Fangmanweg 21, Oosterbeek

Inleiding

Gietijzeren neoclassicistisch GRAFMONUMENT met HEKWERK van de dichter en staatsraad mr. JAN van s`GRAVENWEERT (Amsterdam 1790 - Oosterbeek 1870). In 1875 kreeg ook Jacobus de Graaf hier een plaats. Het grafmonument is gelegen op de in 1855-1856 aangelegde Algemene begraafplaats aan de Fangmanweg naast het grafmonument van Jacob van Lennep.

Omschrijving

Het op het westen georiënteerde grafmonument wordt omgeven door een rechthoekige bakstenen plint waarop een giet- en smeedijzeren spijlenhek. Binnen deze omheining bevindt zich het graf dat bestaat uit een hardstenen grafplaat waarachter een gietijzeren grafmonument is opgesteld. Dit is samengesteld uit een rechte voet, een sokkel, een blokvormige romp met aan de voor- en achterzijde platen met teksten. De romp wordt fagesloten door een hoofdgestel. Het geheel wordt bekroond door een olielamp met vlam. De plaat op de voorzijde van de romp vermeldt de volgende tekst: mr JAN van s GRAVENWEERT. De plaat op de achterzijde heeft het volgende opschrift: GEBOREN / te AMSTERDAM / den 25 / AUGUSTUS 1790 / OVERLEDEN / te OOSTERBEEK / den 29 / MAART 1870.

Waardering

- Van architectuur- en kunsthistorische waarde als voorbeeld van een waardig doch bescheiden neoclassicistisch grafmonument voor een lid van de aristocratie in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het grafmonument is tevens van belang is vanwege het bijzondere materiaalgebruik. De uitvoering in gietijzer in deze vorm is relatief zeldzaam.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van de Algemene begraafplaats aan de Fangmanweg in Oosterbeek.

- Van cultuurhistorische waarde als herinnering aan de dichter en staatsraad Jan van 's-Gravenweert. Tevens van belang als uitdrukking van de funeraire cultuur in de tweede helft van de negentiende eeuw.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523669
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Grafmonument Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Fangmanweg 21 6862 EH Oosterbeek BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 8796 Oosterbeek
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1870 1870 vervaardiging
Naar boven