Zijdstraat 57, Aalsmeer

Inleiding

DUBBEL WOONHUIS, nu woonhuis en winkel, behorende bij het complex 'Doopsgezinde kerk Zijdstraat', in 1926-1927 gebouwd naar het ontwerp van J.F. Staal in de stijl van de Amsterdamse School met elementen uit de Nieuwe Zakelijkheid, gelegen direct aan de Zijdstraat op de zuidhoek van een rechthoekig terrein tussen de Zijdstraat en de Gedempte Sloot in het centrum van Aalsmeer. N.B.: De serreachtige bijkeukens aan de achterzijde (NO) zijn van later datum

Omschrijving

Op twee in elkaar geschoven rechthoekige plattegronden opgetrokken voormalig dubbel woonhuis. De portalen en trappen zijn centraal gesitueerd. Een inspringende hoek is ontstaan aan de oost- en westzijde. Het voormalige dubbele woonhuis wordt afgesloten door asymmetrische zadeldaken met wolfseinden. De voormalige woning op de zuidhoek direct aan de weg heeft de noklijn evenwijdig aan de straat, de woning op de noordhoek heeft de noklijn haaks op de weg. De dakschilden zijn bedekt met rode Romaanse pannen. Een schoorsteen staat aan de noordoost- en zuidoostzijde. De schoorsteen aan de noordoostzijde wordt geflankeerd door een dakkapel. De gevels zijn opgetrokken in grijsgroene baksteen. Van de oorspronkelijke roedenverdeling van de ramen op de begane grond aan de noordwest-, zuidwest- en noordoostzijde resteren nog de middenstijl en het kalf. De verdiepingsscheiding wordt geaccentueerd door gevelankers. De toegangsdeuren bevinden zich in een portiek in de westhoek, bereikbaar via een bakstenen trede. De hoek van de noordwestgevel is rondgemetseld. De deuren hebben een decoratieve paneelindeling en decoratief geometrisch ijzerwerk voor de ramen, waaronder zich de brievenbus bevindt. De expressionistisch vormgegeven huisnummerbordjes en de gevellamp aan de noordwestgevel zijn niet origineel, maar wel naar oorspronkelijk ontwerp. De zuidwestgevel van de woning op de noordhoek is van wolfseind tot verdiepingsscheiding gedeeltelijk bekleed met vertikale houten delen. Bovenin en onder het houten gedeelte bevindt zich een klein vierkant venster. In de topgevel (ZW) is op de verdieping een venster met vierdelige draairamen geplaatst. In de noordwestgevel van de op de zuidhoek gelegen voormalige woning bevindt het venster met vierdelige draairamen zich direct onder de in hoogte verspringende gootlijst. Het wolfseind eindigt tegen de houten delen. De zuidwestgevel van de voormalige woning bevat links een enkel en rechts een dubbel venster. De dakkapel boven het rechter dubbele venster, de daklijst doorbrekend, bevat dubbele vierdelige draairamen. De zuidwestgevel loopt uit in een laag muurtje met ezelsrug, dat deel uitmaakt van de erfscheiding. De noordwestgevel van de woning bevat op de begane grond, links uit het midden geplaatst, drie vensters. De gevel loopt uit in een muurtje met ezelsrug tussen woning en doopsgezinde kerk waartussen een houten poortje met de aanduiding: "rijwielen". De zuidoostgevel van de voormalige woning grenst aan Zijdstraat 61. De noordoostgevel is over twee bouwlagen opgetrokken. De vensters bevatten draairamen en boven de kalf een teruggelegen dubbel bovenlicht. De noordoostgevel van de woning bevat op de begane grond links een venster en een deur, op de verdieping links en rechts een venster met driedelige draairamen. Tot het wolfseind is de gevel voorzien van vlechtwerk. In de noordoostgevel van de voormalige woning is op de begane grond een deur en een venster geplaatst, op de verdieping een venster met driedelige draairamen. In de zuidoostgevel van de woning, in de oosthoek, bevindt zich zowel op de begane grond als op de verdieping een klein vierkant venster met vertikale roede.

Waardering

Het voormalige dubbele woonhuis is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorisch waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex Doopsgezinde kerk Zijdstraat, als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een dubbel woonhuis uit de eerste helft van de 20ste eeuw in de stijl van de Amsterdamse School met elementen uit de Nieuwe Zakelijkheid en als onderdeel uit het oeuvre van architect J.F. Staal.

524236
Doopsgezinde kerk Zijdstraat

Inleiding

Religieus complex 'Doopsgezinde kerk Zijdstraat', bestaande uit drie onderdelen: 1) DOOPSGEZINDE KERK (vermaning) met voormalige KOSTERSWONING, 2) vrij staand DUBBEL WOONHUIS en 3) ERFSCHEIDING.

Het complex is in 1926-1927 gebouwd naar het ontwerp van J.F. Staal ( 1879 - 1940) in de stijl van de Amsterdamse School met elementen uit de doopsgezinde kerkbouw en de Nieuwe Zakelijkheid.

Omschrijving

Het complex van de Doopsgezinde kerk met voormalige kosterswoning, aangebouwd aan de noordwestzijde, en losstaand dubbel woonhuis op de zuidhoek van het terrein, is gelegen tussen de Zijdstraat en de Gedempte Sloot. Het terrein wordt aan de zijde van de Zijdstraat begrensd door een erfscheiding, bestaande uit een lage gemetselde muur met ezelsrug en ijzeren toegangshekken. De gebouwen zijn opgetrokken in baksteen, met expressionistische detailleringen in metselwerk en houten onderdelen, onder een samenstel van met pannen gedekte zadel- en mansardedaken.

Waardering

Het complex 'Doopsgezinde kerk Zijdstraat' te Aalsmeer is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorisch waarde als zeldzaam en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van religieuze bouwkunst uit de eerste helft van de 20ste eeuw in de stijl van de Amsterdamse School met elementen uit de Nieuwe Zakelijkheid, en als onderdeel uit het oeuvre van architect J.F. Staal. Tevens heeft het complex stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente situering in de dorpskom.

Zijdstraat 57 1431 EB Aalsmeer Ja
Zijdstraat 59 1431 EB Aalsmeer