De Drie Waaijen, Afferden

Omschrijving

BOERDERIJ "DE DRIE WAAIJEN" uit 1894 (gevelsteen) bestaande uit een villa-achtig voorhuis met aan de noordoostelijke zijde een aanbouw onder zadeldak gedekt met gesmoorde Muldenpannen. Het in baksteen opgetrokken en gedeeltelijk onderkelderde voorhuis heeft twee bouwlagen en is voorzien van een schilddak met plat. De dakvlakken zijn gedekt met leien in koeverdekking.

De GEVELS met bakstenen plint worden rondom afgesloten door een geprofileerde gootlijst, rustend op een middenrisaliet met tuitgevel en versierd met naar de gotiek ver-wijzende pinakels. De aanwezige verdiepte velden zijn voorzien van tegels. De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL (noordwestgevel) is naar de Waalbandijk gesitueerd.

De recht afgesloten vensteropeningen worden afgesloten door een bakstenen segmentboog. Oorspronkelijk waren alle vensteropeningen voorzien van schuiframen.

De AANBOUW is voorzien van rechthoekig middels een hanenkam afgesloten venster-openingen die zijn voorzien van empire-schuiframen en soms van luiken.

Het ACHTERHUIS was vroeger in gebruik als stalgedeelte en is voorzien van een zadeldak gedekt met gesmoorde Muldenpannen. Aan de zijde van het voorhuis is een wolfeind aanwezig. Beide ZIJGEVELS zijn voorzien van verdiepte velden. Per veld is een giet-ijzeren stalraampje aanwezig. De ACHTERGEVEL (zuidoostgevel) met muuropeningen die zijn voorzien van dubbele deeldeuren, een hooiluik en twee staldeuren.

De RUIMTELIJKE INDELING van het voorhuis bestaat uit een brede middengang van linker zijgevel tot rechter zijgevel (dus evenwijdig aan de voorgevel ; een woonkamer met diverse vertrekken. Op de verdieping bevinden zich diverse slaapkamers en een steektrap naar de beschoten zolder (één grote ruimte).

Het bedrijfsgedeelte bestaat uit een middenlangsdeel met voormalige grupstallen aan weers-zijden (thans berging met hier en daar een houten vloer. De houtconstructie bestaat uit drie gezaagde ankerbalkgebinten waarop nokstijlspanten.

Het voorhuis bezit een groot aantal oorspronkelijke INTERIEURELEMENTEN, zoals een lichtgrijze / donkergrijze marmeren vloer met decoratieve vlakken en zwart marmeren plint in de gang ; geschilderde stucplafonds met middenrozet, hoekstukken (bladrank-, bloem- en krulmotieven) en lijsten in de meeste vertrekken op de begane grond met uitzondering van de keuken ; paneeldeuren en dito vouwblinden ; zwart marmeren schouwen in de woon-kamer en de studeerkamer.

BOERDERIJ "DE DRIE WAAIJEN" uit 1894.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een grote boerderij met middenlangsdeel en dwarsgeplaatst voorhuis uit 1894, waarbij in het ontwerp is uitgegaan van een her-oriëntatie op het traditionele Gelderse bouwen. Het ontwerp is rijk te noemen. De boerderij is vrij gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevel- en interieurindeling. De detaillering is zorgvuldig.

- Van stedenbouwkundige / landschappelijke als essentieel onderdeel van een boerderijcomplex, dat als ensemble van belang is vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoor-zieningen, wegen, waterpartijen (rivier de Waal en de diverse waaien) en bodemgesteldheid.

523795
De Drie Waaijen

Inleiding

BOERDERIJ "DE DRIE WAAIJEN" is een boerderijcomplex bestaande uit een BOERDERIJ, thans in gebruik als woonhuis, een KOETSHUIS annex SCHUUR, thans in gebruik als schuur / berging, een BAKHUIS, thans in gebruik als berging en een SCHUUR, thans in gebruik als schuur. De gebouwen liggen ten noordoosten van het dorp Afferden en aan de zuidzijde van de Waalbandijk en de Afferdensche- en Deestsche Waarden. Aan de west-, noord- en oostzijde van het complex bevinden zich drie waterpartijen (twee kleine en één vrij grote waterpartij), zogenaamde waaijen waaraan het complex haar naam ontleent. Het boerderijcomplex is onder andere te bereiken via een oprijlaan vanaf de Waalbandijk en wordt omgeven door diverse monumentale bomen. Het complex is opvolger van een ouder boerderijcomplex.

Waardering

BOERDERIJ "DE DRIE WAAIJEN" bestaat uit een BOERDERIJ uit 1894, een KOETSHUIS annex SCHUUR, een BAKHUIS en een SCHUUR.

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een complex dat opvalt door esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en een vrijwel gave detaillering in vormgeving en materiaalgebruik, in zowel in- als exterieur. Het complex is van belang als voorbeeld van een functionele ontwikkeling van de boerderij als gebouwtype.

- Van stedenbouwkundige / landschappelijke waarde doordat doordat het complex onder-deel is van het historisch gegroeid landschappelijk gebied aan de Waalbandijk. Daarin speelt het complex een beeldbepalende rol. Het complex heeft in zekere zin een zeld-zaamheidswaarde qua aanleg en relatie met de omgeving. Er is een duidelijk verband tussen het complex en de historische verkaveling van de omgeving. Het complex ligt ten noordoosten van het dorp Afferden en ten zuiden van de Waalbandijk.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische en landschappelijke ontwikkeling van het gebied ten zuiden van de Waalbandijk en de Afferdensche- en Deestsche Waarden.

Waalbandijk 66 6654 KC Afferden Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) T-huisboerderij