Coudewater, Rosmalen

Inleiding.

Nabij de Oude Berlicumseweg op een vrij landelijk aandoende locatie ten zuiden van het oude hoofdgebouw gelegen voormalige DIRECTEURSWONING met omliggende siertuin en waterloop. Het vrijliggende pand werd in 1882 gebouwd in Chaletstijl als woonhuis van de toenmalige directeur van Coudewater.

De woning werd later een paviljoen voor patiënten ('De Wetering') en wordt thans als kantoor gebruikt. Uitwendig op onderdelen gewijzigd; inwendig gemoderniseerd alhoewel de oorspronkelijke indeling grotendeels bewaard is gebleven. Het inwendig verbouwde koetshuis valt buiten de bescherming.

Omschrijving.

Gedeeltelijk onderkelderd tweelaags bakstenen pand met kapverdieping onder een met uit Duitsland afkomstige -van mulden en ruitpatronen voorziene- pannen gedekt afgeplat schilddak met aankappende zadeldaken, alle met groot overstek in Chaletstijl. Bakgoten, dakoverstekken met windveren en houten stijl- en regelwerk op decoratief gesneden houten klossen. Het grondplan beschrijft een Grieks kruis met in de oksel van achtergevel en linker zijgevel een drielaags traptoren als bediendenopgang onder een met leien in Maasdekking gedekt tentdak met overstek. In de oksel van achtergevel en rechter gevel zoals aan de rechter gevel een ligterras op ijzeren kolommen uit de jaren zestig van de twintigste eeuw. Het in kruisverband gemetselde muurwerk wordt verlevendigd door het decoratief gebruik van andere kleuren baksteen in onder meer de topgevels, verder door speklagen en tandlijsten. Veelal versoberde, vaak T-vormige schuifvensters, rechtgesloten onder decoratieve strekken of rondbogen. Verder rondboogvensters in de topgevels en diverse oculi in de zijgevels. Vensters grotendeels met hardstenen afzaten. Voorgevel van vijf traveeën als enige met twee aankappende zadeldaken, aan de overige gevels één zadeldak. Middentravee met inpandige entree met van siersmeedijzeren rooster voorziene enkelvoudige beglaasde paneeldeur en bovengelegen loggia, beide afgezet met rondbogen op uitkragend metselwerk. Linker gevel, met deels gekoppelde vensters, overeenkomstig gedetailleerd. Hetzelfde geldt voor de achter- en rechtergevel met een recentelijk ingrijpend gewijzigde onderbouw.

Van het interieur, met centraal gelegen hal en tegen de linker gevel gesitueerd trappenhuis, zijn o.a. vermeldenswaard: originele kelder met troggewelf en voorraadvakken; hal met marmeren vloer; trap met balusters, originele kapverdieping met houten spanten.

Waardering.

De voormalige directeurswoning is van algemeen belang. Het object bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkelingen binnen de geestelijke gezondheidszorg in de negentiende en twintigste eeuw wat betreft bestemming, verschijningsvorm en bedrijfsmatige opzet. Daarnaast vanwege het belang van de woning met traptoren voor de typologische ontwikkeling van het herenhuis.

Het object bezit architectuurhistorische waarden wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de bijzondere ornamentiek in met name de kappen. Het object bezit ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een historisch gegroeid psychiatrisch complex. Daarnaast vanwege de situering op het terrein van Coudewater zelf in de onmiddellijke nabijheid van de overige objecten en als markant onderdeel van de historische bebouwing aan de Berlicumseweg.

Het object is van belang wegens de gaafheid van de architectonische hoofdvorm en elementen van het interieur en de bewaard gebleven oorspronkelijke opzet in een landschappelijke setting met belendend koetshuis. Tenslotte vanwege de in Nederland zeer zeldzame Duitse dakpannen.

522392
Complex Coudewater

Inleiding.

Ten zuiden van de kern van Rosmalen ligt aan de Groote Wetering in het voormalige buurtschap Kloosterhoek de PSYCHIATRISCHE INRICHTING 'Coudewater'. Binnen dit complex, waarvan het hoofdgebouw van rijkswege is beschermd onder monumentnummer 32717 zijn beschermd: een voormalige DIRECTEURSWONING (1), twee GRAFMONUMENTEN (2), een voormalige VILLA voor dames (PAVILJOEN De Loofert) (3), een voormalige VILLA voor heren (PAVILJOEN Milla de Campen) (4) en een voormalig KLOOSTER met KLOOSTERKAPEL (5). De objecten dateren uit de periode 1882-1940.

