Waalbandijk 66, Afferden

Omschrijving

KOETSHUIS annex SCHUUR uit ca. 1900, thans in gebruik als schuur / berging. Dit bijgebouw is vanuit een rechthoekig grondplan opgetrokken en wordt afgesloten door een zadeldak. Het DAK is gedekt met gesmoorde Muldenpannen en watert af zonder goten. De bakstenen GEVELS met trasraam zijn in kruisverband gemetseld. De lange zijgevels zijn voorzien van smeedijzeren steekankers, uitgemetselde baksteenlagen (druiplijsten). De topgevels aan de voor- en achterzijde zijn voorzien van kleine, uitgemetselde schouders, een uitgemetseld, klimmend fries. De topgevel aan de achterzijde wordt bekroond door een gemetselde decoratieve schoorsteen. De uitgespaarde muuropeningen worden afgesloten door een steens of anderhalfsteens segmentboog. De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL (zuidoostgevel) is voorzien van een deuropening met segmentboogvormige dubbele deur. In de LINKER ZIJGEVEL (zuidwestgevel) bevinden zich drie kleine vensteropeningen. In de symmetrisch ingedeelde ACHTER-GEVEL (noordwestgevel) bevindt zich een vensteropening die wordt afgesloten door een zeer flauwe segmentboog en voorzien is van een hardstenen lekdorpel. Vroeger was de vensteropening voorzien van een empire-schuifraam en (gezien de nog aanwezige duimen) voorzien van opgeklampte luiken. Boven de vensteropening bevindt zich een oculus om-geven door een rollaag. Deze vensteropening is voorzien van een gietijzeren vast raampje. De RECHTER ZIJGEVEL (noordoostgevel) is voorzien van drie deuropeningen voorzien van opgeklampte staldeuren en drie vensteropeningen voorzien van gietijzeren ramen met spinnekopjes.

Het INTERIEUR heeft in de loop der tijd enige veranderingen ondergaan waarbij de functionaliteit van het gebouw altijd voorop heeft gestaan.

KOETSHUIS annex SCHUUR uit ca. 1900.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een koetshuis annex schuur uit ca. 1900. Het object is redelijk gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik en wordt gekarakteriseerd door het in traditionele bouwtrant ontworpen en zorgvuldig gedetailleerde agrarische bijgebouw.

- Van stedenbouwkundige / landschappelijke waarde als essentieel onderdeel van een voor-malig boerderijcomplex dat van belang is wegens de hoogwaardige kwaliteit en omvang van de bebouwing, de erfaanleg en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, waterpartijen (rivier de Waal en de diverse waaien) en bodemgesteldheid.

523796
De Drie Waaijen

Inleiding

BOERDERIJ "DE DRIE WAAIJEN" is een boerderijcomplex bestaande uit een BOERDERIJ, thans in gebruik als woonhuis, een KOETSHUIS annex SCHUUR, thans in gebruik als schuur / berging, een BAKHUIS, thans in gebruik als berging en een SCHUUR, thans in gebruik als schuur. De gebouwen liggen ten noordoosten van het dorp Afferden en aan de zuidzijde van de Waalbandijk en de Afferdensche- en Deestsche Waarden. Aan de west-, noord- en oostzijde van het complex bevinden zich drie waterpartijen (twee kleine en één vrij grote waterpartij), zogenaamde waaijen waaraan het complex haar naam ontleent. Het boerderijcomplex is onder andere te bereiken via een oprijlaan vanaf de Waalbandijk en wordt omgeven door diverse monumentale bomen. Het complex is opvolger van een ouder boerderijcomplex.

Waardering

BOERDERIJ "DE DRIE WAAIJEN" bestaat uit een BOERDERIJ uit 1894, een KOETSHUIS annex SCHUUR, een BAKHUIS en een SCHUUR.

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een complex dat opvalt door esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en een vrijwel gave detaillering in vormgeving en materiaalgebruik, in zowel in- als exterieur. Het complex is van belang als voorbeeld van een functionele ontwikkeling van de boerderij als gebouwtype.

- Van stedenbouwkundige / landschappelijke waarde doordat doordat het complex onder-deel is van het historisch gegroeid landschappelijk gebied aan de Waalbandijk. Daarin speelt het complex een beeldbepalende rol. Het complex heeft in zekere zin een zeld-zaamheidswaarde qua aanleg en relatie met de omgeving. Er is een duidelijk verband tussen het complex en de historische verkaveling van de omgeving. Het complex ligt ten noordoosten van het dorp Afferden en ten zuiden van de Waalbandijk.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische en landschappelijke ontwikkeling van het gebied ten zuiden van de Waalbandijk en de Afferdensche- en Deestsche Waarden.

Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie
Koetshuis (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja