Harskampweg 13, Hoenderloo

Inleiding

TOEGANGSHEK naar het landgoed De Hoge Veluwe, in 1920 ontworpen door A.J. KROPHOLLER tussen de woningen Harskampweg 13 en 17. In samenhang met de woningen, die spiegelsymmetrisch ten opzichte van elkaar zijn geplaatst en met de beplanting met hagen en rododendrons is er sprake van een stedenbouwkundige opzet waarbij de toegang naar het landgoed benadrukt wordt.

Omschrijving

Het TOEGANGSHEK is ten opzichte van de woningen wat teruggelegen. Het hekwerk bestaat uit een smeedijzeren inrijhek tussen bakstenen pijlers geflankeerd door twee bakstenen pijlers en twee vaste hekken aan weerszijden. Vanaf dit hekwerk loopt aan weerszijden een lage gebogen bakstenen MUUR naar de woningen. De vierkante bakstenen hekpijlers zijn opgemetseld in kruisverband, en afgedekt door rechthoekige stukken Maulbronner zandsteen. In de voorzijde van de dekstukken van de pijlers van het inrijhek is in hoog reliëf de naam van het landgoed gehakt: links 'Hooge' en rechts 'Veluwe'. Aan deze pijlers zijn ijzeren staanders bevestigd met decoratief smeedwerk, waaraan zich de draaihekken bevinden die eenvoudige vertikale spijlen bezitten. Aan weerszijden zijn aan de staanders beschermijzers bevestigd. De vaste hekken zijn sobere onversierde hekken op een bakstenen muurtje, met vertikale spijlen. De smeedijzeren hekwerken zijn groengeschilderd.

TOEGANGSHEK aan de Harskampweg naar ontwerp uit 1920 van Kropholler

-Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed typologisch voorbeeld van een entreehek uit de vroege jaren twintig als onderdeel van een landgoed. De entreehekken in de afrastering van De Hoge Veluwe zijn vergelijkbaar vormgegeven, en vallen op door de monumentale bakstenen hoekpijlers en het eenvoudige siersmeedwerk. Het hek is onderdeel van het op de Hoge Veluwe uitgevoerde oeuvre van Kropholler.

-Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de omheining van het landgoed De Hoge Veluwe, waar in de afrastering op verschillende plaatsen markante inrijhekken zijn geplaatst als entree naar het landgoed. Op sommige plaatsen wordt zo?n entree benadrukt door een verdichting van bebouwing bij het hek. Bij deze toegang aan de Harskampweg is er in samenhang met de dienstwoningen nr. 13 en 17 sprake van een bescheiden stedenbouwkundige opzet.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe dat vanaf 1909 werd samengevoegd en ingericht door het echtpaar Kröller-Müller.

523570
De Hoge Veluwe

Inleiding

Complex van TOEGANGSHEK en 5 nabijgelegen DIENSTWONINGEN, gebouwd naar ontwerp van A.J. Kropholler op het Landgoed de Hoge Veluwe te Hoenderloo aan de Harskampweg en de Otterloseweg.

Vanaf 1909 ontstond het landgoed De Hoge Veluwe door het opkopen en samenvoegen van gronden door het Rotterdamse fabrikantenechtpaar Helene Müller (1869-1939) en Anthony G. Kröller (1862-1941). De oude openbare wegen die over de gronden liepen werden afgesloten en op kosten van Kröller omgeleid. Om het nieuw ontstane, ruim 6800 ha grote landgoed kwam een afrastering. Deze door het echtpaar gecreëerde nieuwe buitenplaats fungeerde in de eerste plaats als jachtgebied en buitenverblijf voor de familie en hun gasten. Op het landgoed werd tevens een boerenbedrijf gevoerd. Daarnaast werd binnen De Hoge Veluwe het kunstzinnig ideaal verwezenlijkt dat Helene Müller voor ogen stond. Het terrein werd in haar opdracht ingericht met architectuur en kunstwerken, die allen op hun eigen manier de door haar voorgestane eenheid van kunst en natuur zichtbaar moesten maken. Tenslotte moest op het terrein een groot museumgebouw gerealiseerd worden, om de kunstcollectie van mevr. Kröller te huisvesten.

Ten behoeve van het inrichten van het landgoed wist het echtpaar verschillende architecten aan zich te binden. Van H.P. BERLAGE, de Belg HENRY VAN DE VELDE en van A.J. KROPHOLLER werden daadwerkelijk gebouwen op het landgoed uitgevoerd. De in het complex op te nemen beeldhouwwerken zijn van de hand van de beeldhouwers J. MENDES DA COSTA en JOHN RAEDECKER.

Na de economische crisis werd in 1928 het beheer van het landgoed overgedragen aan de Stichting Kröller-Müller. In 1935 ontstond de Stichting Het Nationale Park de Hoge Veluwe.

Het landgoed wordt begrensd door een kilometerslange afrastering, met monumentale TOEGANGSHEKKEN op belangrijke plaatsen. De toegangshekken zijn allen vergelijkbaar vormgegeven, met kleine varianten, naar ontwerpen van Kropholler uit 1920. Naast het bijeenhouden van wild waren de hekken en afrastering er een uitdrukking van dat het echtpaar hun verworven gebied als een eenheid zagen en zichzelf als grootgrondbezitters. Er waren plannen om bij de entrees kleine nederzettingen te realiseren. Hoewel dit nauwelijks tot stand is gekomen, is een dergelijke opzet wel in aanzet aanwezig bij de entree aan de Harskampweg en bij de dienstingang aan de Apeldoornseweg.

Op het landgoed zijn voor het personeel dat voor het onderhoud van het landgoed zorgde DIENSTWONINGEN gebouwd. De houten dienstwoningen werden ontworpen door Van de Velde en staan in Otterlo. Kropholler ontwierp woningen in Hoenderloo. Hij koos voor deze woningen voor een rustieke stijl. De zgn. 'Vijf woningen' zijn vergelijkbaar opgezette bescheiden vrijstaande woningen, met bostuintjes waarin zich schuurtjes en vijvers bevinden. Oorspronkelijk waren de woningen van een geitenstal voorzien. In het interieur van de woningen komen steeds dezelfde elementen terug, zoals een blauw-grijze betegeling van de haardpartij. Bij de woningen Harskampweg 13 en 17 en bij Otterloseweg 310 en 314 is er sprake van een stedenbouwkundige opzet, waarbij de huisjes spiegelsymmetrisch ten opzichte van elkaar zijn gesitueerd. Van de DIENSTWONING Deelenseweg 6 is niet bekend of het een ontwerp van Kropholler betreft. In opzet en stijl zijn de woningen echter te vergelijken. Aangenomen mag worden dat Kropholler ook de architect van Deelenseweg 6 is. Het WOONHUIS Deelenseweg 8 in Gooise landhuisstijl is waarschijnlijk eveneens een ontwerp van A.J. Kropholler.

Complexwaardering

COMPLEX behorende tot landgoed De Hoge Veluwe bestaande uit 5 dienstwoningen en een toegangshek, ontworpen door A.J. Kropholler, gelegen te Hoenderloo.

-Van architectuurhistorische waarde als zorgvuldig ontworpen functioneel deel van een modern landgoed uit het begin van de twintigste eeuw, dat door een gefortuneerd fabrikantenechtpaar werd samengesteld en ingericht als jachtterrein en buitenplaats, en anderzijds vorm kreeg vanuit een visie op kunst, met als doel de relatie te laten zien tussen cultuur en natuur. De op het landgoed gelegen bouwwerken die onder het mecenaat van het echtpaar ontstonden, zijn ontworpen of gemaakt door belangrijke architecten en beeldhouwers.

-Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van de Veluwe. Het landgoed de Hoge Veluwe vormt hierbinnen een eenheid, doordat openbare wegen die over de gronden liepen werden afgesloten en doordat op belangrijke plaatsen nieuwe, monumentale ingangen werden gecreeerd.

-Van cultuurhistorische waarde als deel van het landgoed De Hoge Veluwe, een uniek voorbeeld van een modern landgoed uit het begin van de twintigste eeuw, dat door een gefortuneerd fabrikantenechtpaar werd samengesteld en ingericht als jachtterrein en buitenplaats, en anderzijds vorm kreeg vanuit een visie op kunst, met als doel de relatie te laten zien tussen cultuur en natuur. De verschillende elementen op het landgoed geven uiting aan deze achtergrond.

Toegangshek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Harskampweg 13 7351 TA Hoenderloo BY Ja