Bloemcamplaan 57, Wassenaar

Inleiding

WOONHUIS van het type landhuis in Expressionistische stijl, in 1930-31 door de architect W. Hamdorff uit Laren ontworpen voor C.F. Turner en gebouwd door aannemer W. Elich. De Expressionistische vormentaal is karakteristiek voor het werk van Hamdorf die vooral in het Gooi veel landhuizen heeft gebouwd. Zijn landhuizen vertonen invloed van de Engelse Cottagestijl en worden gekenmerkt door grote plasticiteit door de organisch gevormde rieten kappen en onregelmatige plattegronden. Het pand is in 1939 verbouwd en na een brand in 1974 is de kap vernieuwd. De villa staat aan de Bloemcamplaan aan de rand van het landgoed Wittenburg. Voor het huis staan vier grote kastanjebomen.

Omschrijving

Pand met inpandige garage van twee bouwlagen op een onregelmatige plattegrond onder een samengesteld organisch gevormd rieten zadel-schilddak met welvingen en overstek. Delen van het dak rusten op zware wit geschilderde korbelen. Het dak heeft rode nokvorsten. De verdiepingslaag gaat op enkele plaatsen schuil achter de onregelmatig verlengde dakschilden tot de begane grond. De gevels zijn opgetrokken in rode handvormsteen, boven venster- en deuropeningen rollagen. Eiken en grenen wit geschilderde en geverniste korbelen, standvinken, en lateien. De achtergevel is deels bekleed met houten gepotdekselde delen. Enkele en samengestelde vensterpartijen met roedenverdeling in zware houten kozijnen, deels met houten luiken. De voorgevel wordt gedomineerd door de grote schoorsteenpartij die door het dak steekt en de gevel als het ware in tweeën deelt. Links van de schoorsteen een geknikt risaliet dat gedeeltelijk voor de schoorsteenpartij loopt. Hoofdentree in een portiek met zware geverniste standvinken onder verlengd dakschild. Links in de gevel trapsgewijs oplopende smalle hoge traplichten met decoratief glas-in-lood. Het terugliggende deel rechts van de schoorsteenpartij bevat een grote garagedeur en links daarvan een opgeklampte houten deur onder houten luifel. Links van deze ingang een samengestelde vensterpartij met drie kleine bovenlichten. In de hoek met de schoorsteen op de verdieping een balkon met gepotdekselde borstwering onder het opgelichtte gewelfde dak dat wordt ondersteund door wit geschilderde houten korbelen. Op de begane grond in de schoorsteenpartij een kelderdeur met klein vierruits zijlichtje en op de verdieping een dubbel zesruits venster.

Rechter zijgevel met twee eenvoudige recht gesloten vensters behorend bij de garage.

Achtergevel met erkerpartijen over twee bouwlagen, bekleed met ruwe gepotdekselde delen.

Waardering

Het uit 1930-1931 daterende landhuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van landhuisbouw in de latere fase van de ontwikkeling van Wassenaar tot villadorp

- vanwege de expressionistische bouwtrant, een belangrijke stroming in de ontwikkeling van de Nederlandse jonge architectuur

- als karakteristiek voorbeeld uit het oeuvre van de architect Hamdorff, buiten het Gooi

- vanwege de grote mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering