Inleiding

Verdiept gelegen PLANTSOEN in Nieuwe Architectonische tuinstijl, aangelegd naar ontwerp van de tuinarchitect D.F. Tersteeg (1876-1942), die ook het stedenbouwkundig plan van de omgeving ontwierp. Het rechtlijnige plantsoen dient als voorportaal van het ten zuidoosten ervan gelegen Wantijpark. Zowel het in een gemengde tuinstijl aangelegde volkspark het Wantijpark als het eraan grenzende Wantijplantsoen zijn aangelegd in de periode 1933-1936 als werkverschaffingsproject.

Omschrijving

Het rechthoekige plantsoen met gemetselde muurtjes en geordende perken is symmetrisch opgezet met de symmetrie-as in het verlengde van de Parklaan. De laan eindigt in het zuidoosten in een rond rozenperk dat direct grenst aan het plantsoen. Vanaf de straat leiden drie gemetselde trappen naar het laaggelegen plantsoen. In de as ligt een rechthoekige vijverpartij met drie aaneengeschakelde bassins met afgeschuinde hoeken. De bassins verschillen onderling van hoogte en hebben gemetselde ommuringen met een hardstenen rand. De vijverpartij wordt geflankeerd met bordessen en struikgewas. In het gazon ligt aan weerszijden van de vijverpartij een vierkante border met rondom plaveisel. Langs de korte zijden van het plantsoen staan in totaal vier gemetselde banken met afgeronde rugleuningen en houten zittingen. Op het gazon staan diverse treurwilgen, langs de randen van het gazon staan verschillende monumentale bomen.

Waardering

Het vroeg twintigste-eeuwse plantsoen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de tuinarchitectuurhistorische, de stedenbouwkundige en de ensemblewaarde.

- Het plantsoen is van cultuurhistorisch belang als een goed voorbeeld van een plantsoen in Nieuwe Architectonische tuinstijl, die karakteristiek is voor het interbellum, en als onderdeel van een werkverschaffingsproject uit deze periode.

- Het plantsoen is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteiten van het ontwerp en als een representatief werk uit het oeuvre van een vooraanstaand tuinarchitect.

- Het plantsoen heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de samenhang met de Parklaan en het Wantijpark waarmee het een sterke functionele en visuele relatie heeft en als onderdeel van een grotere stedenbouwkundige aanleg.

- Het plantsoen is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Plantsoen Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja