Poelsestraat 2, Winssen

Omschrijving

In het verlengde van het bedrijfsgedeelte staat op het achtererf een grote langwerpige SCHUUR onder een zadeldak met oud Hollandse pannen. Het dak heeft boven de topgevels windveren. Boven de zijgevels heeft het dak zinken bakgoten. Deze schuur, daterend uit 1866 is éénbeukig en heeft bakstenen gevels, opgetrokken in kruisverband. De lange zijgevels worden zowel aan buiten- als de binnenzijde geleed door liseenachtige muurverzwaringen, waarop de trekbalken van de kap rusten. De muren zijn binnen gepleisterd. Aan de buitenzijde zijn deze verzwaringen als architectonisch-decoratief element uitgevoerd. Ze bestaan uit gemetselde lisenen, die deze zijgevels in zeven vakken verdelen. Boven worden deze lisenen onderling verbonden door een horizontale uitspringende gemetselde band met een muizetandlijst eronder. In elke travee is een klein getoogd stalvenster met bakstenen lekdorpel en getoogd ijzeren 4-ruits stalraam met spinnekop opgenomen. De beide kopgevels hebben een topgevel. Ze hebben beide dezelfde indeling. Onder bevindt zich een brede bedrijfsdeuropening, afgesloten door een segmentboog en gevuld met dubbele opgeklampte bedrijfsdeuren. Boven de bedrijfsdeuropening bevindt zich een door een segmentboog afgesloten hooiluikopening met een getoogd opgeklampt luik. In de top bevindt zich een oculusvenstertje met ijzeren achtpas-tracering. De voorgevel van deze schuur heeft rechts naast de bedrijfsdeuropening een hardstenen gevelsteen met de tekst "Nellie Noorduijn 1866".

Waardering

SCHUUR uit 1866

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een schuur op een boerenerf De schuur uit 1866 met in de zijwanden lisenen is zeer karakteristiek voor de tijd waarin het werd gebouwd. De detaillering van dit gebouw is zeer verzorgd uitgevoerd.

- Van stedenbouwkundige / situeringswaarde als onderdeel van het complex dat een sterk beeldbepalende ligging heeft en zowel in het beeld van de Poelsestraat zelf, als in het beeld vanuit de ten noorden ervan gelegen Van Heemstraweg een zeer opvallende rol speelt. In dit fraaie beeld spelen de plaatsing van de gebouwen ten opzichte van elkaar en het monumentale geboomte op het erf en langs de het complex doorsnijdende Poelsestraat een belangrijke rol. De boerderij met bijgebouwen staat op een al oude boerenplaats en het geheel speelt dan ook een belangrijke rol in de historische structuur ter plaatse.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523162
Complexnaam
Bouwlust
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Landelijk gelegen, karakteristiek BOERDERIJ-COMPLEX BOUWLUST' aan de noordzijde van de Poelsestraat. Tot het complex behoren de volgende beschermde onderdelen:

1. T-BOERDERIJ (Poelsestraat 2)

2. SCHUUR (Poelsestraat 2)

3. SCHUUR (Poelsestraat 3)

Het complex bestond oorspronkelijk uit een T-BOERDERIJ (complexonderdeel 1) met in de as van het achterhuis een SCHUUR (complexonderdeel 2), links naast het achterhuis een BAKHUIS/annex varkensschuur, rechts naast de boerderij aan de overzijde van de weg een SCHUUR (complexonderdeel 3) en verder twee hooibergen. De hooibergen zijn verdwenen, evenals het bakhuis.

De monumentale schuur rechts naast de boerderij is bij verkoop van het complex in 1978 in handen van de oude eigenaar gebleven. Het overgebleven gedeelte van het oude complex, vormt samen met de begroeiing, waaronder diverse monumentale bomen een zeer fraai en sterk beeldbepalend geheel. Van het gebouwencomplex is het rechter gedeelte van het voorhuis van het hoofdgebouw nog een restant van een T-vormige boerderij. Dit gedeelte dateert in zijn huidige staat uit 1849. Dit jaartal komt ingekrast voor op twee van in totaal vijf naast elkaar in één metsellaag opgenomen bakstenen met een glad geschuurd oppervlak met inscripties, rechts onder in de voorgevel. Naast deze jaartallen bestaan de inscripties uit initialen. Van links naar rechts zijn dit op de eerste steen "C.B. 1849", op de tweede steen "C.V.W.", op de derde steen "A.W.B.", op de vierde steen "C.M.A.B." en op de vijfde steen "S.P.B. {} 1849". Bij de eerste vier stenen zijn deze inscripties omgeven door een rechthoekige omlijning. In het vierde kwart van de 19de eeuw (rond 1895) heeft het voorhuis aan de noordzijde een grootschalige uitbreiding ondergaan. Dit haaks op het voorhuis gebouwde tweelaags villa-achtige gedeelte is geheel gepleisterd en kreeg een fraaie veranda tegen de noordgevel. Ook het bedrijfsgedeelte werd rond dezelfde periode (1895) voor een groot deel opnieuw in vergrote vorm opgetrokken. De sluitsteen van de segmentboog van de deeldeuren geeft het jaartal 1895 weer. Rechts van de deeldeuropening bevinden zich twee bakstenen in het gevelwerk met inscripties. De steen links is met zijn bovenzijde (dus op zijn kant) in het gevelvlak opgenomen en heeft als inscriptie G.W.B. 14/5/1895. Op een strek rechts in de volgende laag baksteen boven de eerst genoemde steen staat de inscriptie "Bouwlust". Ook de schuur die in het verlengde achter dit bedrijfsgedeelte staat is gedateerd. Rechts naast de bedrijfsdeur van de voorgevel van deze schuur is een natuurstenen plaat met het opschrift "Nellie Noorduijn 1866" ingemetseld. De schuur aan de overzijde van de straat, moet gezien de gehanteerde vormen en materiaalgebruik in dezelfde periode ontstaan zijn als het voorhuis van de boerderij (rond 1850). Het jaartal 1894 dat is te vinden op één van de gebintstijlen heeft betrekking op het opnieuw optrekken van de linker zijgevel in machinale baksteen. Een opmerkelijk onderdeel van de schuur vormen de restanten van een manege met rosmolen voor waarschijnlijk het dorsen met behulp van een paard. Een gebogen deel van de buitengevel is bewaard gebleven en alleen nog binnen de schuur waar te nemen.

Waardering

BOERDERIJ-COMPLEX bestaande uit T-BOERDERIJ en twee SCHUREN

- Van architectuurhistorische waarde als goed en vrij gaaf voorbeeld van een historisch gegroeid boerderijcomplex uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Hoeve Bouwlust is één van de meest indrukwekkende historische boerderijcomplexen in de gemeente, met twee karakteristieke schuren en een boerderij, welke door een laat 19de-eeuwse verbouwing een zeer bijzondere hoofdvorm heeft gekregen.

- Van stedenbouwkundige / situeringswaarde vanwege de sterk beeldbepalende ligging van het complex, dat zowel in het beeld van de Poelsestraat zelf, als in het beeld vanuit de ten noorden ervan gelegen Van Heemstraweg een zeer opvallende rol speelt. In dit fraaie beeld spelen de plaatsing van de gebouwen ten opzichte van elkaar en het monumentale geboomte op het erf en langs de het complex doorsnijdende Poelsestraat een belangrijke rol. De boerderij met bijgebouwen staat op een al oude boerenplaats en het geheel speelt dan ook een belangrijke rol in de historische structuur ter plaatse.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Poelsestraat 2 6645 KK Winssen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 879 Ewijk
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1866 1866 vervaardiging
Naar boven