tuinkoepel, Barendrecht

Inleiding

Houten tuinkoepel behorende bij het boerderijcomplex aan de Dorpsstraat-Oost 27. De tuinkoepel staat in de voortuin, rechts voor de voorgevel van de boerderij en is uitgevoerd in een voor de bouwtijd kenmerkende houtbouw trant.

Omschrijving

De octogonale, witgeschilderde houten tuinkoepel staat onder een met riet gedekt kegeldak bekroond met een slanke houten spits. In de wanden openslaande deuren en smalle vensters.

Waardering

Houten tuinkoepel van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het boerderijcomplex.

525005

Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit een in 1910 gebouwde BOERDERIJ van het dwarsdeeltype en een houten TUINKOEPEL in de voortuin van de boerderij uit de eerste helft van de twintigste eeuw. De op bijzondere wijze vormgegeven en gedetailleerde boerderij is gebouwd in een aan de Art Nouveau verwante Overgangsstijl. De toegang tot het erf met tuin en boomgaard wordt gevormd door een over een sloot liggende overkluizing met later toegevoegde, tussen gemetselde pijlers staande ijzeren toegangshekken.

Omschrijving

Het boerderijcomplex bestaat uit een boerderij van het dwarsdeeltype, met de voorgevel parallel aan de Dorpsstraat. Rechts voor de voorgevel van de boerderij staat de octogonale tuinkoepel, uitgevoerd in een voor de bouwtijd kenmerkende houtbouw trant.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde

- het complex heeft cultuurhistorische waarde als een bijzonder en representatief voorbeeld van het dwarsdeeltype.

- het complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere vormgeving, materiaalgebruik en de detaillering van het hoofdgebouw en de bijbehorende karakteristieke tuinkoepel.

- het complex heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang tussen de boerderij en de tuinkoepel.

- het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

- het complex heeft tevens enige zeldzaamheidswaarde vanwege de stilistische kenmerken van de boerderij, die niet vaak zijn toegepast bij landelijke bouwkunst.

Dorpsstraat-Oost 27 2991 CR Barendrecht BY Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) tuinkoepel