Otterloseweg 310, Hoenderloo

Inleiding

DIENSTWONING in 1920-1925 gebouwd naar ontwerp uit 1920 van A.J. KROPHOLLER, in opdracht van het echtpaar Kröller-Müller. De woning is een van de zgn. 'Vijf Woningen' die de architect in Hoenderloo bouwde voor op het landgoed werkzaam personeel. In het pand woonde de rentmeester van het landgoed. Het huis is vrijwel gelijk aan Otterloseweg 314 en er is sprake van een stedenbouwkundige opzet, waarbij de beide panden spiegelsymmetrisch ten opzichte van elkaar aan de weg zijn geplaatst.

Het huis ligt met de brede voorgevel naar de Otterlose weg gericht, en is omgeven door een kleine tuin, met grindpaden naar en om het huis.

Omschrijving

De DIENSTWONING is opgetrokken op een rechthoekig grondplan en wordt afgesloten door een wolfdak belegd met riet en voorzien van gesmoorde nokvorsten. Op nok en achterschild bevinden zich eenvoudige kleine schoorstenen en in de achtergevel is een flinke schoorsteen opgenomen die ver boven het dakschild uitstijgt. De gevels met trasraam zijn opgetrokken in lichtbruine baksteen, gemetseld in Noors verband. In het metselwerk zijn misbaksels opgenomen. Binnen de gevels zijn meerruits vensters toegepast met buiten de raamstijlen uitstekende onder- en bovendorpels. Vensters, deuren en luiken kenmerken zich door zichtbaar gelaten verbindingen.

De VOORGEVEL heeft links een hoog in de gevel geplaatst gekoppeld zesruits raam (van de opkamer) met luiken, rechts hiervan bevindt zich een veranda, die met een grote rondboog en twee rechthoekige openingen naar de tuin opent. Het dak is boven de rondboogdoorgang iets opgetrokken. In de muur bevinden zich van links naar rechts de voordeur van het pand, openslaande zesruits tuindeuren geflankeerd door twee vierruits zijlichten, en een klein vierkant raam. Het terras is met gele klinkers bestraat. De RECHTER ZIJGEVEL heeft in de eerste bouwlaag van links naar rechts een groot 15-ruits raam (van de veranda), twee gekoppelde zesruits ramen met luiken en een hoog in de bouwlaag geplaats vierkant raampje met luik. De tweede bouwlaag is volledig voorzien van witgeschilderde gerabatte houten delen en onder het wolfeind bevindt zich een gekoppeld vierruits venster. De LINKER ZIJGEVEL is voorzien van een geveltop uit witgeschilderde gerabatte delen, waarin een vieruits raam geflankeerd door smallere tweeruits draairamen. In de eerste bouwlaag bevindt zich links een deur met vieruits zijlicht met luik, een hoog in bouwlaag geplaatst smal tweeruits raam en een boven het kelderlicht geplaatste deur met vieruits zijlicht met luik. De deur is te bereiken via een bordes met steektrap. De ACHTERGEVEL heeft van links naar rechts een vierruits venster met luik, het in de gevel opgenomen rookkanaal, vierruits venster met luik, een deur met een hieraan gekoppeld een vierruits venster met luik en twee enkelruits hoog in bouwlaag geplaatste enkelruits ramen. Het INTERIEUR bestaat uit kelder met opkamer, een begane grond en een zolderverdieping met droogzolder. De voormalige geitenstal is nu douchecel. Het interieur is gaaf bewaard gebleven en bevat onder meer de oorspronkelijke binnendeuren met beslag en handgrepen, de keukenbetegeling en een schouw waarin als consoles blokken Maulbronner zandsteen verwerkt zijn.

Waardering

DIENSTWONING Otterloseweg 310 in 1920-1925 gebouwd naar ontwerp uit 1920 van KROPHOLLER

-Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een dienstwoning uit de vroege jaren twintig, gebaseerd op de Gooise Landhuisstijl. Het pand valt onder meer op door de bij landelijke bouwtradities aansluitende hoofdvorm, het expressieve metselwerk in Noors verband waarbij misbaksels gebruikt zijn en het ambachtelijk aandoende beslag van ramen en deuren. De woning is een van een serie personeelswoningen die de architect Kropholler in opdracht van het echtpaar Kröller-Müller bouwde en die allemaal een vergelijkbare rustieke, traditionalistisch stijl vertonen kenmerkend voor het oeuvre van de architect.

-Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging op het landgoed De Hoge Veluwe, waar de markante dienstwoningen een beeldbepalende waarde bezitten. In samenhang met het pand Otterloseweg 314 is er sprake van een bescheiden stedenbouwkundige opzet.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe dat het echtpaar Kröller-Müller vanaf 1909 samenvoegde en inrichtte.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523572
Complexnaam
De Hoge Veluwe
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex van TOEGANGSHEK en 5 nabijgelegen DIENSTWONINGEN, gebouwd naar ontwerp van A.J. Kropholler op het Landgoed de Hoge Veluwe te Hoenderloo aan de Harskampweg en de Otterloseweg.

