Fangmanweg 21, Oosterbeek

Inleiding

Op Algemene begraafplaats aan de Fangmanweg gelegen BAARHUISJE uit ca.1856, uitgevoerd in Willem II-Gotiek, hoogstwaarschijnlijk naar ontwerp van de Arnhemse stadsarchitect H.J. HEUVELINK (ca.1806-1867). De voor de begraafplaats benodigde grond werd eind 1855 aangekocht door de gemeente Renkum. Nadat het bouwland geschikt was gemaakt om als laatste rustplaats te dienen en het baarhuisje gebouwd was, vond op 29 april 1856 de eerste begrafenis plaats. Tot in 1950 werd op de begraafplaats begraven. Diverse landelijk bekende personen rusten op deze begraafplaats zoals de schrijver Jacob van Lennep, de dichter Jan van 's-Gravenweert en de schilder Johannes Bilders.

Omschrijving

Het baarhuisje is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een tussen twee tuitgevels geplaatst zadeldak gedekt met gesmoorde Muldenpannen. De gevels zijn gepleisterd en wit gesausd en voorzien van een grijs gesausde plint. De VOOR- en ACHTERGEVEL zijn nagenoeg identiek uitgevoerd en bezitten op de hoeken achthoekige kolommen. Centraal in de gevel is een dubbele houten deur geplaatst en een gietijzeren bovenlicht met een op het driepasmotief gebaseerde indeling. De deuropening is voorzien van een omlijsting. Ter hoogte van de kalf bevindt zich een horizontale band die zich voorzet in de hoekpilasters en vervolgens voortgezet wordt langs de schuine zijden van de topgevel zodat een driehoek ontstaat. De schuine zijden van de topgevel worden afgesloten door een kanteel-achtig siermotief in tegenstelling tot de achtergevel waar dit motief ontbreekt en waar zich rechts van de deur een kleine vensteropening bevindt. De ZIJGEVELS zijn nagenoeg identiek uitgevoerd en bezitten ieder drie oculi voorzien van een gietijzeren van een roedenverdeling voorziene ramen. In de linker zijgevel is het linker venster vervangen door een rechthoekig venster met een zesruits raam.

Waardering

BAARHUISJE uit ca.1856 in Willem II Gotiek, hoogstwaarschijnlijk naar ontwerp van Arnhemse stadsarchitect H.J. HEUVELINK.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van de Willem-II gotiek. Het baarhuisje valt op door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de zorgvuldige detaillering en het materiaalgebruik. Het baarhuisje is tevens van belang voor het oeuvre van de Arnhemse stadsarchitect Heuvelink.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de Algemene Begraafplaats aan de Fangmanweg. Door de situering nabij de ingang van de begraafplaats is het gebouwtje van bijzondere betekenis voor het aanzien van deze begraafplaats

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de funeraire cultuur in het midden van de negentiende eeuw. Het baarhuisje vormt het oudste onderdeel van de begraafplaats waar diverse landelijk bekende personen begraven zijn zoals de schrijver Jacob van Lennep, de dichter Jan van 's-Gravenweert en de schilder Johannes Bilders.

523670

Baarhuisje Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Fangmanweg 21 6862 EH Oosterbeek BY Ja
D 8796 Oosterbeek