Omschrijving

Op vierkant grondplan (6 x 6 m) opgetrokken METAARHUIS van één bouwlaag onder een tentdak met bitumineuze dekking. De buitenmuren zijn opgetrokken in rode machinale baksteen waalformaat in kruisverband met platvolle voeg en zetten zich boven een getrapt uitgemetselde band voort als een lage borstwering rond het tentdak. De borstwering is aan de bovenzijde afgedekt met zwartgeteerde tegels. Alle vier hoeken zijn voorzien van een overhoekse steunbeer die taps toeloopt en bovenaan door de hoek ingesneden wordt. In het midden van de identieke voor- (NW) en achtergevel (ZO) bevindt zich een dubbele deur beschoten met in dwarsdoorsnede geprofileerde staande delen (elk deel is in het midden gebombeerd en ter weerszijden geribd). De deur in de voorgevel heeft in tegenstelling tot die in de achtergevel een ijzeren grendel. Boven beide deuren wordt de genoemde borstwering en uitkragende band onderbroken door een op drie uitstekende gootklossen rustende houten bakgoot tussen met zwartgeteerde tegels afgedekte muurblokken op lisenen die naar boven toe zich versmallen en naar voren hellen. De lisenen zijn bovenaan voorzien van uitkragend siermetselwerk (invloed Amsterdamse School). Ter weerszijden van beide deuren bevindt zich een klein, hoog in de gevel geplaatst venster voorzien van X-vormige roeden, ondoorzichtig glas en een hardstenen lekdorpel. De identieke en eveneens symmetrische zijgevels tellen beide drie van deze vensters. Alle vensters en deuren worden ontlast door een rollaag. Het interieur is nog grotendeels oorspronkelijk en bevat onder meer een vloer van rode en gele baksteen waarin als hoofdmotief een omcirkelde Davidster. Tegen de noordoostmuur is een witmarmeren gedenkplaat aangebracht met de volgende inscriptie: "1835 5 FEBRUARI 1935 DE N.I. GEMEENTE ALKMAAR AAN DE VER: G.G.W. BIJ HAAR 100 JARIG BESTAAN IN DANK VOOR DE VERFRAAIING VAN DE BEGRAAFPLAATS". Ook de inventaris bestaande uit een oude houten draagbaar, een dito kruiwagen en een grafbekisting is nog aanwezig.

Waardering

Het metaarhuis in Late Amsterdamse Schooltrant uit 1923 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als karakteristiek gaaf bewaard gebleven metaarhuis en als onderdeel van de Israëlitiache begraafplaats gelegen in de Alkmaarderhout.

524893
Israëlitische begraafplaats

Inleiding

Complex "Israëlitische begraafplaats" bestaande uit het in oorsprong uit 1747 daterende BEGRAAFPLAATSTERREIN (monnr. 7464), het METAARHUIS uit 1923 en HEK uit 1902.

Omschrijving

Het metaarhuis in Late Amsterdamse Schoolstijl werd in 1923 gebouwd naar ontwerp van de Alkmaarse architect P.N. Leguit (Zaandam 1874 - Alkmaar 1941). Opdrachtgever was het bestuur van de Israëlitische Gemeente in Alkmaar. Het metaarhuis met de overhoekse steunberen lijkt te verwijzen naar de Tempel van Jeruzalem uit het Oude Testament. Het smeedijzeren hek langs de Westerweg dateert uit 1902 en werd ontworpen door de Alkmaarse architect C.Ooms (Krommenie 1864). Het dubbele toegangshek in het midden en de neveningangen ter weerszijden zijn voorzien van art nouveau siermotieven en uitgespaarde Hebreeuwse letters. De Israëlitische begraafplaats ligt aan de oostkant van de Westerweg in het zuidelijke gedeelte van de Alkmaarderhout. Het hek bevindt zich langs de Westerweg met in het midden het toegangshek en daarachter in de middenas het metaarhuis.

Waardering

Het complex "Israëlitische begraafplaats" bestaande uit het in oorsprong 18de-eeuwse begraafplaatsterrein, het metaarhuis uit 1923 en het hek in Art Nouveautrant uit 1902 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven Joodse begraafplaats met karakteristieke onderdelen, gelegen aan de rand van de Alkmaarderhout.

Baarhuisje Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Alkmaar Westerweg 107, Westerhoutkwartier Ja
E 4639 Alkmaar