Vanaf 1909 ontstond het landgoed De Hoge Veluwe door het opkopen en samenvoegen van gronden door het Rotterdamse fabrikantenechtpaar Helene Müller (1869-1939) en Anthony G. Kröller (1862-1941). De oude openbare wegen die over de gronden liepen werden afgesloten en op kosten van Kröller omgeleid. Om het nieuw ontstane, ruim 6800 ha grote landgoed kwam een afrastering. Deze door het echtpaar gecreëerde nieuwe buitenplaats fungeerde in de eerste plaats als jachtgebied en buitenverblijf voor de familie en hun gasten. Op het landgoed werd tevens een boerenbedrijf gevoerd. Daarnaast werd binnen De Hoge Veluwe het kunstzinnig ideaal verwezenlijkt dat Helene Müller voor ogen stond. Het terrein werd in haar opdracht ingericht met architectuur en kunstwerken, die allen op hun eigen manier de door haar voorgestane eenheid van kunst en natuur zichtbaar moesten maken. Tenslotte moest op het terrein een groot museumgebouw gerealiseerd worden, om de kunstcollectie van mevr. Kröller te huisvesten.

Ten behoeve van het inrichten van het landgoed wist het echtpaar verschillende architecten aan zich te binden. Van H.P. BERLAGE, de Belg HENRY VAN DE VELDE en van A.J. KROPHOLLER werden daadwerkelijk gebouwen op het landgoed uitgevoerd. De in het complex op te nemen beeldhouwwerken zijn van de hand van de beeldhouwers J. MENDES DA COSTA en JOHN RAEDECKER.

Na de economische crisis werd in 1928 het beheer van het landgoed overgedragen aan de Stichting Kröller-Müller. In 1935 ontstond de Stichting Het Nationale Park de Hoge Veluwe.

Het landgoed wordt begrensd door een kilometerslange afrastering, met monumentale TOEGANGSHEKKEN op belangrijke plaatsen. De toegangshekken zijn allen vergelijkbaar vormgegeven, met kleine varianten, naar ontwerpen van Kropholler uit 1920. Naast het bijeenhouden van wild waren de hekken en afrastering er een uitdrukking van dat het echtpaar hun verworven gebied als een eenheid zagen en zichzelf als grootgrondbezitters. Er waren plannen om bij de entrees kleine nederzettingen te realiseren. Hoewel dit nauwelijks tot stand is gekomen, is een dergelijke opzet wel in aanzet aanwezig bij de entree aan de Harskampweg en bij de dienstingang aan de Apeldoornseweg.

Op het landgoed zijn voor het personeel dat voor het onderhoud van het landgoed zorgde DIENSTWONINGEN gebouwd. De houten dienstwoningen werden ontworpen door Van de Velde en staan in Otterlo. Kropholler ontwierp woningen in Hoenderloo. Hij koos voor deze woningen voor een rustieke stijl. De zgn. 'Vijf woningen' zijn vergelijkbaar opgezette bescheiden vrijstaande woningen, met bostuintjes waarin zich schuurtjes en vijvers bevinden. Oorspronkelijk waren de woningen van een geitenstal voorzien. In het interieur van de woningen komen steeds dezelfde elementen terug, zoals een blauw-grijze betegeling van de haardpartij. Bij de woningen Harskampweg 13 en 17 en bij Otterloseweg 310 en 314 is er sprake van een stedenbouwkundige opzet, waarbij de huisjes spiegelsymmetrisch ten opzichte van elkaar zijn gesitueerd. Van de DIENSTWONING Deelenseweg 6 is niet bekend of het een ontwerp van Kropholler betreft. In opzet en stijl zijn de woningen echter te vergelijken. Aangenomen mag worden dat Kropholler ook de architect van Deelenseweg 6 is. Het WOONHUIS Deelenseweg 8 in Gooise landhuisstijl is waarschijnlijk eveneens een ontwerp van A.J. Kropholler.

Complexwaardering

COMPLEX behorende tot landgoed De Hoge Veluwe bestaande uit 5 dienstwoningen en een toegangshek, ontworpen door A.J. Kropholler, gelegen te Hoenderloo.

-Van architectuurhistorische waarde als zorgvuldig ontworpen functioneel deel van een modern landgoed uit het begin van de twintigste eeuw, dat door een gefortuneerd fabrikantenechtpaar werd samengesteld en ingericht als jachtterrein en buitenplaats, en anderzijds vorm kreeg vanuit een visie op kunst, met als doel de relatie te laten zien tussen cultuur en natuur. De op het landgoed gelegen bouwwerken die onder het mecenaat van het echtpaar ontstonden, zijn ontworpen of gemaakt door belangrijke architecten en beeldhouwers.

-Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van de Veluwe. Het landgoed de Hoge Veluwe vormt hierbinnen een eenheid, doordat openbare wegen die over de gronden liepen werden afgesloten en doordat op belangrijke plaatsen nieuwe, monumentale ingangen werden gecreeerd.

-Van cultuurhistorische waarde als deel van het landgoed De Hoge Veluwe, een uniek voorbeeld van een modern landgoed uit het begin van de twintigste eeuw, dat door een gefortuneerd fabrikantenechtpaar werd samengesteld en ingericht als jachtterrein en buitenplaats, en anderzijds vorm kreeg vanuit een visie op kunst, met als doel de relatie te laten zien tussen cultuur en natuur. De verschillende elementen op het landgoed geven uiting aan deze achtergrond.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Dienstwoning(K4) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Otterloseweg 310 7351 TC Hoenderloo Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 2048 Beekbergen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1920 1925 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Kropholler, A.J. ; Gelderland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven