Dam 28, Schiedam

Inleiding

ZAALKERK uit 1862, behorende bij het kerkelijk complex van de Oud-Katholieke gemeente "'t Huis te Poort".

Zaalkerk met driezijdige apsis en zadeldak, opgetrokken in grauw metselwerk in staand verband.

De voorgevel is een tuitgevel met gepleisterde en met rondbogen geprofileerde hoeklisenen. De symmetrische gevel bevat in het midden de licht terugspringende entree- en vensterpartij, in een hoog opgaande geprofileerde rondboog omlijsting. De entree bestaat uit een dubbele houten paneeldeur met dubbele vierkante en rondbooglijsten, en een gietijzeren rondboogsnijraam met bloemvormige tracering. De entree wordt gescheiden van de vensterpartij door een fries met in gotische belettering 'Oud katholieke kerk'. Het hoge gietijzeren venster met zesvlaksroedenverdeling wordt bekroond door een snijraam conform eerder beschreven. De hoeklisenen zijn voorzien van cordonlijsten en daarboven en daaronder voorzien van rondboog spaarvelden. De hoeklisenen worden afgesloten door sterk uitkragende, geprofileerde houten kroonlijsten. De tuit is voorzien van een omlopend band in pleisterwerk en wordt bekroond door een gietijzeren kruis.

De zijgevels zijn voorzien van drie gietijzeren rondboogvensters, voorzien van tracering in de kop, gedragen door zuiltjes. De zijgevels zijn beeindigd met een bakgoot.

Aan de achtergevel bevindt zich de driezijdige apsis met zinken dakbedekking. Boven dit dak bevindt zich een houten rondboogdeur die toegang geeft tot de zolder boven de kerkzaal.

Het interieur is gedeeltelijk in oorspronkelijke staat teruggebracht en wordt gekenmerkt door room-, roze- en grijsblauwkleurige pleistering van de wanden. De wanden zijn verticaal geleed door middel van roze gepleisterde bundelpijlers met kapitelen boven een grijze gepleisterde plint. Aan de bovenzijde zijn de pijlers verbonden door een rondboogfries, dat tevens fungeert als kooflijst van het gewelf. De gewelfvlakken zijn grijsblauw geschilderd, de ribben roze. Een viertal rozetten versiert de middelste gewelfvlakken. De kerk telt vijf traveeën met in de zijgevel alternerend vensters en nissen in pleisterwerk met dezelfde indeling.

Aan de koorzijde bevindt zich de driezijdige apsis met draaitabernakel. Aan weerszijden van de apsis zijn beelden aangebracht in twee ondiepe rondboognissen, links H. Johannes de Doper (1380) en rechts H. Liduina (ca. 1880), beschermheilige van Schiedam. Voor het koor de communiebank. Aan de voorzijde bevindt zich achter de entree op een galerij het tweeklaviers mechanisch orgel met vrij pedaal en 13 registers, gemaakt in 1866 door de fa. Bätz & Co. uit Utrecht, gerestaureerd in 1984 door de firma Verschueren uit Heythuysen.

Waardering

Katholieke zaalkerk, deel uitmakend van het kerkelijk complex van de Oud-Katholieke gemeente 't Huis te Poort', gebouwd in 1862 in Waterstaatsstijl, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische, beeldbepalende en ensemblewaarde. Tevens van belang binnen het oeuvre van de Schiedamse architecten M. van Erkel en J. Vormer.

525382
't Huis te Poort

Inleiding

Complex van KERK en PASTORIE van de Oud-Katholieke gemeente in Waterstaatsstijl, gebouwd in 1862 ter vervanging van een voormalige schuilkerk op dezelfde plaats, naar ontwerp van de Schiedamse architecten M. van Erkel en J. Vormer.

Het complex bestaat uit een vrijstaande zaalkerk en ten westen daarvan een half vrijstaande pastorie. De pastorie is in de rooilijn door middel van een muur met een poort met de kerk verbonden. Bovendien bevindt zich ter hoogte van het koor een doorgang tussen kerk en pastorie.

Het complex staat bekend als 't Huis te Poort'. Deze naam staat gegraveerd in een hardstenen fries boven de poort in de verbindingsmuur en verwijst naar het in de 17e eeuw gestichte huis dat in 1725 aan de Oud-Katholieke gemeente is geschonken.

NB: De pastorie is momenteel in gebruik als woon/kantoorpand. Alleen de aan de achterzijde gelegen gemeentekamer is nog als zodanig in gebruik.

Omschrijving Kerk en pastorie zijn boven een hardstenen plint opgetrokken in baksteen in staand verband en respectievelijk gedeeltelijk en geheel voorzien van pleisterwerk. De venster- en entreepartijen zijn opgenomen in geprofileerde rondboog omlijstingen. De hoeken zijn verzwaard met gepleisterde lisenen, voorzien van rondboog spaarvelden. De cordonlijst van de pastorie loopt door over de gepleisterde verbindingsmuur en wordt voortgezet in de hoeklisenen van de kerk.

Waardering

Kerkelijk complex van de Oud-Katholieke gemeente, bestaande uit de kerk en voormalige pastorie, gebouwd in 1862 in Waterstaatsstijl, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische, beeldbepalende en ensemblewaarde. Het complex is tevens van belang binnen het oeuvre van de Schiedamse architecten M. van Erkel en J. Vormer.

Dam 28 3111 BD Schiedam Ja
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Zaalkerk