'Metaheir', Zutphen

Omschrijving

Het REINIGINGSHUISJE 'Metaheir', tevens poortgebouw, met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een afgeplat schilddak met als nokrichting noord-zuid. In de oost- en westgevel bevindt zich een aangekapt zadeldak als afsluiting van de risalerende middenas met topgevel. Het dak is gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen. De gevels met gepleisterde plint zijn opgetrokken in kruisverband en eindigen in een daklijst met een geprofileerde bakgoot op klossen. De plattegrond bestaat uit drie ruimten die overeenkomen met de drie assen in de voor- en achtergevel. De middenruimte fungeert als doorgang aan de oost- en westzijde, afgesloten door dubbele deuren. De grond rondom het metaarhuisje heeft een bakstenen bestrating met op de hoeken van de oostgevel bakstenen pijlers die de aanvang markeren van de ommuring uit 1924-1926.

De VOORGEVEL bestaat uit drie vensterassen met een risalerende middenas die eindigt in een topgevel. De middenas wordt aan weerszijden begrensd door bakstenen pilasters met een regelmatige onderbreking door natuurstenen speklagen. De pilasters eindigen als een schouderstuk met geprofileerde bakgoot als onderdeel van de topgevel. Tussen de pilasters bevindt zich op de begane grond een rechthoekige, dubbele houten geklampte deur afgesloten door een segmentboog met boogtrommel. De boogtrommel heeft een decoratieve smeedijzeren invulling. De anderhalf steens segmentboog heeft een natuurstenen aanzet- en sluitsteen. Boven de entree bevindt zich een liggend, rechthoekig gepleisterd spaarveld met in de geveltop een rondvenster omsloten door een rollaag met natuurstenen sluitstenen. In het met glas gevulde rondvenster bevindt zich de davidster weergegeven in smeedijzer. De topgevel heeft een decoratieve vierkante bekroning. In de linkeras bevindt zich een segmentboogvormig gepleisterd spaarveld aan de bovenzijde afgesloten door een anderhalf steens segmentboog met natuurstenen aanzet- en sluitsteen, aan de onderzijde door een gepleisterde bakstenen lekdorpel. In het wit geschilderde spaarveld bevindt zich een tekst in zwarte kapitalen een citaat van Prediker XII Vers 7 HET STOF KEERT/ TOT DE AARDE TERUG/ WAARUIT HET KWAM/ EN DE GEEST KEERT/ TOT GOD WEDER/ DIE HEM GEGEVEN HEEFT/ Prediker XII Vers 7'. De rechteras is identiek aan de linkeras met een Hebreeuwse tekst in plaats van Nederlandse tekst.

LINKERZIJGEVEL is een blinde gevel met in het dakschild een vierkante, bakstenen schoorsteenschacht..

ACHTERGEVEL bestaat evenals de voorgevel uit drie assen met een risalerende middenas die eindigt in een topgevel met achterliggend aangekapt zadeldak. Op de begane grond van deze middenas bevindt zich een dubbele deur met glasindeling en twee gekoppelde tweeruits bovenlichten afgesloten door een segmentboog met gepleisterde boogtrommel. In de geveltop met eenvoudige windveren bevindt zich een rondvenster identiek aan die in de voorgevel. Zowel in de linkeras als de rechteras bevindt zich één rechthoekige muuropening afgesloten door een gepleisterde boogtrommel en een segmentboog.

Links boven in de RECHTERZIJGEVEL bevinden zich twee enkelruits ramen met in het dakschild een vierkante, bakstenen schoorsteenschacht.

REINIGINGSHUISJE ' Metaheir' van de architect/bouwkundige D. LIJSEN (1835-1922) uit 1887.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bijzonder vormgegeven reinigingshuisje in 1887 gebouwd door D. Lijsen (1835-1922). Het reingigingsgebouw is gebouwd in overgangsarchitectuur met invloeden uit de neo-renaissance en het neo-classicisme.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de Joodse begraafplaats, gesitueerd als entreegebouw aan de oostzijde van het perceel aan weerszijden geflankeerd door de bakstenen muur met vierkante pijlers.

- Van cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een type reinigingshuisje, representatief als onderdeel van een Joodse begraafplaats.

523407
Joodse Begraafplaats

Inleiding

JOODSE BEGRAAFPLAATS aangelegd in de periode 1797-1800 op aanvraag van Joseph Levi, Liefman Hertz en Abraham Salomons. In 1827 komt de aanleg en het onderhoud voor rekening van de gemeente met een eerste uitbreiding omstreeks 1828. Nadat in 1835 toestemming is gegeven voor de bouw van een doodgravershuisje volgt een tweede en derde uitbreiding respectievelijk in 1877 en 1883. In 1887 wordt het REINIGINGSHUISJE METAHEIR' gebouwd naar ontwerp van D. LIJSEN (1835-1922). In 1897 wordt de begraafplaats weer eigendom van het Joodse kerkbestuur, dat in 1925 aan de architect/ bouwkundige D.J. VAN LOO (1868-1928) de opdracht geeft voor de bouw van een MUUR rondom de begraafplaats. De GRAFSTENEN met Hebreeuwse en/of Jiddische teksten dateren vanaf 1800 tot op heden.

Onder rijksbescherming valt:

1. Joodse begraafplaats (aanleg, muur, grafstenen)

2. Reinigingshuisje Metaheir'

De begraafplaats met reinigingsgebouw is gelegen aan de rand van de bebouwde kom ten zuiden van Zutphen. Het gebied kwam veelvuldig onder water te staan, waardoor de begraafplaats alleen toegankelijk was per boot. De begraafplaats zelf ligt hoger ten opzichte van het omringende gebied.

Omschrijving

De JOODSE BEGRAAFPLAATS met nagenoeg rechthoekige plattegrond wordt omsloten door een bakstenen muur. Het REINIGINGSHUISJE bevindt zich centraal in de oostelijke buitenmuur aan de korte kant van het perceel. Het reinigingshuisje met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een afgeplat schilddak met als nokrichting noord-zuid.

Waardering

JOODSE BEGRAAFPLAATS (muur, aanleg en grafstenen) met REINIGINGSHUISJE (1887) van de architect/bouwkundige D. LIJSEN (1835-1922).

- Van architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder gaaf bewaarde karakter van de Joodse begraafplaats.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de begraafplaats buiten de bebouwde kom op een hoger gelegen perceel te midden van een overstromingsgebied. De begrensde begraafplaats kent een eenvoudige aanleg met een rechtlijnig padenstelsel, waarbij de grafstenen zijn opgesteld in rijen.

- Van cultuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een goed onderhouden Joodse begraafplaats met reinigingshuisje Metaheir' omsloten door een muur.

Poortgebouw Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie
Baarhuisje Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Zutphen BY Weg naar Vierakker Ja
C 1850 Zutphen