schuur, Boskoop

Inleiding

Vrijstaande SCHUUR, in de late achttiende of vroege negentiende eeuw gebouwd, behorende bij het boerderijcomplex aan het Reijerskoop en gelegen op het achtererf parallel aan het bedrijfsgedeelte van de boerderij.

Omschrijving

De schuur is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, onder een met riet gedekt zadeldak met de noklijn parallel aan die van het achterhuis van de boerderij. De gevels van de schuur zijn opgetrokken in gele IJsselsteen, waarbij de zijgevels gedeeltelijk beschoten zijn met horizontale houten delen en voorzien van vierruits ramen. De schuur heeft een afgeschuinde linker zijde ter hoogte van het kelder-opkamervolume van de boerderij. De schuur is uitgebreid met enkele in baksteen opgetrokken aanbouwen, waaronder vermoedelijk een boenhok, rechts van de schuur langs de waterloop.

Waardering

Vrijstaande schuur van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt vanwege ouderdom, materiaalgebruik en vormgeving; tevens van belang als karakteristiek onderdeel van het boerderijcomplex en vanwege de historisch-functionele en ruimtelijke relatie met de boerderij.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
524418
Complexnaam
Boerderijcomplex
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX, bestaande uit een BOERDERIJ van het krukhuistype, een vrijstaande SCHUUR en een HOOIBERG. De boerderij stamt in hoofdzaak uit de eerste helft van de 17e eeuw (volgens overlevering uit 1636) en is gelegen binnen de bebouwde kom van Boskoop op een erf omgeven door sloten en toegankelijk via een vernieuwde brug. De boerderij met het rechts uitgebouwde kelder-opkamervolume is gelegen op het voorerf. In het voorhuis van de boerderij bevinden zich onder meer enkele waardevolle scheidingswanden uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Op het achtererf, rechts van en parallel aan het bedrijfsgedeelte van de boerderij staat de vrijstaande, laat 18e- of vroeg 19e - eeuwse schuur in IJsselsteen. De hooiberg staat achter het achterhuis van de boerderij . Het erf heeft een karakteristieke erfbeplanting en indeling. Aan de voorzijde en aan de rechterzijde van de boerderij staan enkele oude bomen.

NB het na brand herbouwde bedrijfsgedeelte achter de boerderij is voor bescherming van ondergeschikt belang.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven voorbeeld van een voor de streek karakteristieke, in kern 17e-eeuwse krukhuisboerderij met bijbehorende erfbebouwing. De boerderij heeft een zeer zeldzame en in goede staat in situ bewaard gebleven interieurafwerking uit de eerste helft van de zeventiende eeuw, en is vanwege de deels bewaarde zeventiende-eeuwse constructie en de aanwezige bouwhistorische details waardevol. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de visuele en historisch-functionele samenhang tussen de boerderij, de schuur en de hooiberg en is beeldbepalend gelegen aan het Reijerskoop.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Reijerskoop 196 2771 BT Boskoop BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 1590 Boskoop
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1615 1650 vervaardiging
Naar boven