Poeldijkseweg 1, Monster

Inleiding

DRUIVENMUUR, die noordelijke erfafscheding vormt van Poeldijkseweg 1, onderdeel van het complex van twee druivenmuren aan de Poeldijkseweg. De muur dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

N.B. Het noordelijk stuk druivenmuur aan de Poeldijkseweg is voor bescherming van ondergeschikt belang.

N.B. Het mestelwerk van de circa twee meter hoge muur heeft moderne invullingen aan de bovenkant en de pannenlaag verkeert in slechte staat.

Omschrijving

De uit 17 traveeën bestaande, door steunberen gelede, druivenmuur gelegen aan de Poeldijkseweg is tweeëneenhalve steen dik en circa twee meter hoog. Opgemetseld in rode steen in halfsteens verband. Gedekt onder een rode Hollands pan.

Waardering

De druivenmuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als element in de ontwikkelingsgeschiedenis van de Westlandse tuinbouw, die van nationaal belang is. De druivenmuur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, gelegen in de typologie. De druivenmuur is gaaf in hoofdvorm en materiaalgebruik.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525136
Complexnaam
Druivenmuren
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex van twee DRUIVENMUREN die samen de westelijke en noordelijke erf- afscheiding van Poeldijkseweg 1 vormen. De westelijke muur ligt aan de Zwartendijk en is ouder dan die aan de Poeldijkseweg, vermoedelijk uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

N.B. Het noordelijk stuk druivenmuur aan de Poeldijkseweg is voor bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Twee gemetselde druivenmuren, één langs Poeldijkseweg en één langs Zwartendijk. Deze laatste loopt mee met de kromming van de weg.

Waardering

De druivenmuren zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als element in de ontwikkelingsgeschiedenis van de Westlandse tuinbouw, die van nationaal belang is en voorts vanwege de architectuur- historische waarde, gelegen in de typologie. De druivenmuren hebben ensemblewaarde vanwege hun samenhang en een beeldbepalende waarde als onderdeel van de erfafscheiding van Poeldijkseweg 1. De druivenmuren zijn gaaf in hoofdvorm en materiaalgebruik.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kas(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Poeldijkseweg 1 2681 LT Monster BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 2906 Monster
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1850 1900 vervaardiging
Naar boven