Haagweg 82, Monster

Inleiding

In Dudok-trant opgetrokken POMPSTATION en snelfiltergebouw voltooid in 1940 (ontwerp 1939) met gedeeltelijk de oorspronkelijke installaties. Aan de noordzijde bevindt zich een aanbouw van recenter datum, in een vergelijkbare stijl. De installaties behoorden in de bouwtijd tot de modernste in hun soort. Het pompstation maakt deel uit van het complex van de Westlandse drinkwaterleiding.

N.B. Aan de noordoostzijde van het pompgebouw is recent(XXd) een aanbouw in vergelijkbare stijl, maar minder gedetailleerd aangebouwd.

Omschrijving

Het pompstation bestaat uit twee delen onderling verbonden door een gang. De installaties bevinden zich in het zuidelijke deel dat is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen gedekt schilddak. Aan de achterzijde bevindt zich een lage aanbouw onder een plat dak. Rondom het gehele gebouw dat in een gele steen is gemetseld, loopt een plint in een grauwe steen.

Aan de voorzijde bevindt zich de entree onder een vlakke luifel die zich uitstrekt over twee met betonnen platen afgedekte gemetselde muren en een terazzo vloer. De daklijst van de gevel loopt door in de lijst van de verbindingsgang naar het noordelijke deel. In de zuidgevel bevinden zich moderne bedrijfsdeuren. In de uitstekende uitbouw, grote stalen kozijnen onder betonnen lateien. De gevel naar de verbindingsgang heeft een hoge rechthoekige schoorsteen die het overkragende dak doorbreekt. De verbindingsgang met plat dak is half open en rust op pijlers. Het tweede deel heeft lage kelderramen onder een betonnen latei en onder de dakrand stalen kozijnen met stenen muurdammen, aan de westelijke zijde uitspringend boven een aangebouwd blokvolume. Rondom loopt een houten lijst als in de luifel van het eerste bouwvolume. Op de hoek bevindt zich een iets lager bouwvolume met een portaal waarin een nieuwe deur gehangen is, onder een betonnen luifel. Aan de zuidelijjke zijde van het portaal bevindt zich een stalen kozijn in een uitgemetselde erker over bijna de hele hoogte, onder een kleine betonnen luifel. De andere zijden worden ingenomen door de aanbouw van recenter datum.

Interieur

De dubbele metalen glasdeuren komen uit in een betegeld portaal, waarna een rechthoekige ruimte met polonceauspanten betreden wordt. In de lage aanbouw liggen verdiept de zuiveringsinstallaties.

Waardering

Het pompstation is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde door de plaats in de geschiedenis van de regionale nutsbedrijven en tevens vanwege de industrieel archeologische waarde van de gedeeltelijk uit de bouwtijd stammende aanwezige installaties. Het is voorts van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde te weten de kwaliteit van het ontwerp en de Dudokachtige stijl waarin het pompstation is opgetrokken. Het heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie die onderhouden wordt met de overige complexonderdelen en is van belang vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en de detaillering.

525141
Westlandse drinkwaterleiding

Inleiding

Het in de duinen gelegen COMPLEX van de Westlandse drinkwaterleiding bestaat uit de WATERTOREN uit 1887 in Eclectische trant met de oorspronkelijke aanbouw, het meer naar de duinen gelegen POMPSTATION annex snelfiltergebouw in Dudok-trant uit 1939 met moderne aanbouw en daar achter een KLAARBASSIN in de stijl van het Functionalisme uit het begin van de twintigste eeuw. Het ontwerp van de watertoren is van N. Biezeveld, het ontwerp van het pompstation en het klaarbassin is vanuit het waterleidingbedrijf tot stand gekomen. De watertoren met aangebouwd machine- en ketelhuizen, is opgetrokken in stijlvormen die in de negentiende eeuw passend werd geacht voor het 'Chateau d'eau'. De concessie voor de waterwinning werd in 1885 verleend. Op het terrein bevinden zich voorts na-oorlogse bouwwerken. Het complex is ingebed in een duinlandschap.

Omschrijving

Door de verschillende periodes waarbinnen de diverse bouwwerken tot stand zijn gekomen is er geen sprake van onderlinge stilistische eenheid. De watertoren zelf is in een historiserende stijl opgetrokken, het pompstation in een Dudok-achtige trant en het klaarbassin in een meer utilitaire stijl, met gebruik van voorgespannen gewapend beton. De naoorlogse bouwwerken zijn in contemporaine bouwstijl opgetrokken. De watertoren ligt in de as van de oprijlaan, het ten noordoosten van de watertoren gelegen snelfiltergebouw bevindt zich meer tegen de duinrand aan. Het klaarbassin ligt achter het snelfiltergebouw.

Waardering

Het waterleidingcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde door de plaats die het complex inneemt in de geschiedenis van de regionale nutsbedrijven. Het waterleidingcomplex is voorts van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde zoals de geheel eigen stijlgaafheid waarbinnen de watertoren, pompstation en klaarbassin zijn opgetrokken. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie die de verschillende onderdelen met elkaar onderhouden. Het complex is van belang vanwege de gaafheid en herkenbaarheid van de onderdelen.

Nutsbedrijf Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Haagweg 82 2681 PD Monster BY Ja