Inleiding

DIERENVERBLIJF uit 1902 in chaletstijl gebouwd als hertenhuis in het hertenkamp van de Alkmaarder Hout naar ontwerp van de Haarlemse tuin- en landschapsarchitect Leonard A. Springer. Opdrachtgever was het gemeentebestuur van Alkmaar.

Omschrijving

Hertenverblijf bestaande uit een op rechthoekig grondplan opgetrokken middendeel van twee bouwlagen geflankeerd door kleinere zijvolumes van één bouwlaag. Het risalerende middenvolume heeft een flauwhellend schilddak met een ruim overstek. Het dak wordt op beide nokeinden bekroond door een terracotta piron die bovenaan eindigt in een bolvorm. De twee eveneens op rechthoekig grondplan opgetrokken zijdelen hebben een driezijdig dak dat aansluit tegen de zijgevel van het middendeel en ook voorzien is van een ruim overstek. Het buitenmuurwerk is uitgevoerd in vakwerkbouw waarbij de open ruimten tussen het houten stijl- en regelwerk gevuld zijn met 24 x 10 cm metende blokken nogal grove kunststeen in halfsteens verband met platvolle voeg. Het vakwerk beperkt zich tot de stijlen en de horizontale balken: de schoren zijn niet in, maar voorlangs de muur aangebracht. Het merendeel van de stijlen is bovenaan voorzien van een gebiljoende schoor die het dakoverstek ondersteunt. In de kopse gevels van het middendeel bevindt zich een hoge dubbele paneeldeur met in elke deurhelft bovenin een raam, en ter hoogte van de hooizolder op de eerste verdieping een lagere dubbele paneeldeur met in beide deurhelften een vierruits raam. Boven de parterredeur in de westgevel bevindt zich een gewei dat herinnert aan de oorspronkelijke functie van het gebouw. De zijgevels van het middendeel zijn evenals de muren van de zijvolumes gesloten.

Waardering

Het vroeg 20ste-eeuwse hertenhuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een dierenverblijf in chaletstijl naar ontwerp van de tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer, als onderdeel van de, eveneens door hem ontworpen hertenkamp in de Alkmaarderhout.

524937

Dierenverblijf(J2) Sport, recreatie, vereniging en horeca Dierenverblijf (J) oorspronkelijke functie Ja
Alkmaar Hertenkamp/Pr. Bernardln, Westerhoutkwartier, Alkmaar, Alkma Ja
E 5716 Alkmaar