Amsteldijk Zuid 144, Amstelveen

Inleiding

TOEGANGSHEK 'VREEDENHOF' tot de begraafplaats, behorend bij het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel'. Het toegangshek is opgetrokken in eclectische stijl en is geplaatst bij de begraafplaats ten noord-westen van de St. Urbanuskerk en pastorie. De herkomst van het toegangshek is niet met zekerheid bekend. Volgens de overlevering is het hek omstreeks 1900 voor de begraafplaats gemaakt door een locale siersmid.

Omschrijving

Smeedijzeren toegangshek op betonnen voet, gesteund door schragen op betonnen voet. De twee centrale, naar binnen draaiende, gehangen hekken zijn gevat in een omlijsting met vleugels. Het toegangshek heeft naast spijlenhekwerk strakke geometrische vulmotieven, zoals meanders, rechthoeken en enkele krulmotieven. De twee vertikale delen van de omlijsting worden bekroond door smeedijzeren opengewerkte vazen. De boogvormige bekroning vermeldt in krulletters de naam: 'VREEDENHOF'. In het midden zijn kruislings geplaatste aren in krulvormige omlijsting geplaatst.

Waardering

Het toegangshek tot de begraafplaats is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel'.

Daarnaast is het toegangshek van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven en zeldzaam voorbeeld van een laat 19de-eeuws smeedijzeren toegangshek in eclectische stijl.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
524289
Complexnaam
St. Urbanus Nes aan de Amstel
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Aan de noordzijde van de Amsteldijk-zuid te Nes aan de Amstel gelegen religieus COMPLEX 'ST. URBANUSKERK TE NES AAN DE AMSTEL', bestaande uit de Rooms-Katholieke ST. URBANUSKERK, de ten zuiden van de kerk gesitueerde PASTORIE MET ERFSCHEIDING aan de straatzijde en het ten noord-westen van de kerk gelegen TOEGANGSHEK 'Vreedenhof' tot de begraafplaats. De door J.Th.J. Cuypers ontworpen Urbanuskerk is een in de periode 1889-1891 gebouwde driebeukige neogotische kruisbasiliek met vierkante kruisingstoren, gedekt door een spits met hoektorentjes, een noorderzijkoor en een aangebouwde sacristie. De kerk is het eerste zelfstandige werk van Jos Cuypers, de zoon van P.J.H. Cuypers. De neogotische inventaris is grotendeels bewaard gebleven. De pastorie werd in de periode 1889-1891 gebouwd naar het ontwerp van J.Th.J. Cuypers in neogotische stijl. De erfscheiding, een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers aan de straatzijde, is in eclectische stijl uitgevoerd. De begraafplaats is in dezelfde periode aangelegd en heeft een eclectisch toegangshek, genaamd 'Vreedenhof'.

Omschrijving

De kerk is gesitueerd op het noordelijk deel van het erf, de pastorie ligt ten zuiden van de kerk en is met de kerk verbonden via de sacristie aan de oostzijde, het toegangshek staat ten noord-westen van de kerk en geeft toegang tot de aldaar gesitueerde begraafplaats.

Waardering

Het complex 'Urbanuskerk te Nes aan de Amstel' met kerk, pastorie, erfscheiding aan de straatzijde en toegangshek 'Vreedenhof' is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van religieuze bouwkunst uit de tweede helft van de 19de eeuw, merendeels in neo-gotische bouwtrant.

Daarnaast heeft het complex ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende situering te Nes aan de Amstel.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Begraafplaatshek Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Amsteldijk Zuid 144 1189 VL Amstelveen BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 1521 Amstelveen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1875 1899 vervaardiging
Naar boven