Reijerskoop 196, Boskoop

Inleiding

BOERDERIJ van het krukhuistype, in hoofdzaak stammende uit de eerste helft van de 17e eeuw (volgens overlevering uit 1636) en hoofdonderdeel van het boerderijcomplex aan het Reijerskoop.

NB het na brand herbouwde bedrijfsgedeelte is voor bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Boerderij bestaande uit een voorhuis van het krukhuistype waarachter een smaller bedrijfsgedeelte dat is herbouwd in 1960 na brand, maar oorspronkelijk van het voerdeeltype was met ankerbalkgebinten, waarvan vóór de brandmuur nog één gebint aanwezig is. Het voorhuis is gedekt met een zadeldak met aan de voorzijde een klein wolfseind, het achterliggende zadeldak over het herbouwde bedrijfsgedeelte heeft een lagere nokhoogte en is belegd met pannen. Het voorhuis heeft rechts een uitgebouwd volume met oorspronkelijk een kelder waarboven een opkamer onder insnijdend zadeldak, met een oorspronkelijke afhang aan de achterzijde. De rieten kappen van het voorhuis zijn voorzien van keramische nokvorsten. Het voorhuis is opgetrokken in rode baksteen in kruisverband en voorzien van een grijs gepleisterde plint. In de gevel bevinden zich staafankers ter hoogte van de zoldervloer en vlechtingen in het metselwerk langs de topgevels. De gevelopeningen zijn afgewerkt met kleine rollaagjes uit de negentiende eeuw, ter vervanging van de oudere ontlastingsbogen. In de voorgevel bevinden zich in het hoofdvolume links twee negentiende-eeuwse zesruits schuiframen en rechts een deur met bovenlicht waarin een levensboom is opgenomen. In de geveltop bevindt zich een venster. In de rechter uitbouw een negenruits schuifvenster ter hoogte van de opkamer. De rechter zijgevel van de kelder-opkameruitbouw is uitgevoerd als puntgevel en heeft een negentiende-eeuws negenruits schuifvenster. In de gevel bevindt zich rechts van het midden een bouwspoor verwijzend naar een ontlastingsboog van een dichtgezet 17de-eeuws raam. In de top tevens sporen van twee dichtgezette openingen en verder een 19e-eeuws vierruits zoldervenster (uitzetraam). In de gevel van het voorhuis rechts van de puntgevel kleine vensters. De in de twintigste eeuw opnieuw opgemetselde linker zijgevel van het voorhuis heeft links een nieuw driedelig venster en een enkel venster. In de achtergevel van het voorhuis een kelderraam en een nieuwe deur naar de gemoderniseerde keuken. In het interieur in het voorhuis twee karakteristiek gedetailleerde vermoedelijk uit de eerste helft van de zeventiende eeuw daterende eikenhouten scheidingswanden tussen woonkamer, opkamer en binnenkeuken. Deze zijn onder meer voorzien van twee toegangsdeuren en drie nissen. In deze nissen een servieskast. Deuren en nissen hebben een voor de bouwtijd karakteristieke toog, in geplatte halfronde vorm met tanden, vergelijkbaar met de deuren van de typerende 17e-eeuwse Hollandse toog- of poortkast. De nissenwand en één van de toegangsdeuren zijn van gecanneleerde pilasters voorzien, evenals beide deurlijsten. Hierop ligt op volle lengte van de wand een hoofdgestel. De bovenzijde van het deurkozijn bestaat uit een geprofileerde lijst met daaronder de toog met zwikken, waarin een ajour gesneden ornament. Het voorhuis bevat verder een houten bedstedenwand uit de eerste helft van de 19e eeuw. De oorspronkelijke kelder is verdwenen; een latere, omstreeks 1800 gegraven, kelder is aan de achterzijde nog wel aanwezig. In de opkamer een houtskelet met gebombeerde korbelen en sleutelstukken, en in de voorkamer een deels bewaarde balkconstructie met gebombeerde korbelen. De kap heeft deels eikenhouten, deels in grenen of vuren herstelde spanten.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven voorbeeld van een voor de streek karakteristieke, in kern 17e-eeuwse krukhuisboerderij met een zeer zeldzame en in goede staat in situ bewaard gebleven interieurafwerking uit de eerste helft van de zeventiende eeuw, bestaande uit enkele houten decoratieve scheidingswanden. Daarnaast is de boerderij vanwege de deels bewaarde zeventiende-eeuwse constructie en de bewaard gebleven bouwhistorische details waardevol. De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de visuele en historisch-functionele samenhang met de overige complexonderdelen en is beeldbepalend gelegen aan het Reijerskoop.

511499

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX, bestaande uit een BOERDERIJ van het krukhuistype, een vrijstaande SCHUUR en een HOOIBERG. De boerderij stamt in hoofdzaak uit de eerste helft van de 17e eeuw (volgens overlevering uit 1636) en is gelegen binnen de bebouwde kom van Boskoop op een erf omgeven door sloten en toegankelijk via een vernieuwde brug. De boerderij met het rechts uitgebouwde kelder-opkamervolume is gelegen op het voorerf. In het voorhuis van de boerderij bevinden zich onder meer enkele waardevolle scheidingswanden uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Op het achtererf, rechts van en parallel aan het bedrijfsgedeelte van de boerderij staat de vrijstaande, laat 18e- of vroeg 19e - eeuwse schuur in IJsselsteen. De hooiberg staat achter het achterhuis van de boerderij . Het erf heeft een karakteristieke erfbeplanting en indeling. Aan de voorzijde en aan de rechterzijde van de boerderij staan enkele oude bomen.

NB het na brand herbouwde bedrijfsgedeelte achter de boerderij is voor bescherming van ondergeschikt belang.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven voorbeeld van een voor de streek karakteristieke, in kern 17e-eeuwse krukhuisboerderij met bijbehorende erfbebouwing. De boerderij heeft een zeer zeldzame en in goede staat in situ bewaard gebleven interieurafwerking uit de eerste helft van de zeventiende eeuw, en is vanwege de deels bewaarde zeventiende-eeuwse constructie en de aanwezige bouwhistorische details waardevol. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de visuele en historisch-functionele samenhang tussen de boerderij, de schuur en de hooiberg en is beeldbepalend gelegen aan het Reijerskoop.

Reijerskoop 196 2771 BT Boskoop Ja
B 1590 Boskoop