Grotestraat 69, Sambeek

Inleiding

Aan de westelijke zijde van het klooster is een door een hoge bakstenen MUUR onder ezelsrug omgeven TUIN gelegen, met een HEILIG HARTBEELD uit omstreeks 1925, een LOURDESGROT uit omstreeks 1930 en een CALVARIEBERG uit hetzelfde jaar. In de zuidwestelijke hoek een GRAFKELDER uit 1894.

Omschrijving

De bakstenen muur omsluit de tuin aan de noordelijke, westelijke en zuidelijke zijde. De muur is omstreeks drie meter hoog, heeft een ezelsrug en aan de noordelijke zijde bij het voormalige noviciaat een klein rondbogig poortje. Op verschillende plaatsen is de muur begroeid met steenbreekvaren en muurvaren. Belangrijk is de langs de muur lopende, uit de negentiende eeuw daterende rij met snoeilindes en platanen uit 1893. In de muur zijn na de Tweede Wereldoorlog nieuwe kruiswegstaties ingemetseld. Op de door drie vleugels omsloten binnenplaats staat een ongesigneerd zandstenen Heilig hartbeeld op gecementeerde sokkel, met de tekst: "Allerheiligst / H. Hart van Jezus / Ik vertrouw U". De eenvoudige Lourdesgrot is opgetrokken uit ratels en heeft een smeedijzeren hekwerk en een gepolychromeerd, waarschijnlijk cementen Mariabeeld. Voor de grot het cementen, eveneens geploychromeerde beeld van een knielende Bernadette. De calvarieberg bestaat uit een kunststenen groep met kruisbeeld, Maria en Johannes. Het heeft een vernieuwd koperen corpus. De eenvoudige bakstenen grafkelder heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een enkele treden onder het maaiveld gelegen centrale hal (onder flauw zadeldak, aan de noordelijke zijde toegangelijk via een (anno 1992 rotte en uitgenomen) vleugelpoort met bovenlicht, bestaande uit vier spitsbooglichten. De hardstenen trap leidt naar het interieur, dat een balkenplafond heeft. De wand links en rechts in de hal is bezet met grafstenen. Aan de westelijke en oostelijke zijde heeft de grafkelder een lagere uitbouw onder platdak. De noordelijke gevel is een eenvoudige lisenengevel met tandlijst en segmentbogige blindvensters.

Waardering

De kloostertuin met religieuze elementen is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de ontwikkeling van het contemplatieve, zelfvoorzienende klooster in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenbindende werking die de tuin heeft in relatie tot het gehele complex van klooster, boerderij en tuin. Het is tevens van belang in samenhang met de ontwikkeling van het kerkdorp.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525187
Complexnaam
Klooster Compl. Grotestraat
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het R.K. KLOOSTER van de zusters Monialen Redemptoristinnen staat direct aan de Grotestraat te Sambeek, werd gesticht in 1874 en dateert in de huidige vorm uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. De twee- en drielaags gebouwen zijn rond drie zijden van een hof opgetrokken en vertonen een mengeling van sobere ambachtelijk-traditionele en neo-gotische vormen.

Er zijn vier gebouwen te onderscheiden. Het oudste (1) dateert uit 1873-'74, is drielaags en staat haaks op de Grotestraat.

In 1882 werd tegen een deel van de noordelijke gevel van gebouw (1) een eenbeukige kloosterkapel (3) met aangrenzende tweelaags vleugel (4) opgetrokken (architect J. Kayser, Venlo). In een latere fase (in 1888) is aan de zuidelijke zijde van dit gebouw een L-vormige vleugel (2) opgetrokken, waarschijnlijk eveneens naar ontwerp van Kayser. Achter het klooster ligt een uitgestrekte tuin (5) met onder meer fruitbomen en snoeilinden. Deze tuin wordt door een ca. drie meter hoge bakstenen muur onder ezelsrug aan het oog van de buitenwereld onttrokken. In de tuin staan diverse religieuze elementen waaronder een grafapel uit 1894. Tussen het klooster en de R.K. pastorie loopt een pad, dat door de bakstenen tuinmuren van zowel klooster als pastorie een steeg-achtig karakter krijgt. Bijzonder is de langs de Grotestraat gebouwde KLOOSTERBOERDERIJ (6) uit 1925. In 1968 is de kapel met sacristie verbouwd. Tien jaar later is een deel van de tuin opnieuw aangelegd.

Waardering

Het kloostercomplex met tuin is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het contemplatieve, zelfvoorzienende klooster in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, die de sobere ingetogen leefwijze uitdraagt in een gesloten karakter en eenvoudige ornamentiek en is tevens van belang als voorbeeld van het werk van de architect J. Kayser. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster, boerderij en tuin. Het is tevens van belang in samenhang met de ontwikkeling van de kerkdorp.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Calvarieberg Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie
Tuin Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie
Grafkelder Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie
Tuinmuur Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie
Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl oorspronkelijke functie
Lourdesgrot Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Grotestraat 69 5836 AC Sambeek BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 959 Boxmeer
Naar boven