsschool voor de Ettense bevolking. In 1826-27 start een zogenaamde "buitenschool" waar ook aan niet-vermogende meisjes les werd gegeven.

De eerste, nu kleine kapel genoemd (onderdeel III), wordt in 1850 gebouwd. Het gesticht wordt in 1854 een Franssprekend internaat genaamd: "Institut Saint Joseph". Tussen 1834-1864 worden in de voorbouw (onderdeel II) de eerste pensionaats- en leslokalen gebouwd. In 1864 krijgt het gesticht een pandhof. Huize Adama ligt dan verscholen achter gestichtsgebouwen. In 1908 wordt de tweede kapel (onderdeel IV) gebouwd. In 1904 start de kweekschool, deze werd vooraf gegaan door een normaalschool uit 1895. Met de bouw van een nieuwe noviciaatsruimte en een keuken ontstaat in 1909 een tweede pandhof, maar nu achter Huize Adama (een gedeelte van de bebouwing aan deze hof, die "het slot" vormt, wordt in 1980 vervangen door nieuwbouw). De naam van het gesticht wordt in 1922: "Instituut St. Joseph". Voor de zusters van de congregatie wordt in 1937 het zieken- en verzorgingshuis "Mariahof" nu genaamd "San Francisco II" gebouwd. In 1950 was het gesticht uitgegroeid tot een compleet dorp waarin meer dan tweehonderd zusters en driehonderd kostschoolmeisjes woonden. De laatste uitbreiding in 1957 is het gebouw "San Francesco I" met zijn tweeledige functie van huishoudschool en noviciaat. In 1965 ontstaat met de bouw van een overdekte gang tussen de voorbouw (onderdeel II) en grote kapel (onderdeel IV) een derde (pand)hof. In 1975-76 werden de gebouwen San Francesco I en II aangepast ten behoeve van de "Stichting Kloosterbejaardenoord". Tot de sluiting in 1976 van alle kostschoolactiviteiten werd het gesticht vele malen uitgebreid en/of verbouwd. Vanaf 1820 hebben de zusters een groot gebied zuid-westelijk van de Bisschopsmolenstraat in cultuur gebracht. De diverse akker-, bos-, wei- en hooilanden en boomgaarden, werden omzoomd door een zandpadenstelsel van loodrecht op elkaar staande lanen uit de 19de eeuw. Op de kop van een van de lanen bevindt zich een Lourdesgrot (onderdeel IV). De grot is samengesteld van gemetselde ratelaars (misgebakken klinkers). Voor de grot een smeedijzeren hekwerk voorzien van pijlpunten tussen gietijzeren balusters. Ten behoeve van de nieuwbouwwijk de Grauwe Polder werd rond 1980 de kloostertuin van de zusters gehalveerd en ingericht tot park voor de bewoners met behoud van de oude met linde- en kastanjebomen beplante lanen. Na 1980 wordt het grootste deel van de kostschool gesloopt. Hiervoor in de plaats komen een tachtigtal kamers voor de religieuzen aansluitend aan de voorbouw (onderdeel II). Pas na het afstoten van de kostschoolactiviteiten van de zusters werd het "Instituut St. Joseph" voor het eerst officiëel: "klooster 't Withof". Tot heden vormt Huize Adama (onderdeel I) de kern van het complex.

Waardering

Het complex bestaande uit de funtionele, visueel en historisch samenhangende onderdelen zoals klooster, kapellen, boerderij, tuin met lemenstructuur en Lourdesgrot is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de transformatie van een herenhuis tot een omvangrijk katholiek complex met een meer dan regionale uitstraling, het heeft typologische waarde als vertegenwoordiger van een congregatieklooster met een gecompliceerde bouw- en gebruiksgeschiedenis. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de gelaagdheid en opeenvolging van diverse varianten van de katholieke Neogotiek. Het heeft ensemblewaarde vanwege de relatie tot de dorpse omgeving. Het geheel is zeldzaam, mede vanwege de complexmatige opzet, de omvang en de variatie aan gebouwen en stijlen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kloosterkapel(TFU) Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Bisschopsmolenstraat 162 4876 AS Etten-Leur BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
L 13085 Etten-Leur
Ambachten
Name Beroep Notitie
Genk, P.L. van ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven