Amsteldijk Zuid 145, Amstelveen

Inleiding

IJzeren HEK tussen bakstenen pijlers als erfscheiding aan de straatzijde, behorend bij het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel'. Het hek is gesitueerd aan de zuidzijde van het erf. Volgens de overlevering werd het hek gemaakt door een lokale siersmid.

Omschrijving

IJzeren hekwerk tussen bakstenen hoofdpijlers, in eclectische trant. Het spijlenhek, met smeedijzeren pijlers bekroond door een krul, is gevat in hardsteen en wordt gesteund door ijzeren schragen, gevat in hardstenen blokken die geplaatst zijn op bakstenen muurtjes, opgetrokken haaks op het spijlenhek. Aan de oostzijde is het hek gevat in een bakstenen pijler. De erfscheiding heeft een toegang bestaande uit twee draaiende vleugels, gevat in bakstenen pijlers. De vleugels zijn spijlenhekken met schuine bovenzijde en voorzien van krulvormig siersmeedwerk en bekroond door neogotisch smeedijzeren sierkruis. De pijlers zijn van rode baksteen en lopen spitsvormig toe. De spits is uitgevoerd in hardsteen. Links van de toegangsvleugels is een tweede toegang, bestaande uit een draaibaar gedeelte van het spijlenhek, onder boog.

Waardering

Het hek is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel'. Daarnaast is het hek van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een laat 19de-eeuwse erfafscheiding.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
524288
Complexnaam
St. Urbanus Nes aan de Amstel
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Aan de noordzijde van de Amsteldijk-zuid te Nes aan de Amstel gelegen religieus COMPLEX 'ST. URBANUSKERK TE NES AAN DE AMSTEL', bestaande uit de Rooms-Katholieke ST. URBANUSKERK, de ten zuiden van de kerk gesitueerde PASTORIE MET ERFSCHEIDING aan de straatzijde en het ten noord-westen van de kerk gelegen TOEGANGSHEK 'Vreedenhof' tot de begraafplaats. De door J.Th.J. Cuypers ontworpen Urbanuskerk is een in de periode 1889-1891 gebouwde driebeukige neogotische kruisbasiliek met vierkante kruisingstoren, gedekt door een spits met hoektorentjes, een noorderzijkoor en een aangebouwde sacristie. De kerk is het eerste zelfstandige werk van Jos Cuypers, de zoon van P.J.H. Cuypers. De neogotische inventaris is grotendeels bewaard gebleven. De pastorie werd in de periode 1889-1891 gebouwd naar het ontwerp van J.Th.J. Cuypers in neogotische stijl. De erfscheiding, een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers aan de straatzijde, is in eclectische stijl uitgevoerd. De begraafplaats is in dezelfde periode aangelegd en heeft een eclectisch toegangshek, genaamd 'Vreedenhof'.

Omschrijving

De kerk is gesitueerd op het noordelijk deel van het erf, de pastorie ligt ten zuiden van de kerk en is met de kerk verbonden via de sacristie aan de oostzijde, het toegangshek staat ten noord-westen van de kerk en geeft toegang tot de aldaar gesitueerde begraafplaats.

Waardering

Het complex 'Urbanuskerk te Nes aan de Amstel' met kerk, pastorie, erfscheiding aan de straatzijde en toegangshek 'Vreedenhof' is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van religieuze bouwkunst uit de tweede helft van de 19de eeuw, merendeels in neo-gotische bouwtrant.

Daarnaast heeft het complex ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende situering te Nes aan de Amstel.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Amsteldijk Zuid 145 1189 VL Amstelveen BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 1521 Amstelveen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1891 1891 vervaardiging
Naar boven