Monsterseweg 6, Poeldijk

Inleiding

VEILINGGEBOUW in de Zakelijk Expressionistische trant met invloeden van de Nieuwe Haagse School, bestemd voor de veiling van groente en fruit, uit 1929 met een kantoorgedeelte en eigenlijke veilinghal en daarachter een hal voor aan- en afvoer van producten. De hal is aan één zijde nog redelijk gaaf maar aan de andere zijden ingrijpend gewijzigd. De hoektoren fungeert als baken in de wijde omgeving. De ligging is op het kruispunt van twee doorgaande wegen en langs een vaart. Van de veilinggebouwen uit de bloeiperiode van de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw, is dit veiliggebouw het enige dat de voortgaande modernisering enigszins ongeschonden is doorgekomen. De architect is E. Reitsma.

N.B. een deel van de vensters is gewijzigd. Enkele schuifdeuren zijn vervangen door roldeuren. Aan de zijgevel van de aan/afvoerhal bevindt zich een moderne aanbouw en is de raamindeling ingrijpend gewijzigd.

Omschrijving

Veilinggebouw bestaande uit een kantoorgedeelte met toren en voormalige veilinghal in de trant van het Zakelijk Expressionisme en een utilitair uitgevoerde aan/afvoerhal. Het hoofdvolume van het kantoorgedeelte en de veilinghal is opgetrokken op een T-vormige plattegrond onder een samengesteld schild- en zadeldak, gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. In de oksel van de T, aan de waterkant bevindt zich een monumentale toren. De andere oksel wordt goeddeels ingenomen door een uitstekende lage aanbouw uit de bouwtijd. Het metselwerk van rode baksteen is in kettingverband met grindbeton voor de constructieve en decoratieve onderdelen. Om het gebouw heen is een gemetselde plint onder een rollaag. De aan/afvoerhal is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een flauw hellend zadeldak met lichtkap. Aan de zuidelijke en westelijke zijde bevindt zich een sterk overkragend afdak.

De circa 20 meter hoge toren heeft lange verticale spaarvelden beëindigd door grindbetonnen stenen. Van hetzelfde materiaal zijn de uitkragende dekplaten die de inspringende hoeken insluiten en de sierbanden langs de dakrand. Boven de sierrand bevindt zich een uitgemetseld bakstenen fries onder een tweede sierband, het geheel bekroond door een zadeldak. De trap ontvangt haar licht via lichtsleuven in de spaarvelden. Boven de spaarvelden bevinden zich wijzerplaten, onder grindbetonnen lateien. In het muurwerk bevinden zich ijzeren muurankers.

De voorgevel op het noorden heeft ter linkerzijde een kleine kwartronde uitbouw met drie kozijnen in een grindbetonnen omlijsting, onder een plat dak met overkragende houten dakrand. Aan de rechterzijde een grotere halfrond uitstekende uitbouw met dito dakrand en kozijnen. Centraal in de voorgevel is de ingangsportiek met aan weerszijden van de stoep gemetselde borstweringen onder grindbetonnen dekplaten. Boven de entree een grote luifel op consoles van hetzelfde materiaal. Boven de luifel lichtsleuven in een uitgemetseld en getrapt vlak, onder een grindbetonnen eveneens getrapte zware latei. Ook de aanzetten tot de trappen en het topgevelelement zijn in grindbeton uitgevoerd. Op de begane grond twee vensters onder lateien. Naast de entree bevindt zich een stichtingssteen.

De aan de vaart gelegen oostelijke gevel heeft in de drie kantoorramen nog het oorspronkelijk glas-in-lood. In de zijgevel van de aan/afvoerhal een strip van lage ramen onder de dakrand.

De andere zijgevel heeft in het kantoorgedeelte drie vensters onder een grindbetonnen latei, een deur, een raam in drieën als aan de oostelijke zijde, en twee ramen onder lateien. Voorts twee kleinere vierkante ramen. De aan/afvoerhal heeft een stalen vakwerk muur met bakstenen invulling. In de muur een nieuwe entree. Over bijna de hele lengte een grote luifel op stalen vakwerkliggers, boven deuren.

In het interieur van de veilinghal bevinden zich stalen vakwerkspanten.

Waardering

Het veilinggebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als enig overgebleven veilinghal uit de bloeiperiode van de tuinderijen in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw.

Het veilinggebouw is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bedrijfsgebouw vormgegeven in Zakelijk Expressionistische trant.

Het veilinggebouw is stedenbouwkundig van algemeen belang vanwege de beeldbepalende ligging van het gebouw, met name de toren.

Het veilinggebouw is zeldzaam.

525143

Veilinggebouw Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor oorspronkelijke functie Ja
Monsterseweg 6 2685 LH Poeldijk Ja
Monsterseweg 8 2685 LH Poeldijk