Grote Kerkstraat 32, Venlo

Inleiding

Voormalige kosterwoning van de Sint Martinusparochie. Het pand is opgenomen in de straatwand met religieuze dienstwoningen aan de zuidzijde van de Sint Martinuskerk. De voormalige kosterswoning is gebouwd in de stijl van het Traditionalisme. Het pand werd gebouwd omstreeks 1880 aansluitend aan de voormalige pastorie aan het binnenplein bij de Grote Kerkstraat.

Omschrijving

Tussenwoning op een rechthoekige plattegrond. Het pand telt twee bouwlagen plus zolderverdieping onder een wolfdak. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en natuursteen. Voorgevel met speklagen in lichte tint baksteen. Plint met waterlijst. In de voorgevel een grote segmentboogvormige houten poort. Hierachter bevond zich oorspronkelijk de stalling voor de lijkwagen. Rechts van deze poort de rechthoekige houten voordeur. De voordeur heeft een bovenlicht met aan de bovenzijde een rondboogvormig vulstuk met hierin decoratief metselwerk. De voordeur heeft twee treden in hardsteen. In de tweede bouwlaag twee rechthoekige vensters met bovenlichten met aan de bovenzijde segmentboogvormige vulstukken. Vensters in de tweede bouwlaag met hardstenen dorpelstenen. Dorpelstenen opgenomen in een doorlopende waterlijst van baksteen. Aan de rechterzijde heeft de voorgevel een afgeschuinde hoek. In de eerste bouwlaag van dit gevelvlak een rechthoekig venster met een rondboogvormig vulstuk. In dit vulstuk keramische decoraties. In de tweede bouwlaag een kleiner venster met een segmentboogvormig vulstukje. Aan de bovenzijde van dit venster decoratief uitgebouwd metselwerk. Dak met overstek op houten consoles. In het voorgeveldakvlak een dakkapel van omstreeks 1980. Blinde linkerzijgevel. Linkerzijgevel loopt uit in een topgevel met dakoverstek. In de achtergevl aan de tuinzijde is in de eerste bouwlaag omstreeks 1980 een venster toegevoegd. In het overige gevelvlak een viertal kleine vensters met hardstenen dorpels. Het INTERIEUR is zowel qua structuur als uitmonstering gemoderniseerd.

Waardering

De voormalige kosterswoning is van algemeen belang en bezit cultuurhistorische waarde als onderdeel van de religieuze bebouwing van de Sint Martinusparochie in de straatwand tegenover de wettelijk beschermde Sint Martinuskerk. Het pand bezit architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwstijl en detaillering. Het pand is tevens van historisch- stedenbouwkundig belang vanwege de situering in een straatwand met religieuze bebouwing en vanwege de gaafheid, met name van het exterieur, en de typologische zeldzaamheid.

524714
Grote Kerkstraat

Omschrijving

In de direkte nabijheid van de Sint Martinuskerk aan een langwerpig pleintje aan de zuidzuide van de kerk zijn in een straatwand religieuze dienstwoningen gesitueerd. De Sint Martinuskerk en het dekenhuis (Grote Kerkstraat 26 en 28) zijn beschermd krachtens de Monumentenwet 1988. Tot dit complex behoren verder een voormalige pastorie (huisnummer Grote Kerkstraat 30); voormalige kapelaniën (nummer 32 en 34); voormalige kosterswoning (nummer 36); en de repetitieruimte voor het parochiekoor met bovenwoning (nummer 38). De diverse woningen werden omstreeks 1880 gebouwd in opdracht van het kerkbestuur van de Sint Martinusparochie. De woningen zijn gebouwd in de stijl van het Traditionalisme met uitzondering van de repetitieruimte met bovenwoning op huisnummer 38. Deze woning vertoont invloeden van het Expressionisme. De woningen zijn gebouwd in baksteen en natuursteen.

Waardering

Het complex Grote Kerkstraat 30, 32, 34, 36 en 38 is van algemeen belang en bezit cultuurhistorische waarde als voorbeeld van religieuze bebouwing in een hiërarchische structuur nabij een dekenale kerk. De panden bezitten architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwstijl en de detaillering en, met name voor het repetitielokaal met bovenwoning, als voorbeeld van het oeuvre van architect Jules Kayser. Het complex is tevens van algemeen belang vanwege de situering nabij de wettelijk beschermde Sint Martinuskerk als straatwand met religieuze bebouwing en vanwege de gaafheid, met name van het exterieur van de panden, en typologische zeldzaamheid.

Kosterswoning Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Grote Kerkstraat 32 5911 CH Venlo Ja