Grotestraat 69, Sambeek

Inleiding

Tegen de westelijke, blinde gevel van de kloosterkapel is tegelijkertijd met de bouw van de zuidvleugel en de kapel een noordelijke blokvormige KLOOSTERVLEUGEL opgetrokken. Het gebouw dateert uit 1882 en is eveneens van de hand van J.

Kayser, Venlo. In het gebouw waren op de begane grond het noviciaat en een gastenkamer ondergebracht en op de etage de ziekenzaal en een zijkoor. Thans is een deel van de vleugel in gebruik bij het Katechetisch Centrum Boxmeer.

Omschrijving

De tweelaags vleugel heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak. Het sobere bakstenen muurwerk wordt bekroond door een met profielstenen gemetseld fries. Op de eerste etage zijn samengestelde houten kruisvensters, afgewisseld met smalle lichten, voorzien van smeedijzeren traliewerk.

In het interieur zijn onder meer van belang de eenvoudige houten vloeren met brede delen, de paneeldeuren en de zolderverdieping, met een onbeschoten kap met houten spanten, met een dubbele, tot in de nok doorlopende middenstijl. het op de begane grond aan de kapel grenzende zijkoor heeft een neogotische houten deur, afkomstig uit de biechtstoel en een plafond met zware moer- en kinderbinten.

Waardering

De kloostervleugel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het contemplatieve, zelfvoorzienende klooster in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de plaats in het werk van de architect Kayser. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster, boerderij en tuin. Het is tevens van belang in samenhang met de ontwikkeling van het kerkdorp.

525186
Klooster Compl. Grotestraat

Inleiding

Het R.K. KLOOSTER van de zusters Monialen Redemptoristinnen staat direct aan de Grotestraat te Sambeek, werd gesticht in 1874 en dateert in de huidige vorm uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. De twee- en drielaags gebouwen zijn rond drie zijden van een hof opgetrokken en vertonen een mengeling van sobere ambachtelijk-traditionele en neo-gotische vormen.

Er zijn vier gebouwen te onderscheiden. Het oudste (1) dateert uit 1873-'74, is drielaags en staat haaks op de Grotestraat.

In 1882 werd tegen een deel van de noordelijke gevel van gebouw (1) een eenbeukige kloosterkapel (3) met aangrenzende tweelaags vleugel (4) opgetrokken (architect J. Kayser, Venlo). In een latere fase (in 1888) is aan de zuidelijke zijde van dit gebouw een L-vormige vleugel (2) opgetrokken, waarschijnlijk eveneens naar ontwerp van Kayser. Achter het klooster ligt een uitgestrekte tuin (5) met onder meer fruitbomen en snoeilinden. Deze tuin wordt door een ca. drie meter hoge bakstenen muur onder ezelsrug aan het oog van de buitenwereld onttrokken. In de tuin staan diverse religieuze elementen waaronder een grafapel uit 1894. Tussen het klooster en de R.K. pastorie loopt een pad, dat door de bakstenen tuinmuren van zowel klooster als pastorie een steeg-achtig karakter krijgt. Bijzonder is de langs de Grotestraat gebouwde KLOOSTERBOERDERIJ (6) uit 1925. In 1968 is de kapel met sacristie verbouwd. Tien jaar later is een deel van de tuin opnieuw aangelegd.

Waardering

Het kloostercomplex met tuin is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het contemplatieve, zelfvoorzienende klooster in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, die de sobere ingetogen leefwijze uitdraagt in een gesloten karakter en eenvoudige ornamentiek en is tevens van belang als voorbeeld van het werk van de architect J. Kayser. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster, boerderij en tuin. Het is tevens van belang in samenhang met de ontwikkeling van de kerkdorp.

Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl oorspronkelijke functie Ja
Grotestraat 69 5836 AC Sambeek BY Ja