R.K. Kerk, Beek en Donk

Inleiding.

De R.K. KERK van de H.Leonardus de Noblac is een oorspronkelijk driebeukige Neo-Gotische kruisbasiliek, in 1898 gebouwd naar een ontwerp van C. Franssen, Roermond. Het niet-georiënteerde gebouw is in 1929 uitgebreid met twee zijbeuken door C. Roffelsen, Helmond. Sindsdien heeft de kerk een schip van vijf beuken.

Omschrijving.

De H.Leonarduskerk heeft een aan de noordelijke zijde van de kerk gesitueerde toren met ingangsportaal, een schip van vier traveeën, een eenbeukig transept en een koor, bestaande uit twee traveeën en een driezijdig gesloten apsis. De kerk heeft zadeldaken met leien in Maasdekking. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en spaarzaam versierd met hardstenen afdeklijsten, afzaten, dorpels en plint. Het muurwerk is gesierd met een keperboogfries en tandlijsten en wordt geschoord door zware steunberen, aan de noordelijke zijde bekroond door pinakeltorentjes. De ingangsfaçade met de toren, geflankeerd door uit de rooilijn springende vijfhoekige kapellen, zijn op de voor Franssen karakteristieke wijze versierd met natuurstenen beeldhouwwerk: kruisbloemen, wilmbergen en hogels. In de toren is een gedrukt spitsbogig portaal met, de wimberg bekronend, een kalkstenen hoogreliëf, voorstellende de H. Michaël. De opgeklampte deuren hebben een zwaar smeedijzeren beslag. In de gehele kerk zijn eenvoudige lancetvensters met bakstenen maaswerk.

De toren bestaat uit drie geledingen en wordt bekroond door een zeskantige, met leien bedekte spits met flankeerspitsjes. In 1929 heeft Roffelsen de kerk in aangepaste stijl uitgebreid door twee neo-gotische zijbeuken van vijf traveeën toe te voegen. In het interieur zijn onder meer van belang de twee eikehouten neogotische communiebanken uit omstreeks 1900, tien neogotische beelden uit omstreeks 1900, twee gepolychromeerde houten beelden van H.Leonardus en H.Jozef (J.Custers, 1899), de glas-in-loodvensters in priesterkoor, sacramentskapel en doopkapel (door Derix, Kevelaer-Goch, 1904-'08), in transept, zuid- en noordkapel (door Menke, Goch, 1922-'23 en 1944), en de kruiswegstaties (C.J. van Geffen, 1906 ("naar Anthony") en C. Boelen, Helmond, 1921).

Waardering.

De kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de kerk in het het Interbellum. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het late werk van C. Franssen en tevens van belang als voorbeeld van de vergroting van kerkgebouwen in een bij de oorspronkelijke situatie aansluitende stijl. Het heeft ensemblewaarden als visueel middelpunt van de deels industriële bebouwingskern rondom de Zuid Willemsvaart. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520151
Complexnaam
Kapelstraat
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Complex Kapelstraat 29-31 Beek en Donk

Inleiding.

Aan de zuidelijke zijde van de Kapelstraat, de oost-west gerichte hoofdweg door het dorp Donk, ligt een complex met kerkelijke bebouwing, bestaande uit Kapelstraat 31, de R.K. H. LEONARDUSKERK (1), Kapelweg 29, de bijbehorende PASTORIE (2), het achter de pastorie gesitueerde KOETSHUIS (3) en het voor de toren van de kerk geplaatste HEILIG HARTBEELD (4). De parochie werd in 1894 gesticht. In 1898 werd de houten noodkerk vervangen door het huidige kerkgebouw, een neo-gotische basilicale kruiskerk van C. Franssen. De ten oosten van de kerk gelegen pastorie vertoont een mengeling van neo-gotische en neo-renaissancestijl en dateert uit 1895, het achterliggende koetshuis uit omstreeks 1900. Het H. Hartbeeld werd in 1922 door het atelier van J. Custers gebeeldhouwd.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het parochiecentrum. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het late werk van C. Franssen. Het heeft ensemblewaarden als visueel middelpunt van de deels industriële bebouwingskern rondom de Zuid Willemsvaart. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kerk Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kapelstraat 31 5741 CB Beek en Donk Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kruisbasiliek
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
L 1484 Beek en Donk
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1828 1828 vervaardiging
1929 1929 restauratie
Ambachten
Name Beroep Notitie
Franssen, C. ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven