Elias Beeckmanlaan 274, Ede

LEGERINGSGEBOUW (9) met rechthoekige plattegrond bestaande uit twee bouwlagen afgesloten door een flauw hellend schilddak met royaal overstek gedekt met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen. In de dakschilden bevinden zich diverse niet oorspronkelijke dakkapellen. De gevels zijn, boven het trasraam met rollaag opgetrokken in rode baksteen in kruisverband, opgetrokken in gele baksteen in Vlaams verband. In de gevels bevinden zich regelmatig verdeelde stalen ramen met roedenverdeling. De ramen worden aan de onderzijde afgesloten door een lekdorpel, aan de bovenzijde afgesloten door een betonnen latei. De entree bevindt zich in een risalerende, hoger opgetrokken westgevel afgesloten door een aangekapt schilddak. Aan de noordzijde van het hoofdvolume bevindt zich een aanbouw van één bouwlaag afgesloten door een aangekapt schilddak.

De VOORGEVEL (westgevel) bestaat uit de gevel van de aanbouw links, de risalerende gevel van het hoofdvolume rechts, onderbroken door een risalerende ingangspartij. In de gevel van de aanbouw bevinden zich drie naast elkaar geplaatste vensters onder één latei. In de gevel van het hoofdvolume bevindt zich op de begane grond en de verdieping dezelfde indeling met uitzondering van de risalerende ingangspartij rechts van het midden. Uiterst links bevindt zich een rond venster gevolgd door drie maal drie vensters onder één latei. In de risalerende ingangspartij bevindt zich op de begane grond de entree bestaande uit een bakstenen, getrapte dagkant met terug gelegen dubbele deur met zware smeedijzeren gehengen onder een horizontale latei annex luifel. Aan weerszijden van de entree bevindt zich een vier-ruits raam. Over de hoogte van de eerste en tweede verdieping bevinden zich drie naast elkaar geplaatste staande, hoge, smalle vensters ten behoeve van de lichtinval in de trappartij aan de bovenzijde afgesloten door één latei. Rechts van de ingangspartij bevinden zich twee vensters onder één latei met uiterst rechts één venster.

De LINKERZIJGEVEL (noordgevel) bestaat uit de noordgevel van de aanbouw van één bouwlaag met aangekapt schilddak. Op de begane grond bevinden zich twee maal twee vensters onder één latei. In het dakschild bevindt zich een dakkapel. Aan weerszijden van de aanbouw bevindt zich in de terug gelegen noordgevel van het hoofdvolume een ingangspartij. De ingangspartij bestaat uit een dubbele deur met meerruits bovenlicht aan de bovenzijde afgesloten door een platte luifel, dat overgaat in het schilddak. Uiterst links en rechts bevindt zich een lage, korte bakstenen muur alsof een doorgetrokken trasraam van de voorgevel. Op de verdieping bevindt zich een rond draairaam. De ACHTERGEVEL (oostgevel) bestaat uit de oostgevel van het hoofdvolume met rechts de terug gelegen oostgevel van de aanbouw. De oostgevel van het hoofdvolume bestaat uit een terug gelegen venster-as met in beide bouwlagen één venster en een geveldeel met in beide bouwlagen een identieke vensterindeling. Van links naar rechts bevinden zich in de gevel in beide bouwlagen twee vensters onder één latei, drie smalle, staande vensters onder één latei, drie maal drie vensters onder één latei. De drie smalle staande vensters bevinden zich in een risalerend geveldeel dat zich bevindt in het verlengde van het risalerende deel in de voorgevel. In de gevel van de aanbouw bevinden zich drie vensters onder één latei.

De RECHTERZIJGEVEL (zuidgevel) bestaat uit de zuidgevel van het hoofdvolume, met links hiervan de terug gelegen blinde zijgevel van de risalerende ingangspartij en rechts van het hoofdvolume de zijgevel van de risaliet in de achtergevel met in beide bouwlagen een smal staand venster. In de noordgevel van het hoofdvolume bevindt zich in beide bouwlagen links twee vensters onder één latei, centraal één venster en rechts twee vensters onder één latei. In het dakschild bevindt zich een dakkapel.

Het INTERIEUR is niet bezocht.

Waardering

LEGERINGSGEBOUW (9) gebouwd als onderdeel van het KAZERNECOMPLEX `Elias Beeckman' naar ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. BOOST voor een infanteriekazerne met Regtstaf voor twee Bataljons gerealiseerd in 1939 in zakelijk expressionisme.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een legeringsgebouw als onderdeel van het kazernecomplex `Elias Beeckman' naar ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. BOOST in een zakelijk expressionistische bouwstijl gebouwd in 1939.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de strategische ligging van het kazernecomplex buiten de randstad op de Veluwe aan het spoor en de functioneel-ruimtelijke relatie van het legeringsgebouw met de andere onderdelen van het kazernecomplex `Elias Beeckman'. Het legeringsgebouw maakt deel uit van zes identieke legeringsgebouwen, symmetrisch gerangschikt aan de oost- en westzijde van het exercitieterrein.

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een infanteriekazerne met Regtstaf voor twee bataljons in Nederland naar ontwerp van A.G. Boost gerealiseerd in 1938/39 ontstaan als gevolg van een wijziging in de dienstplichtwet in februari 1938.

523500
Elias Beeckman
Complexomschrijving

Inleiding KAZERNECOMPLEX `Elias Beeckman' gebouwd in 1938/1939 naar een ontwerp voor een Regt Infanterie (Regimentsstaf met twee Bataljons) van de Kapitein der Genie A.G. BOOST in zakelijk expressionisme bestaande uit drie KAZERNEGEBOUWEN (1 t/m 3) zes LEGERINGSGEBOUWEN (5 t/m 9), een KEUKEN/MESS (10).

