R.K. Kerk, Beek en Donk

Inleiding.

Tussen de toren van de H. Leonarduskerk en de Kapelstraat staat een neo-gotisch H.Hartbeeld op sokkel, blijkens een inscriptie vervaardigd door J. Custers in 1922.

Omschrijving.

Het kalkstenen beeld is gesteld op een dito, in plattegrond vierkante, verjongende sokkel, waarop een koperen plaats met de tekst: "H.Hart van Jezus / zegen de parochie / Donk / U toegewijd / 1922".

Waardering.

Het beeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de katholieke devotiecultuur in het zuiden. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van het atelier Custers. Het object maakt deel uit van een cultuurhistorisch waardevol complex.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525190
Complexnaam
Kapelstraat
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Complex Kapelstraat 29-31 Beek en Donk

Inleiding.

Aan de zuidelijke zijde van de Kapelstraat, de oost-west gerichte hoofdweg door het dorp Donk, ligt een complex met kerkelijke bebouwing, bestaande uit Kapelstraat 31, de R.K. H. LEONARDUSKERK (1), Kapelweg 29, de bijbehorende PASTORIE (2), het achter de pastorie gesitueerde KOETSHUIS (3) en het voor de toren van de kerk geplaatste HEILIG HARTBEELD (4). De parochie werd in 1894 gesticht. In 1898 werd de houten noodkerk vervangen door het huidige kerkgebouw, een neo-gotische basilicale kruiskerk van C. Franssen. De ten oosten van de kerk gelegen pastorie vertoont een mengeling van neo-gotische en neo-renaissancestijl en dateert uit 1895, het achterliggende koetshuis uit omstreeks 1900. Het H. Hartbeeld werd in 1922 door het atelier van J. Custers gebeeldhouwd.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het parochiecentrum. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het late werk van C. Franssen. Het heeft ensemblewaarden als visueel middelpunt van de deels industriële bebouwingskern rondom de Zuid Willemsvaart. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kapelstraat 31 5741 CB Beek en Donk BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
L 1484 Beek en Donk
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1922 1922 vervaardiging
Naar boven