522683, Leende

Inleiding

Aan de noordelijke zijde van het Leenderbos staat een DIENSTGEBOUW, de voormalige betaalkeet van Staatsbosbeheer, gebouwd omstreeks 1932-1933. Tijdens de crisisjaren werd in het kader van de werkverschaffing het Leenderbos aangelegd. De uit Helmond aangevoerde werklozen werden in de keet uitbetaald. Omstreeks 1990 is het golfplaten dak vernieuwd.

Omschrijving

De eenlaags keet heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak, belegd met golfplaat. Het eenbeukige gebouwtje heeft een eenvoudig houten gebint, bestaande uit een drietal jukken met wandstijlen, dekbalken en korbelen. De houten wanden hebben een bakstenen, gecementeerde plint en zijn verder gepotdekseld.

In de oostelijke gevel bevindt zich een eenvoudige opgeklampte deur met smeedijzeren beslag en een zinken slotplaat; de noordelijke gevel is voorzien van een tweetal rechthoekige, thans achter een betimmering schuilgaande vensters, liggend formaat. Tussen de vensters is een cirkelvormig gat, bestemd voor een kachelpijp.

De westelijke en zuidelijke gevel zijn gesloten. De westelijke en oostelijke topgevel zijn beide voorzien van houten windveren en een dito makelaar. Aan de westelijke zijde is, los van de keet, het fundament van een voormalig privaat zichtbaar.

Het object is gelegen aan de van noord naar zuid door de boswachterij slingerende Kluizerweg, temidden van een beplanting met naaldhout.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuur-historische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de grootschalige ontginning van woeste gronden in het kader van de werkverschaffing in de crisistijd; het heeft betekenis voor de typologische ontwikkeling. Het heeft ensemblewaarden als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, het is van belang wegens de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen en bodemgesteldheid. Het is van belang vanwege de functionele zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522683
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boswachterswoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Leende Kluizerweg, Leende, Leende Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 1908 Leende
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1932 1933 vervaardiging
1990 1990 verbouwing
Naar boven