Onder rijksbescherming vallen: 1. Kazernegebouw met cellen 2. Kazernegebouw 3. Kazernegebouw 4. Legeringsgebouw 5. Legeringsgebouw 6. Legeringsgebouw 7. Legeringsgebouw 8. Legeringsgebouw 9. Legeringsgebouw 10. Keuken met mess In 1938/39 zijn in Nederland in totaal vier kazernes gerealiseerd naar het ontwerp voor een Regt Infanterie van A.G. Boost. Deze vier kazernes, bedoeld voor twee Bataljons met een Regtstaf, maken onderdeel uit van in totaal zestien nieuwe kazernes voor de Infanterie ontworpen door A.G. Boost. Boost ontwierp één grondtype met twee varianten. Naar het eerste ontwerp werden twaalf infanteriekazernes voor één Bataljon gerealiseerd bestaande uit een poortgebouw met één in- en uitgang dat leidde naar het exercitieterrein met daaromheen drie legeringsgebouwen en een keukengebouw. Het eerste ontwerp werd de basis van het tweede ontwerp waarbij de legeringsgebouwen werden gehandhaafd en in plaats van het poortgebouw afzonderlijke gebouwen ontworpen moesten worden. Naar het tweede ontwerp is het kazernecomplex `Elias Beeckman' gebouwd. De zestien nieuwe kazernes zijn voornamelijk gesitueerd langs de oost- en zuidgrens van Nederland met uitzondering van Ede, Ermelo en Bussum die zich meer landinwaarts bevinden. De zestien nieuwe kazernes voor de Infanterie zijn samen met acht andere nieuwe kazernes en vijftien uitbreidingen van bestaande kazernes een gevolg van de oorlogsdreiging vanuit Duitsland. Als gevolg van deze oorlogsdreiging is in februari 1938 de Dienstplichtwet gewijzigd. Dat hield in een uitbreiding van het jaarlijks contingent manschappen van 19.500 naar 32.000 soldaten en een verlenging van de eerste oefening van 5,5 naar 11 maanden. De nieuwe kazernes moesten op 1 maart 1939 gereed zijn. Het wetsontwerp dat de bouw mogelijk maakte, werd op 22 september 1937 bij de Tweede Kamer ingediend. Dit betekende dat op 1 maart 1938 de bestekken en complete tekeningen klaar moesten zijn. Kapitein der Genie A.G. BOOST werd op 15 augustus 1937 belast met het ontwerp voor de zestien Infanteriekazernes. In opdracht van de minister werd het ontwerp op het laatste moment beoordeeld door de architecten prof. ir. R.L.A. Schoenmaker en prof N. Landsdorp, die veel waardering toonden voor de in korte tijd geleverde prestatie. Slechts een klein aantal aanpassingen werd doorgevoerd.

Omschrijving

Het ontwerp voor twee bataljons waarnaar het KAZERNECOMPLEX `Elias Beeckman' is gebouwd, is steeds uitgevoerd in gele baksteen met stalen ramen en natuurstenen vensterbanken. Vanuit het basisontwerp zijn betonnen vloeren toegepast om brandgevaar te voorkomen. De dakhelling van 33 graden mocht niet worden overschreden waarbij gebruik moest worden gemaakt van houten kapspanten. In de gevels werden stalen ramen, deuren en kozijnen geplaatst. De gevels bestaan uit anderhalf steens muren met een steens binnenhang, waartegen aan de buitenzijde een waterdichte pleisterlaag en een half-steens buitenlaag in plaats van een spouw. De oorspronkelijke entree vanuit de Nieuwe Kazernelaan aan de noordzijde is later verplaatst naar de oostzijde ter plaatse van De Sijsselt. Vanuit de oude entree bevinden zich van west naar oost drie afzonderlijke gebouwen ten behoeve van een regimentsbureel, een wachtgebouw en een kantinecomplex. In de noord- zuidas bevindt zich achter het meest centrale kazernegebouw het exercitieterrein met aan de zuidzijde de KEUKEN/MESS. Aan de oost- en westzijde van het exercitieterrein bevinden zich twee LEGERINGSGEBOUWEN met in het verlengde van het meest oostelijke en meest westelijke gebouw in spiegelbeeld nog een LEGERINGSGEBOUW.

Waardering

KAZERNECOMPLEX `Elias Beeckman' naar een ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. BOOST voor een infanteriekazerne met Regtstaf voor twee Bataljons gerealiseerd in 1939 in zakelijk expressionisme bestaande uit drie KAZERNEGEBOUWEN, zes LEGERINGSGEBOUWEN en een KEUKEN/MESS.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een ontwerp van de Genie A.G. BOOST voor een infanteriekazerne met Regtstaf voor twee Bataljons in een zakelijk expressionistische bouwstijl gebouwd in 1939.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de strategische ligging buiten de randstad op de Veluwe aan het spoor en de functioneel-ruimtelijke relatie tussen de onderdelen van het kazernecomplex `Elias Beeckman'. De stedenbouwkundige opzet is van wezenlijk belang voor dit type kazerne waarbij de gebouwen vrijwel altijd rond het centrale exercitieterrein zijn gegroepeerd in een min of meer symmetrische opzet.

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een infanteriekazerne met Regtstaf voor twee Bataljons in Nederland naar ontwerp van A.G. Boost gerealiseerd in 1939 ontstaan als gevolg van een wijziging in de dienstplichtwet in februari 1938.

Legeringsgebouw Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw oorspronkelijke functie Ja
Elias Beeckmanlaan 274 6711 VS Ede Ja
Nieuwe Kazernelaan 10 D 11 6711 JC Ede