Kerkstraat 24, Zevenaar

Omschrijving

Houten DUIVENTOREN met smeedijzeren HEK uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De vrijstaande toren heeft een onderbouw voor kippen en een bovenbouw voor duiven. De grote ONDERBOUW heeft een achthoekig grondplan. De houten wanden van verticale kraalschroten zijn geplaatst op een stenen plint. De wanden zijn wit geschilderd. Aan vier van de acht zijden zijn enkele schroten geperforeerd ten behoeve van de lichttoetreding in het kippenhok. De onderbouw wordt afgesloten door een zinken roevendak. Onder het dakoverstek is een gezaagde lijst met accolade-motief aangebracht. Aan de zijde van de kippenren is een kleine opening voor de dieren uitgespaard. De cirkelvormige kippenren is met een eenvoudig smeedijzeren spijlen-HEK afgezet. Het hek is geplaatst op een bakstenen plint. De kleinere BOVENBOUW bestaat uit een vierkant tussenlid en een uitkragend duivenhuis op ongelijkzijdig achthoekig grondplan (vierkant met afgeschuinde hoeken). De groen geschilderde balken en stijlen zijn voorzien van houtsnijwerk: vellingen en rood geschilderde knopvormige profielen. De glad afgewerkte houten wanden zijn wit geschilderd. In vier van de acht zijden is een kleine opening uitgespaard met een aanvliegplankje. De bovenbouw wordt afgesloten door een zinken tentdak met overstek en houten piron.

DUIVENTOREN met HEK (XIXd).

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een houten duiventoren met de dubbelfunctie kippenhok (in de onderbouw met een ren) en duivenhuis (in de bovenbouw). Het object valt op door de bijzondere hoofdvorm, het rijke houtsnijwerk en het kleurgebruik. Het object heeft enige zeldzaamheidswaarde.

- Van cultuurhistorische waarde als duidelijk symbool, veelal bij kastelen en adellijke huizen, van het recht om er grote vluchten op na te houden. Het object herinnert tevens aan een voorbije tijd waarin door velen duiven werden gehouden voor consumptie, mestproductie en koeriersdiensten.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een karakteristiek complex in de historische stadskern van Zevenaar.

523217
Herenhuis/duiventoren/koetshuis

Inleiding

COMPLEX, bestaande uit een HERENHUIS, een houten DUIVENTOREN met HEK en een KOETSHUIS met TUINHEK. Het herenhuis bestaat uit twee delen. Aan de Kerkstraat staat in de rooilijn een voorhuis van één bouwlaag en schilddak op rechthoekig grondplan (XIXA). Het oudere achterhuis (XVIIb) heeft twee bouwlagen en gepleisterde gevels. Ter linker zijde van het voorhuis staat een koetshuis met de nokrichting loodrecht op de Kerkstraat. Dit bijgebouw dateert eveneens uit de eerste helft van de 19de eeuw en is direct vanaf de straat bereikbaar via een dubbele inrijdeur. Tussen het voorhuis en het koetshuis is omstreeks 1923 een tuinhek met houten poort geplaatst. In de achtertuin staat een oude rode beuk en een houten duiventoren uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De onderbouw van de toren doet dienst als kippenhok en is verbonden met een kippenren. Het eigenlijke duivenhuis is ondergebracht in de bovenbouw.

COMPLEX, bestaande uit een HERENHUIS, een houten DUIVENTOREN met HEK en een KOETSHUIS met TUINHEK.

- Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als goed en karakteristiek voorbeeld van een historisch gegroeid herenhuis met bijgebouwen. De complexonderdelen zijn overwegend gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik. De bijgebouwen symboliseren mede de rijkdom/status van de bewoner van het herenhuis.

- Van stedenbouwkundige waarde als markant onderdeel van de min of meer aaneengesloten en gemengde bebouwing aan een oude en relatief smalle doorgaande route in noord-zuidelijke richting, die herinnert aan de langgerekte vorm van de voormalige vestingstad Zevenaar.

Duivenhok(L) Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Kerkstraat 24 6901 AC Zevenaar Ja