Merwekade 82, Dordrecht

Inleiding

Het REDERIJKANTOOR annex WOONHUIS werd in 1865 gebouwd in een Eclecticistische stijl met invloeden van het Neo-Classicisme. De karakteristieke voorgevel maakt onderdeel uit van de gesloten gevelwand langs de Merwekade, die werd aangelegd tussen 1862 en 1865 en dienst deed als aanlegplaats voor sleepboten, kolen-, vracht- en passagiersschepen. De voorgevels van de panden aan de Merwekade zijn op het noorden gericht en kijken uit op het punt waar de rivieren de Oude Maas, de Noord en de Beneden Merwede samenkomen. De Merwekade ligt binnen het beschermd stadgezicht van Dordrecht. In de zijgevel aan het Melkpoortje is een oudere, vermoedelijk van een ander pand afkomstige steen aangebracht met daarop het jaartal 1668.

Recentelijk is het kantoorgedeelte geheel gemoderniseerd, waardoor de oorspronkelijke indeling en interieuronderdelen zijn verdwenen. Het woonhuis dat zich aan de linkerkant op de eerste verdieping bevindt, bevat evenmin originele onderdelen. De gevel is voorzien van een niet-originele spuitbetonlaag en een betegelde plint. De vensters op de begane grond zijn voorzien van voorzetramen.

Omschrijving

Vanuit een samengestelde plattegrond opgetrokken pand bestaande uit drie bouwlagen onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een middenrisaliet en twee hoekrisalieten, waarbij de vrijliggende rechter hoekrisaliet is afgerond. In totaal is de van oorsprong bepleisterde gevel negen vensterassen breed.

De kozijnen van de vensters met schuiframen en tweeruits bovenlicht hebben, evenals de tweeruits bovenlichten boven de deuren, een getoogde vorm. De rechthoekige vensters van de mezzanino zijn voorzien van een vierkant houten deelzuiltje. De vensters hebben hardstenen waterdorpels.

Op de begane grond bevindt zich in elke risaliet een entree, bestaande uit een hardstenen stoep, een deur met bovenlicht en daaromheen blokpleisterwerk.

De middenrisaliet heeft op de verdieping een balkon op gietijzeren consoles. De balkonbalustrade bestaat uit houten vierkante zuilvormige hoekbalusters en siersmeedijzeren spijlen onder een houten handlijst. De openslaande balkondeuren zijn voorzien van twee ruiten per deur en staan onder een tweeruits bovenlicht. Om deze deuren is, net als om de verdiepingsvensters in de hoekrisalieten, een segmentboogvormige schijnvoeg in het pleisterwerk aangebracht.

De drie vensters aan weerszijden van de middenrisaliet op de verdieping zijn rechtgesloten.

De mezzaninovensters in de risalieten hebben een getoogde vorm.

Horizontaal wordt de gevel tussen de begane grond en de verdieping geleed door twee verdiepte rechthoekige velden, die zich aan weerszijden van de middenrisaliet bevinden. Op het linker veld staat: REDERIJ T. MULLER B.V. en op de rechter: SLEEPDIENST "EN AVANT". Naast de velden zijn ronde gietijzeren roosters aangebracht. Tussen de verdieping en de mezzanino zorgt een cordonlijst voor een horizontale geleding.

Een kroonlijst met daarin velden met cirkels en rechthoeken, sluit de gevel af.

Aan weerszijden van de deur in de middenrisaliet zijn in de plint twee hardstenen steentjes aangebracht, met links daarin "JvdHT" en rechts "1865".

De zijgevel langs het Melkpoortje is eveneens voorzien van een tegellambrizering, een spuitbetonlaag en een kroonlijst. De gevel heeft aan de linkerkant dezelfde hoogte als de voorgevel; aan de rechterkant bevindt zich een lager deel van twee bouwlagen.

In de linker zijgevel rechts een deur met tweeruitsbovenlicht en links daarnaast een venster als in de voorgevel. Links van het venster is een steen aangebracht met daarop de afbeelding van een zeilschip en het jaartal 1668.

Op de verdieping zijn aan de linkerkant, elk in een spaarveld, twee geknikte vensters met glas-in-lood aangebracht. Rechts van deze vensters is een niet-origineel glas-in-loodvenster aangebracht met een bovenlicht van geribbeld glas. De mezzanino bevat drie vensters als die in de voorgevel.

De gevel wordt hiet eveneens horizontaal geleed door een rechthoekig spaarveld tussen de begane grond en de verdieping. Op het veld staat: "REDERIJ T.MULLER B.V.". Tussen de verdieping en de mezzanino bevindt zich een waterlijst.

Het lagere gedeelte aan de rechterkant heeft op de begane grond een groot getoogd venster met een nieuw kozijn. Op de verdieping eveneens een getoogd venster met daarin twee ramen met tweeruitsbovenlicht. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst.

Waardering

Het rederijkantoor annex woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde: de functie van het pand is nauw verbonden met de geschiedenis en het karakter van de havenstad Dordrecht.

Het rederijkantoor annex woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde: als gaaf en representatief voorbeeld van een gevel in de stijl van het Eclecticisme.

Het rederijkantoor annex woonhuis is van algemeen belang vanwege de stedebouwkundige waarde: als beeldbepalend onderdeel van de gesloten gevelwand langs de Merwekade en vanwege de beeldbepalende ligging aan de kade op de splitsing van waterwegen.

Het rederijkantoor annex woonhuis is van algemeen belang vanwege de redelijke mate van gaafheid van het vooraanzicht in hoofdvorm en detaillering.

522364

Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie –
Rederijkantoor Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor oorspronkelijke functie Ja
Merwekade 82 – 3311 TH Dordrecht – – Ja
Merwekade 81 – 3311 TH Dordrecht – – –