Waterpompstation, Venlo

Inleiding

Waterleidingpompstation als onderdeel van waterleidingcomplex op rechthoekig grondvlak in dwarsrichting achter rooilijn aan de Zwarteweg te Venlo. Het complex ligt direct aan de voet van de steilrand, iets ten noordoosten van het pompgebouw liggen ook de twee dienstwoningen van het voormalige waterleidingcomplex, eveneens aan de voet van de steilrand. Het pompstation is gebouwd in 19de eeuwse traditionele stijl, met reminicenties aan de Neogotiek en de Neorenaissance.

Reeds in 1927 werden de stoommachines verwijderd en in 1930 werd de bijbehorende schoorsteen afgebroken. Na de ingebruikname van het nieuwe waterleidingstation op de Grote Heide in 1955 raakte het complex in onbruik. Vanaf 1962 wordt het pompstation verhuurd. Ten behoeve van de (huidige) verenigingsfunctie zijn aan de zuidgevel ruimtes toegevoegd en zijn aan de westkant intern een aantal ruimtes toegevoegd op de begane grond en op de verdieping.

Omschrijving

Eenlaags pompgebouw in dwarsrichting onder zadeldak gedekt met kruispannen. Het pompgebouw was een grote hal van 12 bij 22 meter. Het heeft een bakstenen plint met een opstand van rode machinale baksteen met metselwerk in kruisverband. Geprofileerd decoratief metselwerk onder de dakrand. De voor- en achtergevel zijn de meest in het oog springende delen van het gebouw vanwege de uitkragende en geprofileerd aangezette trapgevels, welke in beide geveldelen rusten op twee kleine hoekpilasters met hardstenen kapitelen. De trapgevels hebben een hardstenen afdekking en kennen in de top twee doorgeschoten pilasters welke een hardstenen boldecoratie dragen. Alle gevelwanden waren voorzien van een segmentbogenstructuur met hardstenen sluitstenen en aanzetstenen. Daaronder een gebogen strek in verdiepte gevelvlakken. De segmentbogen lopen uit in kolommen. In de verdiepte gevelvlakken zijn veel gevelopeningen dichtgemaakt en/of juist geopend. In de voorgevel vermeldt een gevelsteen de opdrachtgever en de aannemer: "Waterleiding; geopend den 4 februari 1889 door den burgermeester van Venloo, Ch. Houben. Gebouwd voor de Waterleiding Exploitatiemaatschappij te Rotterdam, door de firma van Wijk & Hoogendijk en Ir. Keuller". Boven deze gevelsteen bevindt zich nog een rond venster met hardstenen sluitsteen.

Waardering

Het waterleidingpompgebouw is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de groei van de zorg voor de levering van schoon drinkwater en tevens als voorbeeld van de technische en typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de drinkwatervoorziening. Het heeft architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek. Het object heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere en functionele situering nabij de steilrand en de nog andere aanwezige relicten van het waterleidingcomplex. Het waterleidingpompgebouw is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid en is tamelijk gaaf bewaard gebleven.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
524732
Complexnaam
Waterleidingcomplex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Waterleidingcomplex bestaande uit waterpompstation en dienstwoning annex kantoor onder aan de steilrand aan de Zwarteweg te Venlo. Het pompstation staat haaks op de steilrand, de woningen haaks daarop, dus evenwijdig aan de steilrand. Het complex heeft in functionele zin gebruik gemaakt van de steilrand (natuurlijke watervoorziening, zie omschrijving), maar ook in esthetische zin voegt het complex zich in het landschap.

De geschiedenis van de waterleiding in Venlo gaat ver terug. De eerste waterleiding in Venlo dateert uit 1618 en maakte gebruik van elzenhouten buizen. Deze waterleiding heeft ruim 150 jaar gefunctioneerd, tot het einde van de 18e eeuw. In 1885 vragen de heren van Gevel, van Wijk en Keuller de burgermeester een concessie om opnieuw een waterleidingsysteem in Venlo op te zetten. Deze concessie werd verleend, maar vrijwel direct overgedragen aan de Rotterdamse Waterleiding Exploitatiemaatschappij. De aanvankelijke concessiedragers hebben echter we¿l in 1888 het complex ontworpen (het architectonisch ontwerp komt voor rekening van F. Keuller en J. Jonkergauw) e¿n de waterleiding aangelegd (firma van Wijk en Hoogendijk). In 1889 trad het waterleidingcomplex in werking. In 1921 werd overgegaan van stoom op elektrische aandrijving, hetgeen heeft geresulteerd in het afbreken van de schoorsteen in 1930. Rond 1938 traden de eerste problemen op. De winbare hoeveelheid water liep terug en het ijzergehalte nam door overonttrekking steeds verder toe. Ook werd de druk te laag voor een goede levering. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de ingebruikname van een nieuw pompstation en watertoren elders in Venlo in 1955. Het oude complex werd ontmanteld. Het drinkwaterreservoir is in 1971 om veiligheidsredenen volgestort, maar nog wel aanwezig; hetzelfde geld voor de diverse waterputten op het terrein.

Omschrijving

Het waterleidingcomplex maakte gebruik van het reliëf van de steilrand. Als gevolg van de laatste ijstijd heeft de steilrand een kleilaag op enkele meters diepte, op enkele plaatsen zelfs tot aan het oppervlak. Ten gevolge hiervan stroomt het water dat van de Duitse vennen naar de Maas stroomt, vlak op of onder het oppervlak en is het met andere woorden zeer toegankelijk voor waterwinning, hetgeen geschiedde door het opvangen van het water in een drinkwaterbassin en het slaan van diverse putten.

Het waterpompstation, gebouwd in 19e eeuws traditionele stijl, met duidelijke reminiscenties aan de Neogotiek en de Neorenaissance, diende om het water vanuit het reservoir te distribueren. De pompinstallaties zijn echter niet meer aanwezig. Vanaf 1962 wordt het pompstation verhuurd en momenteel doet het dienst als verenigingsgebouw voor de lokale scoutingvereniging. In de jaren '80 van de 20e eeuw werd een algehele verbouwing uitgevoerd om het pand aan de eisen van de huidige gebruikers te laten voldoen.

De dienstwoning annex kantoor heeft in de praktijk nooit als kantoor dienst gedaan, maar vrijwel direct als dienstwoning voor zowel de machinist als de stoker. De architectuur van de dienstwoningen is verschillend van die van het pompstation, maar sluit er goed bij aan. De dienstwoningen zijn eveneens 19e eeuws traditioneel, maar dan met Chalet-stijlinvloeden. In de jaren '90 van de 20e eeuw zijn de woningen grondig verbouwd; de woonbestemming is echter gebleven.

Waardering

Het waterleidingcomplex is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de groei van de zorg voor de levering van schoon drinkwater en tevens als voorbeeld van de technische en typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de drinkwatervoorziening. Het heeft architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek. Het complex heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere en functionele situering nabij de steilrand. Het complex is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid en is gaaf bewaard gebleven.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Nutsbedrijf Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Zwarteweg 2 5915 XE Venlo aan voet steilrand Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 3738 Venlo
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1888 1888 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Jonkergouw, J. ; Limburg architect / bouwkundige / constructeur
Keuller, F. ; Limburg architect / bouwkundige / constructeur
Wijk en Hoogendijk, van ; Limburg architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven