Stommeerweg 5, Aalsmeer

Inleiding

Voormalig TOILETGEBOUW (nu praktijkruimte), behorende tot het complex Spoorwegstation Aalsmeer, in 1912 gebouwd naar het ontwerp van J.G. Wattjes in een Um 1800 architectuur en zuidelijk van het stationsgebouw gesitueerd.

Omschrijving

Het voormalige toiletgebouw, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, bevat een bouwlaag onder afgeknot schilddak, in oorsprong met leien gedekt, met zeeg en pirons en is, evenals het stationsgebouw, opgetrokken uit oranjerode baksteen op plint die zich naar beneden toe verbreedt, met horizontale banden van zandsteen. Natuursteen (zandsteen of graniet) is verder toegepast op de hoeken van de gevels, rond openingen, op de bakstenen pijlers waartussen oorspronkelijk ijzeren hekken waren gevat en rond de ventilatieopeningen in de plint. De overstekende geprofileerde gootlijsten rusten op gesneden consoles.

De bovendorpels van de vensters hebben een gebeeldhouwde sierrand. De westgevel van het voormalige toiletgebouw bevat vier dicht bijeen geplaatste vensters. De noordgevel bevat rechts een deur, links twee kleine vensters. Aan de rechterzijde bevindt zich een pijler waarin oorspronkelijk een ijzeren hek bevestigd was. De zuidgevel bevat vier kleine vensters, de oostgevel in het midden een deur en rechts een klein venster. Op de zuidwesthoek staan twee pijlers waartussen een ijzeren hek op voet.

Waardering

Het voormalige toiletgebouw is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorisch waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex Spoorwegstation Aalsmeer.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
524232
Complexnaam
Spoorwegstation Aalsmeer
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex Spoorwegstation Aalsmeer, bestaande uit voormalig STATIONSGEBOUW en voormalig TOILETGEBOUW, in 1912 gebouwd naar ontwerp van J.G. Wattjes in Um 1800 stijl ten behoeve van de Hollandsche Electrische Spoorweg Maatschappij (HESM). Het station Aalsmeer was het hoofdstation van de Haarlemmermeerspoorlijnen, waar drie lijnen samenkwamen: uit Haarlem-Hoofddorp (1912), uit Amsterdam-Bovenkerk (1915) en uit Uithoorn (1914). Naast het station aan de Stommeerweg waren er in Aalsmeer nog de halteplaats Oosteinde (op de lijn Bovenkerk-Aalsmeer) aan de Aalsmeerderweg en de halteplaats Legmeerdijk (op de lijn Uithoorn-Aalsmeer). Vanaf 1935 werden de Haarlemmermeerspoorlijnen geleidelijk opgeheven. De laatste goederenlijn werd opgeheven in 1973.

In 1979-1980 werd het stationsgebouw verbouwd ten behoeve van de functie van kantoor en vier bovenwoningen en het voormalige toiletgebouw ten behoeve van praktijkruimte.

Omschrijving

Het complex van het voormalig spoorwegstation Aalsmeer is teruggerooid gesitueerd aan de oostzijde van de Stommeerweg en bevat twee bakstenen blokvormige gebouwen onder samenstel van - in oorsprong met leien gedekte - schilddaken en voorzien van natuurstenen details.

Waardering

Het complex van Spoorwegstation Aalsmeer is van algemeen belang vanuit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een complex van lokaalspoorweg-station met toiletgebouw uit 1912 in Um 1800 bouwstijl en als knooppunt van de Haarlemmermeerspoorlijnen. Het complex heeft situationele waarde vanwege de prominente situering aan de Stommeerweg.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Toiletgebouw Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Stommeerweg 5 1431 ES Aalsmeer Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 4394 Aalsmeer
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1912 1912 vervaardiging
1979 1980 verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Wattjes, J.G. ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Hollandsche Electrische Spoorweg My ; Noord-Holland opdrachtgever
Naar boven