Haagweg 82, Monster

Inleiding

Betonnen KLAARBASSIN(S), opgetrokken in een functionalistische stijl, uit het begin van de twintigste eeuw. Enig overgebleven exemplaar van de oorspronkelijke drie. Aan de achterzijde bevindt zich een nieuw gebouw. Het klaarbassin maakt deel uit van het complex van de Westlandse drinkwaterleiding.

Omschrijving

Het éénlaags klaar- of bezinkbassin is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en heeft een betonnen gewelf waarvan de ronde vorm in de voorgevel een soort tympaan oplevert met daarin een vierruits stalen kozijn dat de kromming van de dakrand volgt. Hieronder een nieuwe deur. Het bassin is enigszins verdiept aangelegd waardoor de zijgevels deels zijn aangeaard.

Waardering

Het klaarbassin is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde door de plaats in de geschiedenis van de regionale nutsbedrijven. Tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de specifieke constructiewijze en de verschijningsvorm die daaruit voortvloeit. Het klaarbassin heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie die onderhouden wordt met de overige complexonderdelen. Het klaarbassin is van belang vanwege de gaafheid van de hoofdvorm.

525140
Westlandse drinkwaterleiding

Inleiding

Het in de duinen gelegen COMPLEX van de Westlandse drinkwaterleiding bestaat uit de WATERTOREN uit 1887 in Eclectische trant met de oorspronkelijke aanbouw, het meer naar de duinen gelegen POMPSTATION annex snelfiltergebouw in Dudok-trant uit 1939 met moderne aanbouw en daar achter een KLAARBASSIN in de stijl van het Functionalisme uit het begin van de twintigste eeuw. Het ontwerp van de watertoren is van N. Biezeveld, het ontwerp van het pompstation en het klaarbassin is vanuit het waterleidingbedrijf tot stand gekomen. De watertoren met aangebouwd machine- en ketelhuizen, is opgetrokken in stijlvormen die in de negentiende eeuw passend werd geacht voor het 'Chateau d'eau'. De concessie voor de waterwinning werd in 1885 verleend. Op het terrein bevinden zich voorts na-oorlogse bouwwerken. Het complex is ingebed in een duinlandschap.

Omschrijving

Door de verschillende periodes waarbinnen de diverse bouwwerken tot stand zijn gekomen is er geen sprake van onderlinge stilistische eenheid. De watertoren zelf is in een historiserende stijl opgetrokken, het pompstation in een Dudok-achtige trant en het klaarbassin in een meer utilitaire stijl, met gebruik van voorgespannen gewapend beton. De naoorlogse bouwwerken zijn in contemporaine bouwstijl opgetrokken. De watertoren ligt in de as van de oprijlaan, het ten noordoosten van de watertoren gelegen snelfiltergebouw bevindt zich meer tegen de duinrand aan. Het klaarbassin ligt achter het snelfiltergebouw.

Waardering

Het waterleidingcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde door de plaats die het complex inneemt in de geschiedenis van de regionale nutsbedrijven. Het waterleidingcomplex is voorts van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde zoals de geheel eigen stijlgaafheid waarbinnen de watertoren, pompstation en klaarbassin zijn opgetrokken. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie die de verschillende onderdelen met elkaar onderhouden. Het complex is van belang vanwege de gaafheid en herkenbaarheid van de onderdelen.

Nutsbedrijf Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Haagweg 82 2681 PD Monster BY Ja