De in 1870 gestichte psychiatrische inrichting ligt op het landgoed van het voormalige klooster, later buitenplaats, Coudewater. De geschiedenis van Coudewater gaat terug tot 1434. In die tijd wordt in de streek, die Coudewater heet, door Milla van Kampen op een landgoed van Peter de Gorter een dubbelklooster gesticht voor mannelijke en vrouwelijke religieuzen van de Orde der H. Birgitta. Hiervan resteert een onderdeel van het hoofdgebouw (voornoemd rijksmonument). Aan het klooster komt een einde in 1713 waarna het als buitenplaats wordt bewoond door wisselende eigenaren. In 1870 wordt het op initiatief van twee artsen, Dr. E. van den Bogaert en Dr. L. Pompe van het Geneeskundig Gesticht Reinier van Arkel in Den Bosch, aangekocht en uitgebreid tot een geneeskundig gesticht voor de verpleging en behandeling van psychiatrische patiënten. Zij stichten de 'Maatschappij tot Verpleging van Krankzinnigen op het land', met een in den beginne commerciële werkwijze maar later, in 1916, voortgezet als een Vereniging zonder winstdoel. Overeenkomstig de denkbeelden van die tijd wordt gekozen voor een situering op het platteland, daar verblijven en werken in de frisse lucht heilzaam wordt geacht. Sinds 1870 is de verpleging in Coudewater toevertrouwd aan de Broeders van het Instituut voor Goede Werken voor de mannelijke patiënten en aan de Zusters van Barmhartigheid voor de vrouwelijke patiënten. Beide congregaties hadden hun hoofdzetel in het Belgische Ronse. Ten gevolge van een lang slepend conflict met het bestuur verlaten de broeders Coudewater in 1919 waardoor het een psychiatrisch ziekenhuis wordt met uitsluitend vrouwelijke verpleegkundigen en vrouwelijke patiënten. De laatste zusters verlaten Coudewater in 1985.

Omschrijving.

Het terrein van Coudewater beslaat een nagenoeg vierkant grondplan dat wordt begrensd door de Peter de Gorterstraat in het noorden, de Berlicumseweg in het westen, het moderne sportpark Coudewater in het oosten en de Grote Wetering (tevens gemeentegrens van Den Bosch en Sint- Michielsgestel) in het zuiden. De gebouwen liggen in een landschappelijk aangelegde tuin, oorspronkelijk slechts begaanbaar via enkele toegangswegen (waaronder de Oude Berlicumseweg) maar sinds circa 1940 via een uitgebreid wegenstelsel ontsloten. Ze zijn rondom het oude hoofdgebouw gegroepeerd. De voormalige directeurswoning (later paviljoen De Wetering) ligt evenals het voormalige patiëntenpaviljoen De Loofert nog steeds op een vrij landelijk aandoende locatie ten zuiden van het oude hoofdgebouw nabij de Oude Berlicumseweg en enkele met de Grote Wetering in verbinding staande waterlopen. Het paviljoen Milla de Campen ligt meer ten noordwesten van het oude hoofdgebouw en is dit landelijke karakter enigszins kwijtgeraakt doordat het in de loop der tijd - vanwege de ligging nabij de belangrijkste aanvoerwegen- is omgeven door nieuwbouw. Ten noorden van het hoofdgebouw is het kloostercomplex gebouwd. De komst hiervan maakte wijzigingen in de ontsluiting van het terrein noodzakelijk. Enigszins afgescheiden van de rest vinden we in de noordoosthoek de begraafplaats van Coudewater waarop de twee grafmonumenten van de stichters van het psychiatrisch centrum.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de in de negentiende en twintigste eeuw deels samenvallende ontwikkelingen binnen de geestelijke gezondheidszorg en de rooms-katholieke emancipatie -in casu de Congregatie van de Broeders van het Instituut voor Goede Werken en de Congregatie van Zusters van Barmhartigheid- voor bestemming, verschijningsvorm, bedrijfsmatige opzet en locatie; daarnaast in het geval van de graven tevens van een sociale ontwikkeling. Daarnaast heeft het complex cultuurhistorische waarde vanwege de grote diversiteit aan typologieën die alle tezamen een zeer compleet beeld geven van een karakteristiek maar in de tijd steeds veranderend psychiatrisch complex. Het bezit architectuur- en kunsthistorische waarden vanwege het exemplarische belang van de stijlendiversiteit voor de architectuurgeschiedenis. Daarnaast vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van de architectonische ontwerpen in combinatie met het bijzondere materiaalgebruik en de zeer gedetailleerde ornamentiek, deels in de interieurs en, in het geval van de kloosterkapel, van de inventaris.

Het complex bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een historisch gegroeid ensemble in de geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast bezit het ensemblewaarden vanwege de situering op een plek buiten de kern van Rosmalen met een landelijk karakter en als markant onderdeel van de historische bebouwing aan de P. de Gorterstraat en de Berlicumseweg. Het complex is van belang wegens de gaafheid van de architectonische hoofdvormen en grote delen van de interieurs evenals de herkenbaar bewaard gebleven oorspronkelijke opzet in een landschappelijke situering. Verder wegens de zeldzaamheid van een als uitgebreid complex bewaard gebleven ensemble, in casu bestaande uit het hoofdgebouw, de voormalige directeurswoning, de voormalige damesvilla (paviljoen De Loofert), de voormalige herenvilla (paviljoen Milla de Campen), het voormalige klooster met kloosterkapel en twee grafmonumenten.

Grafmonument Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie
Direkteurswoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja