Zijdstraat 53, Aalsmeer

Inleiding

ERFSCHEIDING, behorende bij het complex 'doopsgezinde kerk Zijdstraat', in 1926-1927 geplaatst naar het ontwerp van J.F. Staal, in de stijl van de Amsterdamse School met elementen uit de Nieuwe Zakelijkheid, aan de noordoostzijde van de Zijdstraat ter afsluiting van het terrein tussen de Zijdstraat en de Gedempte Sloot waarop zich de doopsgezinde kerk met voormalige kosterswoning en het vrij staande voormalige dubbele woonhuis bevinden.

Omschrijving

De als een visueel geheel met de gebouwen ontworpen erfscheiding bestaat uit een lage gemetselde muur met ezelsrug, opgetrokken in groengrijze baksteen waarin zwarte tegels zijn verwerkt, evenwijdig aan de weg, met een gedeelte haaks op de weg ter hoogte van de teruggelegen westhoek voor het voormalige dubbele woonhuis. De erfscheiding loopt over in de zuidwestgevel van de voormalige woning. Aan de linkerzijde zijn smeedijzeren hekken geplaatst tussen pijlers met lantaarn. In het verlengde van de zuidwestgevel van de woning is eveneens een smeedijzeren hek geplaatst. De hekken hebben een dichte plaat aan de onderzijde waarboven stijlen in rechte hoeken.

Waardering

De erfscheiding is van belang vanwege architectuur- en cultuurhistorisch waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex Doopsgezinde kerk Zijdstraat.

524235
Doopsgezinde kerk Zijdstraat

Inleiding

Religieus complex 'Doopsgezinde kerk Zijdstraat', bestaande uit drie onderdelen: 1) DOOPSGEZINDE KERK (vermaning) met voormalige KOSTERSWONING, 2) vrij staand DUBBEL WOONHUIS en 3) ERFSCHEIDING.

Het complex is in 1926-1927 gebouwd naar het ontwerp van J.F. Staal ( 1879 - 1940) in de stijl van de Amsterdamse School met elementen uit de doopsgezinde kerkbouw en de Nieuwe Zakelijkheid.

Omschrijving

Het complex van de Doopsgezinde kerk met voormalige kosterswoning, aangebouwd aan de noordwestzijde, en losstaand dubbel woonhuis op de zuidhoek van het terrein, is gelegen tussen de Zijdstraat en de Gedempte Sloot. Het terrein wordt aan de zijde van de Zijdstraat begrensd door een erfscheiding, bestaande uit een lage gemetselde muur met ezelsrug en ijzeren toegangshekken. De gebouwen zijn opgetrokken in baksteen, met expressionistische detailleringen in metselwerk en houten onderdelen, onder een samenstel van met pannen gedekte zadel- en mansardedaken.

Waardering

Het complex 'Doopsgezinde kerk Zijdstraat' te Aalsmeer is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorisch waarde als zeldzaam en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van religieuze bouwkunst uit de eerste helft van de 20ste eeuw in de stijl van de Amsterdamse School met elementen uit de Nieuwe Zakelijkheid, en als onderdeel uit het oeuvre van architect J.F. Staal. Tevens heeft het complex stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente situering in de dorpskom.

Erfscheiding(D1) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Zijdstraat 53 1431 EB Aalsmeer BY Ja