Ruimzicht, Asch

Omschrijving

Het Prieel heeft een rechthoekig grondplan met een driezijdig gesloten achterzijde. Het prieel heeft een houten zadeldak met een driezijdig gesloten achterzijde, gesneden windveren en druiplijsten en een gesneden makelaar. De gevels bestaan uit kraalschroten tegen een houten regelwerk. In de linker en de rechter zijgevel bevindt zich een getoogd raampje. De opengewerkte voorzijde bestaat uit gesneden stijl- en regelwerk in de trant van de chaletstijl.

PRIEEL uit ca. 1900.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een prieel met chaletstijlinvloeden uit ca. 1900.

- Het prieel heeft ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het boerderij-complex Ruim Zicht.

523099
Ruimzicht

Het BOERDERIJ-COMPLEX 'RUIMZICHT' bestaat uit vier onderdelen:

1. De T-BOERDERIJ met TUINHEK, behorend tot de hallenhuisgroep van het middenlangsdeeltype met een Betuwse hooisteek en een bijschuur.

2. De SCHUUR.

3. Het KOETSHUIS.

4. Het PRIEEL.

Omschrijving

De boerderij bestaat uit een voorhuis, een middenhuis en een bedrijfsgedeelte. Het voorhuis is, getuige de jaarankers in de achtergevel, gebouwd in 1864. Het bedrijfsgedeelte is gebouwd rond 1900. Tegen de rechter zijgevel van het achterhuis is in 1903 een bijschuur gebouwd. Rechts voor de bijschuur staat het koetshuis. In de voortuin bevindt zich het prieel. Het koetshuis en het prieel dateren eveneens van rond 1900. In het verlengde van het bedrijfsgedeelte staat een schuur uit ca. 1920. Tot de erfaanleg behoren ook nog een bakhuis en een put, die echter beiden in ruïneuze toestand verkeren en daarom niet onder rijksbescherming vallen. Tegen de rechter zijgevels van de bijschuur en de schuur zijn later aanbouwen van hout en/ of plaatmateriaal geplaatst. Deze vallen eveneens niet onder rijksbescherming.

Op de boerderij werden oorspronkelijk paarden gefokt. Vanaf het midden van de 19de eeuw beleefden de paardenmarkten en paardenfokkerijen een bloeiperiode. Het Franse en het Duitse leger kochten in de Betuwe hun paarden op de paardenmarkten of rechtstreeks bij de boer. Franse, Duitse, maar ook Belgische, Britse en zelfs Spaanse paardenkopers gingen met hun tolken de boerderijen af. Door de toenemende mechanisatie van leger en landbouw in het begin van de 20ste eeuw nam de paardenfokkerij steeds meer in betekenis af.

Het complex is markant gelegen op een enigszins verheven terrein aan de Achterstraat in het dorp Asch, waarbij de voorgevel haaks op de weg staat. De voortuin is toegankelijk via een eenvoudig dubbel ijzeren draaihek tussen betonnen hekposten. Voor het huis staat een oude rode beuk.

Waardering

BOERDERIJ-COMPLEX bestaande uit een T-BOERDERIJ met middenlangsdeel, bijschuur en TUINHEK, een vrijstaande SCHUUR, een KOETSHUIS en een PRIEEL, gebouwd in 1864, ca. 1920 en ca. 1900.

- Van architectuurhistorische waarde als een goed en vrij gaaf voorbeeld van een historisch gegroeid boerderij-complex uit de tweede helft van de 19de- en het eerste kwart van de 20ste eeuw.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante iets verheven ligging aan de Achterstraat in het dorp Asch. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang tussen de afzonderlijke onderdelen.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke verbonden is met een economische ontwikkeling namelijk de opkomst van paardenfokkerijen in de Betuwe vanaf ca. 1850 en de neergang ervan in het begin van de 20ste eeuw.

Priëel Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Achterstraat 9 4115 RP Asch BY Ja