Dorpstraat 85, Heythuysen

Inleiding

Halfvrijstaand herenhuis. Het oudste gedeelte van het pand dateert uit 1770. Na een brand omstreeks 1870 waarbij het oude pand deels werd verwoest, werd het pand in opdracht van burgemeester Janssen-van Son herbouwd.

Omstreeks 1965 werd aan de achtergevel een aanbouw in een bouwlaag gerealiseerd. De grote keukenraam en deur in de rechterzijgevel dateren eveneens uit deze periode. Omstreeks 1990 werd het pand in twee woningen opgedeeld.

Omschrijving

Het halfvrijstaand woonhuis telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met zadeldak met mulden pannen. Twee dakvensters van omstreeks 1990. Symmetrische gevelindeling. Frontgevel grijs gepleisterd en voorzien van imitatievoegwerk.

Rechthoekige houten T-vensters met glas-in-lood. Rechthoekige tweedelige houten voordeur met glas-in-lood bovenlicht. Aan de bovenzijde van de vensters en deur in de eerste bouwlaag boogvormige frontons met hierin guirlandes en schelpmotieven. In de lijst aan weerszijden van vensters en deur diamantkoppen.

Vensters in de tweede bouwlaag met eveneens een decoratieve omlijsting. De frontons hebben een driehoekige vorm met hierin mensenhoofden die de vier seizoenen symboliseren. Cordonlijsten aan de benedenzijde van de vensters in de eerste en tweede bouwlaag. Middendeel frontgevel loopt uit in een topgevel met hierin een rechthoekig venster met een rondboogvormig bovenlicht. Topgevel met zadeldak met muldenpannen. De topgevel met klauwstukken en bekroond met drie pionnen. Sluitsteen van rondboogvormig topgevelvenster voorzien van kinderhoofd-motief.

Houten bakgoot op consoles. De vensterkozijnen zijn niet authentiek.

Rechterzijgevel in de eerste en tweede bouwlaag gepleisterd en voorzien van imitatievoegen. In de rechterzijgevel vier muurankers die samen het jaartal 1770 vormen. In het linkerdeel van de achtergevel een uitbouw in anderhalve bouwlaag voorzien van een plat dak. De topgevel in baksteen is niet voorzien van pleisterwerk. In het rechterdeel van de eerste bouwlaag van de rechter zijgevel een rechthoekig keukenvenster van omstreeks 1965. Rechts van dit venster in de uitbouw een rechthoekige keukendeur eveneens van omstreeks 1965. Boven de deur in de uitbouw een rechthoekig venster met rondboogvormig bovenlicht. In de tweede bouwlaag van de zijgevel boven het keukenvenster een rechthoekig venster met bovenlicht.

De uitbouw in de achtergevel is voorzien van diverse aanbouwen in een bouwlaagg. In het linkerdeel van de achtergevel in de tweede bouwlaag twee smalle rondboogvormige vensters. In het rechterdeel van de achtergevel een T-venster. Onder de dakrand decoratief metselwerk. In het achterdakvlak twee dakvensters die dateren van omstreeks 1990.

In de achtergevel van de uitbouw in het linkerdeel van de achtergevel een rondboogvormig venster.

Structuur van het interieur vrijwel in tact. Gangvloer met zwarte natuursteen tegels met hiertussen kleine witte marmer tegeltjes.

In de woonkamer links van de gang authentieke marmeren schouw rustend op twee zuiltjes in gewolkte rode marmer. In de kamers links van de gang stucwerk rozetten. Tussen beide kamers aan de linkerzijde van de gang is een muur verwijderd. Authentieke houten trap met spijlen en houten hoofdbaluster. In de wand aan de rechterzijde van de gang zijn twee kamerdeuren dichtgezet.

Aan de rechterzijde van de frontgevel twee gepleisterde bakstenen kolommen met hiertussen een smeedijzeren hekwerk.

Beide kolommen bekroond met een pion. Aan de rechterzijde van het hek een gepleisterde bakstenen muur met ezelsrug. Deze muur is voorzien van imitatievoegwerk.

Waardering

Het herenhuis is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Het pand bezit architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwstijl en de rijke stucwerkornamentiek van de frontgevel. Het pand is van algemeen belang op grond van de grote mate van architectonische gaafheid van het exterieur, met name de frontgevel, het interieur en de typologische en bovenregionale architectuurhistorische zeldzaamheid.

Dorpstraat 85 6093 EB Heythuysen Ja
Dorpstraat 85 A 6093 EB Heythuysen