De Ren, Aalsmeer

Inleiding

Voormalige DOKTERSWONING met PRAKTIJKRUIMTE en TUIN "De Ren", gebouwd in 1940 volgens het ontwerp van architect J.F. Berghoef (1903 - 1994) in opdracht van dokter H. Oei in de stijl van de Delftse School en vrijstaand gesitueerd aan de noordwestzijde van de Stommeerweg in de noordwesthoek van een voormalige diepe kweekakker, bereikbaar via een bruggetje over de wegsloot, aan weerszijden (rechterzijde gedeeltelijk) omgeven door kavelsloten en aan de achterzijde grenzend aan het water van de Kleine Poel.

Omschrijving

Voormalige dokterswoning, opgetrokken op rechthoekige plattegrond met uitbouw aan de west- en oostzijde, en ten noordoosten daarvan een voormalige praktijkruimte, opgetrokken op langwerpige plattegrond, noordoost-zuidwest gericht. Tussen woonhuis en praktijkruimte bevindt zich een portaal dat aansluit tegen de rechter deel van de voorgevel van de woning. Het portaal is smaller en lager dan de overige bouwvolumes en heeft een eigen zadeldak. Het geheel is opgetrokken in grijsoranje baksteen op betonnen plint. De woning telt een kelder en twee bouwlagen onder zadeldak met de noklijn haaks op de weg. De uitbouw aan de westzijde telt één bouwlaag onder zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg, het praktijkgedeelte één bouwlaag onder zadeldak met de noklijn haaks op de weg, bedekt met oranjerode Oudehollandse pannen. De goten van de woning rusten op een houten balk op consoles, geplaatst op bakstenen uitkragingen. De goten van het praktijkgedeelte worden ondersteund door gebogen ijzeren steunen. De houten vensters en deuren hebben een roedenverdeling.

De voorgevel (NO) van de woning bevat een gevelsteen, voorstellende een man met microscoop, uil en apothekerspot en opschrift "DE REN". Ankers in de vorm van cijfers geven het bouwjaar 1940 weer. De topgevel met schouders loopt uit in een schoorsteen. Op de begane grond is links een venster met luiken geplaatst, geheel rechts een klein venster. Aan de rechterkant is het portaal geplaatst dat de verbinding vormt tussen woon- en praktijkgedeelte. Op de verdieping zijn twee vensters geplaatst met draairamen, op de zolderverdieping twee kleinere vensters met draairaam. De noordoostgevel van het praktijkgedeelte bevat een gevelsteen met de tekst: "eerste steen/gelegd door/Tjoen en Berthie Oei/op 1 mei 1940", een dubbel venster en een esculaapvormig anker in de top die wordt gedekt door enkele pannen. De noordoostgevel van de uitbouw aan de westzijde bevat een deur en dubbel venster.

De linker zijgevel (ZO) van de woning bevat aan de rechter zijde een uitbouw ter hoogte van de begane grond waarvan het dak dienst doet als balkon, bereikbaar via openslaande deuren, met dichte bakstenen balustrade die aan de rechterzijde een boogvorm heeft. De uitbouw, met groot venster met luiken in de zuidoost gevel en klein venster in de zuidwest gevel, is opgetrokken in siermetselwerk. Links hiervan bevinden zich in oorsprong een deur en twee vierruits ramen, tegenwoordig schuifdeuren met luiken, toegang gevend tot een terras met rode plavuizen. Op de verdieping zijn twee drieledige vensters geplaatst. De zuidoostgevel van het portaal bevat de houten toegangsdeur, geflankeerd door zijlichten en bereikbaar via een trede. De zuidoostgevel van het praktijkgedeelte bevat iets links uit het midden een groot samengesteld venster in een muurvlak met uitgemetselde penanten dat de daklijst doorbreekt. Smalle vensters, waarvan de bovenste een klapraam is, flankeren vensters met draairamen. Links hiervan bevindt zich een dubbel venster, rechts een enkel venster en een dubbele garagedeur.

De achtergevel (ZW) van de woning heeft in de topgevel met schouders die uitloopt in een schoorsteen, op de begane grond links en rechts en op de verdieping rechts een venster met draairamen en luiken, links op de verdieping en op de zolderverdieping links en rechts een venster met draairaam. De zuidwest gevel van de uitbouw aan de zuidwestzijde bevat een deur en enkele vensters.

De rechter zijgevel van de woning (NW) bevat de aanbouw. Op de verdieping zijn drie vensters geplaatst. De noordwestgevel van het portaal is in siermetselwerk uitgevoerd. De noordwestgevel van het praktijkgedeelte is gedeeltelijk in siermetselwerk uitgevoerd en bevat links een houten deur, rechts twee vensters met draairamen.

Tuinaanleg Door de plaatsing van het woonhuis ontstonden drie tuingedeelten: een voorhof, geplaveid met grijze betontegels in banen met vullingen van rode klinkers en groen in de casettes, een ommuurde woonhof naast de woning en een grote tuin aan de achterzijde met grasveld, perken en bomen. De muur loopt in het verlengde van de voorgevel van het woonhuis naar links en bevat in dit deel een poort, langs de kavelsloot naar achteren en voor een klein deel weer naar rechts. Aan de binnenzijde zijn blinde bogen gemetseld.

Waardering

De voormalige dokterswoning met praktijkruimte en tuin is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorisch waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een praktijkwoning uit de eerste helft van de 20ste eeuw in de trant van de Delftse School en als onderdeel uit het oeuvre van architect J.F. Berghoef.

Tuin Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie
Dokterswoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja