Grote Kerkstraat 38, Venlo

Inleiding

Repetitielokaal met bovenwoning gebouwd in 1923 naar een ontwerp van architect Jules Kayser. De bouwstijl is Traditionalisme met elementen van het Expressionisme. Het pand maakt deel uit van de straatwand met religieuze bebouwing aan de noordzijde van Sint Martinuskerk. Deze straatwand omsluit samen met de tegenoverliggende Sint Martinuskerk een langwerpig pleintje.

Omschrijving

Halfvrijstaand repetitielokaal met bovenwoning. Het pand telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een plat dak. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met metselwerk in halfsteensverband. Rechthoekige houten vensters en deuren. Vensters deels met glas-in-lood bovenlichten. Rechterdeel voorgevel terugliggend met in dit geveldeel een smeedijzeren toegangspoort onder een brede houten luifel naar het repetitielokaal. Linkerdeel voorgevel met hoge bakstenen plint met hierin decoratief metselwerk. In het rechterdeel van deze voorgevel drie hoge trappenhuisvensters met glas-in-lood. In het linkergeveldeel vier kleine rechthoekige vensters. In de tweede bouwlaag rechts twee kleine vensters en aan de linkerzijde een groter rechthoekig venster. Onder de dakrand decoratief metselwerk De voordeur naar de bovenwoning bevindt zich in de rechterzijgevel van het vooruitspringend geveldeel. In het terugliggend geveldeel een portaal met hierin links een dubbele toegangsdeur naar het repetitielokaal en rechts een deur naar de tuin. Portaal met authentieke vloer met rode en zwarte tegels In de tweede bouwlaag van het terugliggend geveldeel een rechthoekig venster. In de linkerzijgevel in de eerste bouwlaag vijf grote vensters met glas-in-lood bovenlichten. In de tweede bouwlaag een erkervenster met links hiervan vier venstertjes die zijn dichtgezet. In de achtergevel in de tweede bouwlaag verbouwingssporen. Van het interieur is onder meer het volgende van belang. De structuur en uitmonstering van het interieur zijn vrijwel in tact. Op de begane grond een groot repetitielokaal voor het parochiekoor met in de linkerwand twee muurkasten en een kleine keuken met toiletruimte. De plafondbalken rusten op licht geornamenteerde consoles. De bovenwoning heeft een kleine hal met authentieke vloer met rode en zwarte tegels. Authentieke trap met hoofdbaluster en leuning met spijlen. Op de verdieping drie kamers en keuken met paneeldeuren.

Waardering

Het repetitielokaal met bovenwoning is van algemeen belang en bezit cultuurhistorische waarde als onderdeel van de religieuze bebouwing van de Sint Martinusparochie in de straatwand tegenover de wettelijk beschermde Sint Martinuskerk. Het pand bezit architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwstijl en als voorbeeld van het oeuvre van architect Jules Kayser. Het pand is tevens van historisch-stedenbouwkundig belang vanwege de situering in een straatwand met religieuze bebouwing en vanwege de gaafheid en typologische zeldzaamheid.

524717
Grote Kerkstraat

Omschrijving

In de direkte nabijheid van de Sint Martinuskerk aan een langwerpig pleintje aan de zuidzuide van de kerk zijn in een straatwand religieuze dienstwoningen gesitueerd. De Sint Martinuskerk en het dekenhuis (Grote Kerkstraat 26 en 28) zijn beschermd krachtens de Monumentenwet 1988. Tot dit complex behoren verder een voormalige pastorie (huisnummer Grote Kerkstraat 30); voormalige kapelaniën (nummer 32 en 34); voormalige kosterswoning (nummer 36); en de repetitieruimte voor het parochiekoor met bovenwoning (nummer 38). De diverse woningen werden omstreeks 1880 gebouwd in opdracht van het kerkbestuur van de Sint Martinusparochie. De woningen zijn gebouwd in de stijl van het Traditionalisme met uitzondering van de repetitieruimte met bovenwoning op huisnummer 38. Deze woning vertoont invloeden van het Expressionisme. De woningen zijn gebouwd in baksteen en natuursteen.

Waardering

Het complex Grote Kerkstraat 30, 32, 34, 36 en 38 is van algemeen belang en bezit cultuurhistorische waarde als voorbeeld van religieuze bebouwing in een hiërarchische structuur nabij een dekenale kerk. De panden bezitten architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwstijl en de detaillering en, met name voor het repetitielokaal met bovenwoning, als voorbeeld van het oeuvre van architect Jules Kayser. Het complex is tevens van algemeen belang vanwege de situering nabij de wettelijk beschermde Sint Martinuskerk als straatwand met religieuze bebouwing en vanwege de gaafheid, met name van het exterieur van de panden, en typologische zeldzaamheid.

Vergaderzaal Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging oorspronkelijke functie Ja
Grote Kerkstraat 38 5911 CH Venlo Ja
Kayser, Johannes ; Limburg architect / bouwkundige / constructeur