Wolwevershaven 22, Dordrecht

Inleiding

WOONHUIS uit 1906 naar ontwerp van de architecten Gebr. Van Gendt A.L.zn uit Amsterdam. Het pand is in opdracht van bankier Otto B. de Kat van Bleiswijk gebouwd in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-elementen. Deze opdrachtgever liet ook een groot bankgebouw aan de Wijnstraat 239 bouwen, eveneens naar ontwerp van Van Gendt. Het woonhuis ligt ongeveer 13 m. terug uit de rooilijn zodat het over een ruime voortuin beschikt die ongeveer een halve meter hoger dan de straat ligt. De tuin is omheind met een smeedijzeren HEK met hardstenen onderbouw en enkele treden. De achtergevel van het pand ligt aan de Oude Maas.

Omschrijving

Het zeven traveeën brede woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond met risaliet aan de voorzijde, en is opgetrokken in donkere baksteen met een hardstenen onderbouw over twee bouwlagen en een kaplaag. Het woonhuis heeft een samengestelde kap met schild-, tent- en zadeldaken die zijn bedekt met rode tuiles du Nord. Aan de voorzijde bevindt zich een geprofileerde gootlijst met bloktandfries. De woning heeft rechthoekige vensters met houten schuifkozijnen. De vensters hebben bovenlichten met middenstijl en glas-in-lood en zijn aan de bovenzijde voorzien van hanenkammen of een segmentboog (verdieping) en aan de onderzijde van hardstenen dorpels. Voor het pand is een granito bordes aangelegd met een hardstenen stoep met enkele treden naar de voordeur.

De voorgevel heeft links een tweeassige risaliet met tentdak en zinken piron, in het midden een tweeassig rechtafgesloten deel waarin links de entree, en rechts een puntgevel van drie vensterassen met zadeldak. De entree heeft een brede zandstenen omlijsting met ingegraveerde decoraties en met een tandlijst. De getoogde paneeldeur heeft vierkante deurlichten met glas-in-lood en een tweeledig bovenlicht met glas-in-lood. Direkt naast de deur is binnen de zandstenen omlijsting een kruisvenster geplaatst. De risaliet heeft twee kelderluiken en op de begane grond twee vensters met kruiskozijnen. Op de rechterhoek een ijzeren lantaarn die middels zandstenen blokken is ingemetseld. Geheel rechts bevindt zich een erker met een hardstenen onderbouw, met vier smalle vensters in de voorzijde en één smal venster in elke afgeschuinde zijde. De vensters zijn in een samengesteld kozijn geplaatst met een geprofileerde lijst. Op het platte dak van de erker een balkon met een gemetselde balustrade met een hardstenen rand en met een granito vloerplaat. Aan het balkon dubbele deuren en twee vensters. Boven de entree twee vensters en in de linkerrisaliet ook twee vensters. De puntgevel rechts heeft een venster met kruiskozijn onder een houten latei. Aan weerszijden een vierkante, ingegraveerde gevelsteen van zandsteen. De gevelrand en geveltop zijn eveneens van zandsteen. Centraal in het voorschild een houten dakkapel met uitkragend lessenaarsdak en tweeledig venster.

De achtergevel is op de begane grond gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. Geheel rechts de zogenaamde Maassalon, een erker met afgeschuinde zijden die fraai uitzicht biedt over de Maas. De vensters hebben bovenlichten met glas-in-lood. In het midden een gangdeur met rechts één en links drie vensters. Langs de gehele achtergevel een terras dat aansluit op de erker, beiden zijn geheel op consoles over de rivier uitgebouwd.

Van het oorspronkelijke interieur is de indeling nog grotendeels bewaard gebleven met ondermeer een tochtportaal, een spreekkamer, een grote centrale hal met een gang naar het achterliggende terras, een salon en studeerkamer, een eetkamer met erker en een royaal trappenhuis met een ovale lantaarn met glas-in-lood. In de hal, de gangen en de vroegere keuken marmeren vloerplaten. In de kamers parket en eikenhouten lambrizeringen. Diverse marmeren schouwen. De oude keuken heeft handbeschilderde tegels.

Langs de voortuin een ijzeren hek op hardstenen muurtje.

Waardering

Uit 1906 daterend woonhuis met bijbehorend hek van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege de ensemblewaarde.

-Het pand is van cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van vroeg twintigste-eeuwse woning voor de gegoede stand in Overgangsarchitectuur.

-Het pand is van architectuurhistorisch belang vanwege het bijzondere ontwerp met voortzetting van de Dordtse traditie van een Maaskamer en als onderdeel van het oeuvre van de Gebr. Van Gendt.

-Het pand is gaaf in hoofdvorm en detaillering van zowel ex- als interieur.

-Het pand heeft ensemblewaarde als bijzondere invulling van de gevelwand langs de Wolwevershaven.