Kerkstraat 24, Zevenaar

Omschrijving

Gedeeltelijk onderkelderd KOETSHUIS van één bouwlaag en zolder op rechthoekig grondplan. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen, voorzien van gezaagde windveren en watert grotendeels af via niet oorspronkelijke mastgoten. Onder het dakoverstek is een gezaagde druiplijst met accolade-motief aangebracht. De hoog opgetrokken bakstenen gevels zijn in kruisverband gemetseld. Met uitzondering van de lange rechter gevel zijn alle gevels gecementeerd. De oorspronkelijke gevelopeningen worden rondboogvormig afgesloten (rollagen). De vensters zijn samengesteld uit een vierruits openslaand onderraam en een halfrond drieruits bovenlicht (V-vormige roedenindeling). De voorgevel aan de straatzijde heeft in het midden een omstreeks 1923 ingehakte inrijpoort met dubbele paneeldeur. De bovenpanelen van de deur zijn voorzien van glas. De gemetselde poortomlijsting heeft siermetselwerk aan de bovenzijde.

Een opgeklampte deur ongeveer halverwege de rechter gevel geeft toegang tot een dwarsgang. Achter deze deur voert een steektrap naar de zolder. De gang leidt naar het koetshuis aan de voorzijde. Dit vertrek was oorspronkelijk in gebruik als bakhuis. De schouw met oven is bewaard gebleven. De gang leidt tevens naar een kelder en opkamer (knechtenkamer) aan de achterzijde van het gebouw.

Aan de rechter zijde sluit op het koetshuis een TUINHEK aan. Deze erfscheiding bestaat uit een laag gemetseld muurtje en dito hekpijlers. Tussen de hekpijlers zijn eenvoudige houten hekwerken bevestigd, alsmede een dubbel draaihek in het midden. Het hekwerk dateert waarschijnlijk uit ca. 1923 toen ook de dubbele deur in het koetshuis is gerealiseerd.

Waardering

KOETSHUIS met TUINHEK.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een bijgebouw, dat aanvankelijk dienst deed als bakhuis annex knechtenkamer en later in gebruik werd genomen als koetshuis. Het bouwwerk en het tuinhek zijn zorgvuldig gedetailleerd.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een karakteristiek complex in de historische stadskern van Zevenaar.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523218
Complexnaam
Herenhuis/duiventoren/koetshuis
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

COMPLEX, bestaande uit een HERENHUIS, een houten DUIVENTOREN met HEK en een KOETSHUIS met TUINHEK. Het herenhuis bestaat uit twee delen. Aan de Kerkstraat staat in de rooilijn een voorhuis van één bouwlaag en schilddak op rechthoekig grondplan (XIXA). Het oudere achterhuis (XVIIb) heeft twee bouwlagen en gepleisterde gevels. Ter linker zijde van het voorhuis staat een koetshuis met de nokrichting loodrecht op de Kerkstraat. Dit bijgebouw dateert eveneens uit de eerste helft van de 19de eeuw en is direct vanaf de straat bereikbaar via een dubbele inrijdeur. Tussen het voorhuis en het koetshuis is omstreeks 1923 een tuinhek met houten poort geplaatst. In de achtertuin staat een oude rode beuk en een houten duiventoren uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De onderbouw van de toren doet dienst als kippenhok en is verbonden met een kippenren. Het eigenlijke duivenhuis is ondergebracht in de bovenbouw.

Waardering

COMPLEX, bestaande uit een HERENHUIS, een houten DUIVENTOREN met HEK en een KOETSHUIS met TUINHEK.

- Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als goed en karakteristiek voorbeeld van een historisch gegroeid herenhuis met bijgebouwen. De complexonderdelen zijn overwegend gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik. De bijgebouwen symboliseren mede de rijkdom/status van de bewoner van het herenhuis.

- Van stedenbouwkundige waarde als markant onderdeel van de min of meer aaneengesloten en gemengde bebouwing aan een oude en relatief smalle doorgaande route in noord-zuidelijke richting, die herinnert aan de langgerekte vorm van de voormalige vestingstad Zevenaar.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Koetshuis(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kerkstraat 24 6901 AC Zevenaar Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 1216 Zevenaar
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1800 1850 vervaardiging
1930 1930 verbouw garagedeur, uitbreiding met tuinhek verbouwing
Naar boven