Dorpstraat 120, Heythuysen

St. NICOLAASKERK. Laatgotische pseudobasiliek, met westtoren en twee westelijke traveeën uit 1847-XIXd en brede zijbeuken, gebouwd in 1927 ter vervanging van de gotische, die smaller waren. Kort vijfzijdig gesloten koor, XVIa. In koor en middenschip decoratieve gewelfschilderingen, 1507. Communiebank, XVIII; twee biechtstoelen, resp. 1704 en 1773; marmeren doopvont, XIX A; preekstoel, XIX A; kerkbanken, XIX A, tochtportaal, XVIII. Houten beelden: H. Jozef, XVd; calvariegroep, XVI A; H. Lucia, XVII A, crucifix, omstreeks 1700, Madonna, omstreeks 1700, op het kerkhof fragment van een grafsteen, XVII en stenen grafkruisen, 1604-1761.

Dorpstraat 120 6093 ED Heythuysen Ja
C 3197 Heythuysen