Monumenten in Leende

Een binnenplaats van een monumentaal pand met bomen en heggen
15
15
6

Monumenten

 • Rijksmonument

  Dorpstraat 50

  R.K. Kerk van St. Petrus'Banden. Gesticht voor 1285, in haar huidige vorm een laatgotische kruisbasiliek met ingebouwde toren en moderne aanbouw te weerszijden van het koor. Het koor, uit omstreeks 1400, omstreeks 1930 verhoogd.

  Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
 • Rijksmonument

  Dorpstraat 99

  Huis "de Vier Linden", mooi dorpshuis met wolfdak en haaks erop staande vleugel met zadeldak en topgevel. Ramen met kleine roedenverdeling en onderluiken. Lindebomen ervoor.

  WikiMedia
 • Rijksmonument

  Heerstraat 4

  Eenvoudig kapelletje met zadeldak en topgevels, rechthoekig absisje, XIX A herbouwd op oude grondvesten. Binnen een houten schotel-met-St. Janshoofd (XVIIIe eeuw?). Op een heuvel met bomen.

  WikiMedia
 • Rijksmonument

  Oostrikkerdijk 1

  Woonhuis met brouwerij uit 1815. Dwars zadeldak tussen zijtopgevels: in het woongedeelte met verdieping Empire schuiframen, daarboven voorraadzolder met vierkante venstertjes waarin houten kozijnen met luiken; naast het woongedeelte twee grote inrijpoorten. In de zijgevel hijsvensters.

  WikiMedia
 • Rijksmonument

  Oostrikkerstraat 26

  Voormalig Gildehuis van St.Barbara en St.Catharina, boerderij uit 1682 van het langgeveltype onder afgewolfd riet en pannen gedekt zadeldak; in de zijgevel van het woongedeelte sporen van vensters en dubbele vlechtingen.

  WikiMedia
Naar boven