Dam 30, Schiedam

Inleiding

Half vrijstaande PASTORIE uit 1862, behorende bij het kerkelijk complex van de Oud-Katholieke gemeente "'t Huis te Poort".

Omschrijving

De pastorie is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en omvat twee bouwlagen en een kapverdieping onder een zadeldak met schilddak aan de voorzijde. De voorgevel heeft een lijstgevel en is gepleisterd en voorzien van blokwerk.

De voorgevel is drie vensterassen breed en voorzien van hoogopgaande rondboogvensters, hoeklisenen, cordonlijsten en friezen. Alle vensters zijn voorzien van zesruitsramen en bovenlicht met straalroedenverdeling. De vensters zijn opgenomen in geprofileerde rondboognissen die op de plint c.q. de cordonlijst rusten en zijn voorzien van borstweringen.

De begane grond bevat geheel links de entreepartij die conform de vensters is bekroond met bovenlicht met straalroedenverdeling en gevat in een geprofileerde rondboog omlijsting. De hoeklisenen zijn conform de hoeklisenen van de kerk voorzien van rondboog spaarvelden. Een rondboogfries en een fries met paneelindeling waarin cirkelvormig snijwerk is aangebracht boven de middelste muurdammen en een sterk uitkragende geprofileerde kroonlijst beeindigen de gevel.

De zijgevel is uitgevoerd in schoon metselwerk, voorzien van zesruits schuifvensters. De achtergevel is uitgevoerd als tuitgevel. Op de begane grond bevindt zich in het midden een deurpartij met aan weerszijden vensters met een zesruitsindeling. Op de verdieping zijn drie zesruitsvensters en in de geveltop twee vensters met vaste middenstijl en openslaande ramen.

In het interieur zijn onder meer van belang de originele marmeren vloeren op de begane grond, het trappenhuis met paneeldeuren, en de originele gestucte reliëfplafonds op de verdieping.

Waardering

Pastorie, deel uitmakend van het kerkelijk complex van de Oud-Katholieke gemeente "'t Huis te Poort", gebouwd in 1862 in Waterstaatsstijl, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische, beeldbepalende en ensemblewaarde. De pastorie is tevens van belang binnen het oeuvre van de Schiedamse architecten M. van Erkel en J. Vormer.

525383
't Huis te Poort

Inleiding

Complex van KERK en PASTORIE van de Oud-Katholieke gemeente in Waterstaatsstijl, gebouwd in 1862 ter vervanging van een voormalige schuilkerk op dezelfde plaats, naar ontwerp van de Schiedamse architecten M. van Erkel en J. Vormer.

Het complex bestaat uit een vrijstaande zaalkerk en ten westen daarvan een half vrijstaande pastorie. De pastorie is in de rooilijn door middel van een muur met een poort met de kerk verbonden. Bovendien bevindt zich ter hoogte van het koor een doorgang tussen kerk en pastorie.

Het complex staat bekend als 't Huis te Poort'. Deze naam staat gegraveerd in een hardstenen fries boven de poort in de verbindingsmuur en verwijst naar het in de 17e eeuw gestichte huis dat in 1725 aan de Oud-Katholieke gemeente is geschonken.

NB: De pastorie is momenteel in gebruik als woon/kantoorpand. Alleen de aan de achterzijde gelegen gemeentekamer is nog als zodanig in gebruik.

Omschrijving Kerk en pastorie zijn boven een hardstenen plint opgetrokken in baksteen in staand verband en respectievelijk gedeeltelijk en geheel voorzien van pleisterwerk. De venster- en entreepartijen zijn opgenomen in geprofileerde rondboog omlijstingen. De hoeken zijn verzwaard met gepleisterde lisenen, voorzien van rondboog spaarvelden. De cordonlijst van de pastorie loopt door over de gepleisterde verbindingsmuur en wordt voortgezet in de hoeklisenen van de kerk.

Waardering

Kerkelijk complex van de Oud-Katholieke gemeente, bestaande uit de kerk en voormalige pastorie, gebouwd in 1862 in Waterstaatsstijl, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische, beeldbepalende en ensemblewaarde. Het complex is tevens van belang binnen het oeuvre van de Schiedamse architecten M. van Erkel en J. Vormer.

Pastorie(F) Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Dam 30 3111 BD Schiedam Ja